Direct naar artikelinhoud
Seksuele intimidatie

In het nachtleven zijn er nauwelijks plaatsen waar vrouwen veilig zijn voor seksuele intimidatie

Meer dan de helft van de vrouwen is al lastiggevallen op een festival of in een club.Beeld Bart Koetsier

Er zijn in het nachtleven nauwelijks plaatsen waar vrouwen volledig veilig zijn voor seksuele intimidatie. Terwijl de cijfers duidelijk zijn, zijn de oplossingen dat een pak minder. Zo bleek dit weekend tijdens de Nights-conferentie in Brussel.

"Het nachtleven zou om vertier, vrijheid en hedonisme moeten draaien. Toch hoort bij uitgaan ook vaak uitsluiting." Onderzoeker Christiana Val Pires hoeft haar stem niet te verheffen om de aandacht van het publiek te krijgen tijdens de Nights-conferentie over uitgaan in de beste omstandigheden.

Dit onderwerp gaat iedereen op de conferentie aan. Het publiek luistert naar een vreselijke waarheid die al te vaak wordt weggewuifd: er zijn in het nachtleven nauwelijks plaatsen waar vrouwen volledig veilig zijn voor seksuele intimidatie. "Niet zelden zorgt de populaire uitgaanscultus voor reproductie van stereotypes. Kijk bijvoorbeeld maar naar hoe het vrouwelijk lichaam wordt gepresenteerd in alcoholreclame. Expliciet en impliciet wordt geweld tegen vrouwen op de dansvloer genormaliseerd."

De feiten

De cijfers liegen er niet om: onderzoek wijst uit dat zo'n 60 procent van de vrouwen te maken krijgt met seksuele intimidatie tijdens het uitgaan - en dat cijfer is waarschijnlijk nog maar het topje van de ijsberg. Toch getuigt een veel kleiner percentage mannen dat ze het ooit zagen gebeuren in hun omgeving. Bovendien hebben slachtoffers van 'genormaliseerd geweld' geen drugs genomen, en geen of weinig alcohol geconsumeerd. Maar mannen die getuigen over feiten zeggen net dat dat meestal wél het geval was.

‘Het nachtleven zou om vertier, vrijheid en hedonisme moeten draaien’
Onderzoeker

Want de schuld wordt nog vaak bij het slachtoffer gelegd. "Ik weet niet hoe het in België zit", klinkt het bij Maria De La Fuente Martinez van het Primavera-festival, "maar in Spanje wil je écht de politie er niet bijhalen als je je lastiggevallen voelt. Dan heb je meteen het gevoel dat het jouw schuld was. In Spanje kan het slachtoffer zelfs schuldig bevonden worden."

“‘Hoeveel had je gedronken, en wat had je aan?’ zijn vragen die je op zo'n moment niet wil krijgen", brengt Martinez aan. “Stel het slachtoffer liever geen vragen, maar bied gewoon alle hulp die je geven kan.” Ook over safe spaces op festivals en in clubs wordt heftig gedebatteerd. Martinez vindt het een paradoxale gedachte. "Alsof je er daarbuiten voor kiest om zelf onveilig te zijn."

Maar een oplossing zal er volgens het panel niet komen zolang een hele groep mensen niet tot het besef komt dat ze zelf deel van het probleem zijn. De Zweedse comedian Emma Knyckare stelde afgelopen zomer voor om de heteroseksuele man per direct van het festivalterrein te verbannen, en zo was het Statement-festival geboren. Het resultaat was "teleurstellend goed", vonden organisatoren Frida Kristensen en Maya Holmgren. "We hebben in drie dagen geen énkele klacht over geweldpleging, en zelfs geen melding van diefstal gekregen. Nochtans zeiden de verkoopcijfers aan de bar dat er bovengemiddeld veel alcohol is geconsumeerd. Maar ons festival is geen oplossing - het is alleen een spijtige reactie op een extreme situatie."