Direct naar artikelinhoud
Gezondheid

"Europese mannen weten alarmerend weinig over prostaatkanker"

Archiefbeeld.Beeld Thinkstock

Europese mannen weten alarmerend weinig over prostaatkanker en andere belangrijke urologische aandoeningen, blijkt uit onderzoek in vijf Europese landen van de Europese Vereniging voor Urologie (EAU). Vrouwen zijn dan weer beter geïnformeerd.

De EAU noemt het kennisniveau bij mannen "alarmerend laag". Zo nemen mannen vroege symptomen van bijvoorbeeld prostaatkanker vaak niet ernstig genoeg.

Drie kwart van de mannen zou weinig weten over de symptomen van bepaalde aandoeningen. Slechts 22 procent weet dan weer waar de prostaat zich precies bevindt, bij vrouwen weet 28 procent dat. Ruim de helft van de mannen denkt dat ook vrouwen een prostaat hebben.

Ruim de helft van de mannen denkt dat ook vrouwen een prostaat hebben.

Het lage bewustzijn is problematisch “omdat urologische problemen zullen toenemen als gevolg van de vergrijzing van de Europese bevolking”, zegt de EAU. “Preventie en vroege diagnose zijn cruciaal om levens te redden en de stijgende kosten te beheersen.”

In Europa krijgen jaarlijks 450.000 mannen te maken met prostaatkanker, 92.000 mannen overlijden eraan. Het is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen in Europa.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie