© Belga

De zaak-Hodei: twee jaar tussen hoop en wanhoop, in zes sleutelmomenten

Er is twee jaar gezocht naar Hodei Egiluz: de jongeman verdween op 18 oktober 2013, en zijn lichaam werd, bijna toevallig, teruggevonden op 11 februari 2016. Vandaag staan de mannen terecht die hem kort voor zijn dood overvielen. De zoekacties brachten veel mensen op de been, en ook in Spanje werd volop aandacht gevraagd voor zijn verdwijning. We blikken terug op twee jaar tussen hoop en wanhoop.

ph, joro

18 oktober 2013 – Hodei gaat nachtje stappen en keert niét meer terug

Erasmus-student Hodei gaat op een vrijdagavond uit met een aantal vrienden in het centrum van Antwerpen. Hij wordt laatst gezien aan frituur Number 1 in de Hoogstraat. Enkele dagen later uiten de vrienden hun bezorgdheid over de vermissing op Facebook. Enkele dagen na zijn verdwijning en nadat Child Focus een opsporingsbericht de wereld heeft ingestuurd, raakt bekend dat een onbekende heeft geprobeerd om in het Schipperskwartier geld af te halen met de bankkaart van Hodei. Hodei wordt niét gevonden, maar er wordt wel een verdachte opgepakt voor het gebruiken van de bankkaart. De dagen en weken erop arresteert de politie nog eens vijf mogelijke betrokkenen bij de overval.

© RR

19 november 2013 - stille wake voor Hodei: Baskische vrienden voor het eerst in Antwerpen

Exact een maand na de verdwijning van Hodei komen vrienden, familie en zelfs de burgemeester van het Baskische stadje Galdakao samen op de Brouwersvliet om hun respect uit te spreken voor de verdwenen jongeman. Tijdens een persconferentie enkele weken later lanceert vader Pablo een emotionele oproep. “Lieve Hodei, we zijn kapot van je verdwijning. Als je dit hoort of ziet, bel ons dan alsjeblieft.” Het is het begin van een zeer hardnekkige campagne voor het terugvinden van de jongeman, met affiches, optochten en wakes. Zelfs de spelers van Real Madrid dragen voor de match tegen het Baskische Bilbao -shirts met de foto van Hodei.

5 februari 2014 - Zaak tegen verdachten stopgezet

De onderzoeksrechter stopt met zoeken naar de betrokkenheid van de vijf verdachten bij de verdwijning. In het dossier zit geen enkele concrete aanwijzing dat de verdachten daar iets mee te maken hebben. Ze maakten zich wel schuldig aan diefstal met geweld en worden daarvoor vervolgd. Hun zaak komt vandaag voor.

© RR

28 mei 2014 - Nieuwe beelden en getuigenissenRuim zeven maanden nadat Hodei is verdwenen, duiken nieuwe getuigen op. Een groep vrienden zag Hodei nog wandelen op een later tijdstip dan wat de speurders tot nu toe konden opmaken uit de camerabeelden. “Tot voor kort was het laatste punt waar Hodei te zien was aan de hoek van het Falconplein en de Brouwersvliet rond 4.10u”, vertelt Frank Van Saelen, hoofd van de moordbrigade van de Antwerpse federale gerechtelijke politie (FGP). “Nu blijkt dat deze mensen hem nog hebben gekruist op de Orteliuskaai, ter hoogte van de Koolkaai. Hij was terug in de richting van de Suikerrui aan het wandelen.” De zaak krijgt nieuwe zuurstof.

© RR

13 oktober 2015 - Onderzoek afgerond

Het onderzoek naar de verdwijning van de Bask wordt twee jaar na zijn verdwijning afgerond. Het Antwerpse parket vraagt voor drie overvallers de doorverwijzing naar de correctionele rechtbank. Voor hun betrokkenheid bij de verdwijning van de Spaanse jongen zijn niet genoeg aanwijzingen gevonden. De ouders leggen zich niet neer bij de beslissing.

11 februari 2016 - Lijk gevonden bij Badboot

Duikers vinden een lichaam in het Kattendijkdok. Dat gebeurt, ongelooflijk toeval, bij de bergingswerken van de Badboot die in september 2015 was gezonken. Het lichaam lag al lange tijd in het water en was moeilijk identificeerbaar. Het blijkt om Hodei te gaan. De ouders komen een zoveelste keer naar Antwerpen, deze keer om hun dode zoon te komen halen.