Frietketel veroorzaakt uitslaande brand in flat: “Ik probeerde te blussen met kleren en water maar de vlammen werden alleen maar groter”

© edp

Een frietketel die vuur vatte, blijkt de oorzaak te zijn van de uitslaande brand die eergisteren woedde in een appartement in de Godveerdegemstraat. Ongeveer 17 bewoners worden tot donderdag opgevangen in het business- en meetingcenter K40 in Erwetegem.

Eric De Pessemier

“Ik had een ketel met olie op het fornuis gezet”, vertelt Carole wiens flat door de brand totaal verwoest werd. “Omdat ik wat hoofdpijn had, nam ik enkele pijnstillers en legde ik me even in de zetel. Ik moet in slaap gevallen zijn. Toch merkte ik dat de elektriciteit plots uitviel. Toen ik naar de keuken ging, zag ik dat de olie vuur had gevat. Ik probeerde het vuur te blussen met wat kleren en water, maar hierdoor werden de vlammen nog groter. Daarop ben ik onmiddellijk naar buiten gelopen.”

“Op mijn geschreeuw dat ze de ambulance moesten bellen, kwamen ook de buren buiten. Terwijl de een de hulpdiensten belde, klopten de anderen op alle deuren om iedereen te alarmeren. Een vrouw wou haar deur niet opendoen. Zij werd later door de brandweer gered. Mijn appartement en de flat boven me werden door de brand verwoest. Momenteel krijgen we een goede opvang in K40.”

“Toen de gemeente me polste of ik enkele mensen die door een brand getroffen waren noodopvang kon bieden, twijfelde ik geen moment”, vertelt zaakvoerder Guy De Clercq van Kloosterstraat40. “Momenteel wonen hier een 17-tal personen van verschillende nationaliteiten. Ze kunnen blijven tot donderdag, want vanaf vrijdag ontvang ik een groep die reserveerde. Het is de eerste keer dat hier zoveel kinderen rondlopen. Normaal boeken vooral groepen wandelaars of fietsers of dergelijke onze accommodatie.”

Pastorie Erwetegem

Ondertussen zoekt het gemeentebestuur een oplossing voor de gezinnen. Vanaf donderdag zullen ze opgevangen worden in de voormalige pastorie van Erwetegem. Dat schept tijd en ruimte voor het bestuur om een langdurige opvang te zoeken, wellicht op de particuliere huurmarkt.

In een persmededeling liet het parket gisteren weten dat maandagavond uiteindelijk vier bewoners naar het ziekenhuis overgebracht werden voor een medische check-up.