Direct naar artikelinhoud

Serie bomaanslagen in Sint Petersburg zou zijn voorkomen door tip van CIA

Dankzij een tip van de CIA is een serie bomaanslagen in het Russische Sint Petersburg voorkomen. Met de Amerikaanse informatie is de Russische geheime dienst een groep verdachten op het spoor gekomen die een aanslag op de Kazanzki-kathedraal en enkele andere drukke plekken in de stad voorbereidden, aldus het Kremlin.

Het centrum van Sint Petersburg, vorige week.Beeld reuters

De Russische president Poetin heeft zondag met zijn Amerikaanse collega Donald Trump gebeld om hem hiervoor te bedanken. 

Russische media meldden vorige week al dat de nationale veiligheidsdienst aanhangers van Islamitische Staat had opgepakt. Die waren van plan op 16 december een zelfmoordaanslag te plegen op de Kazanski-kathedraal, een trekpleister voor toeristen. Over de hulp van de CIA werd toen niet gerept.

In het telefoongesprek beloofde Poetin aan Trump dat de Russen ook onmiddellijk aan de bel zullen trekken als er informatie opduikt over mogelijke terreurdaden in de VS, 'zoals we altijd al gedaan hebben', aldus een woordvoerder van het Kremlin. Een Amerikaanse regeringsvertegenwoordiger bevestigde het telefoongesprek van beide wereldleiders, maar ging niet in op de inhoud.

De Amerikaanse president Trump en zijn Russische collega Poetin.Beeld afp