Direct naar artikelinhoud
Migranten

Opgepakte migranten getuigen: "De politie heeft mijn been gebroken"

Migranten in het Brusselse Maximiliaanpark in oktober dit jaar.Beeld BELGA

Uit een rapport van Dokters van de Wereld blijkt dat migranten de afgelopen twee maanden regelmatig geconfronteerd zijn met politiegeweld. Zo belandde een migrant na een confrontatie in het ziekenhuis met een beenbreuk. Er loopt een onderzoek bij het Comité P. 

Enkele maanden na de massale arrestaties in het Brusselse Maximiliaanpark en de Sudanese identificatiemissie zwerven opnieuw honderden migranten rond in de buurt van het Noordstation. Het zijn hoofdzakelijk transitmigranten, die geen asiel in ons land willen of kunnen krijgen en op doorreis zijn.

Om 19 uur delen de vrijwilligers van Belgium Kitchen maaltijden uit op de benedenverdieping van het station. Op zijn knieën zit Frank de Jong, een IT'er die zich bijschoolde tot verpleegkundige. Als vrijwilliger voor Dokters van de Wereld helpt hij de migranten met hun medische zorgen. 

"Ik ging ooit met B-Fast naar crisissituaties in Congo en de Filipijnen, maar had niet door dat er zich een humanitaire crisis onder mijn neus afspeelde", zegt De Jong. Een Sudanees komt naar hem toe om hem te bedanken. De Jong hielp hem met zijn ademhalingsproblemen.

Hondenbeten

Sinds begin oktober voerde Dokters van de Wereld 746 medische en psychosociale consultaties uit in de humanitaire hub van de organisatie aan het Noordstation. Die werd opgericht nadat de federale regering had geweigerd een centrum in te richten voor transitmigranten. In de hub kunnen ze tot rust komen en kunnen ze drie dagen per week op consultatie gaan bij een arts en een verpleegkundige. In vertrouwen.

"Ik vergelijk mijn werk met het moment waarop je buurman zijn auto niet gestart krijgt", zegt De Jong. "Dan vraag je ook niet waar hij naartoe gaat en of hij wel verzekerd is. Je helpt hem zo snel mogelijk weer op weg."

'De migranten stellen dat ze regelmatig geconfronteerd worden met geweld en slagen en verwondingen door de politie'
Pierre Verbeeren, directeur Dokters van de Wereld

De meest voorkomende klachten in de humanitaire hub blijken infecties aan de luchtwegen (24%) en open wonden, kneuzingen en gewrichtspijnen (17%). In het rapport van Dokters van de Wereld komt ook geweld door de politie aan bod. 

"Ze stellen dat ze regelmatig geconfronteerd worden met geweld en slagen en verwondingen door de politie", zegt Pierre Verbeeren, directeur van Dokters van de Wereld. "Ze zijn bang door de controles op het openbaar vervoer en verklaren dat de politie hun persoonlijke spullen en medicatie afneemt."

De meeste migranten die we in het Noordstation ontmoeten komen uit Sudan of Eritrea. In enkele gesprekken komen de klachten over de politie boven. "Als je ligt te slapen, maken ze je wakker met een trap met hun schoen", zegt een Ethiopiër die liever anoniem blijft. "En buiten Brussel sturen ze hun honden op je af. Verschillende van mijn vrienden zijn gebeten."

Medicatie

Tijdens de consultaties van Dokters van de Wereld waren er minstens vijftien getuigenissen van ernstig politiegeweld. "De politie nam mijn medicatie af", zei een vrouw uit Eritrea. "De kustpolitie sloeg en schopte me bij de arrestatie", meldde een Sudanees. "En ik heb de nacht doorgebracht in een cel zonder eten of drinken."

Enkele weken geleden belandde een migrant met een beenbreuk in het ziekenhuis. "Tijdens het schoppen en slaan hebben ze mijn been gebroken", vertelde de Sudanees aan Dokters van de Wereld. "Ik ben al mankend op één been hulp gaan zoeken."

'Als je ligt te slapen, maken ze je wakker met een trap met hun schoen'
Een Ethiopiër

De federale politie laat weten dat ze ervoor openstaat haar dienstverlening te verbeteren. "Maar ik kan zeggen dat onze mensen op een zeer empathische en menselijke manier te werk gaan", zegt Sarah Frederickx, woordvoerder van de federale politie. "Wie zich vragen stelt bij een bepaalde tussenkomst kan zich wenden tot het Comité P, het onafhankelijke controleorgaan."

Op dit moment loopt al een onderzoek bij het Comité P en bij het parket van Brussel naar de situatie in het Maximiliaanpark. "Ik ben tijdens mijn consultaties nooit duidelijke tekenen van politiegeweld tegengekomen", zegt vrijwillig verpleger De Jong. "Maar de situatie van de migranten is wel ernstig te nemen. En ze zou nog ernstiger zijn zonder de opvang door de burgers.”

Goede en slechte agenten

Rond 20 uur verlaten de migranten het Noordstation en trekken ze naar het Maximiliaanpark. Daar staat het Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen hen op te wachten. Elke avond zoeken ze slaapplaatsen bij de 26.000 leden van hun Facebook-groep.

Het gezin van Ingrid Goossens uit Sint-Lambrechts-Woluwe heeft sinds november al tien nachten onderdak aangeboden. "Als de regering het niet doet, moeten wij het wel doen", zegt Goossens. 

Ook hier komen de klachten over politiegeweld naar boven. Een Ethiopiër stelt dat er goede en slechte agenten zijn. "Er zijn er die gsm's afnemen en niet meer teruggeven. Tegelijk heb ik net 18 uur in de cel gezeten in Zeebrugge en dat is volgens het boekje verlopen."