Direct naar artikelinhoud
Voetbal

De voeten van 'King Kevin' De Bruyne doen dienst als penselen, en de grasmat is zijn canvas

Kevin De Bruyne nadat hij gescoord heeft tegen Tottenham Hotspur.Beeld afp

De Engelse voetbalwereld heeft een nieuwe King Kevin. Veertig jaar nadat Kevin Keagan schitterde als Meester van de Merseyside is het nu Kevin De Bruyne die de voetbalharten sneller doet kloppen.

Nadat de middenvelder van Manchester City betoverend spel had laten zien tijdens de 4-1 zege tegen Tottenham Hotspur werd hij vergeleken met een Vlaamse meester wiens voeten dienst doen als penselen en voor wie de grasmat een canvas is.

De Bruyne verkeert al het hele seizoen in grootse vorm, maar wat hij tegen de bezoekers uit Noord-Londen liet zien bevestigde zijn faam als beste middenvelder van de wereld. Passes die hij zonder na te denken verstuurde belandden op de inch nauwkeurig bij zijn medespelers. Wanneer hij de bal niet had, ging hij onvermoeibaar op jacht om hem te veroveren. Hij dolde met Spurs-spelers en nadat Dele Alli zijn enkel had proberen te breken, antwoordde hij door de bal even later onhoudbaar voorbij doelman Hugo Lloris te schieten.

De Bruyne verkeert al het hele seizoen in grootse vorm, maar wat hij tegen de bezoekers uit Noord-Londen liet zien bevestigde zijn faam als beste middenvelder van de wereld

Pep Guardiola, die de afgelopen jaren veel goede spelers onder zijn hoede heeft gehad, zocht na afloop naar woorden om de voetbalintelligentie van de Rode Duivel op passende wijze te prijzen. "Zijn prestatie vandaag... Ik heb geen woorden, geen woorden om te beschrijven wat hij met de bal heeft gedaan, zijn voorzetten en zijn vermogen om het spel te bepalen. En altijd gebruikt hij zijn hoofd." De spelverdeler heeft veertien doelpunten gemaakt in de afgelopen vijftien wedstrijden, die allemaal door City zijn gewonnen.

Vaandeldrager van de Belgische voetbalrevolutie

Wat zouden ze nu bij Chelsea denken? In 2012 kocht de Londense club De Bruyne van Genk, maar na een half jaar werd hij uitgeleend aan Werder Bremen. Zijn tweede termijn op Stamford Bridge was evenmin succesvol en José Mourinho verkocht hem aan Wolfsburg, waar hij zo goed speelde dat Manuel Pellegrini hem in 2015 voor 75 miljoen euro naar Manchester haalde. Het bleek een goede aankoop te zijn, zeker nu hij onder Guardiola tot volle wasdom is gekomen, een voetballende Pieter Bruegel is geworden.

Een visionaire coach noemde hem indertijd "een moderne Cruijff" een predicaat waar jonge voetballers vaak onder bezwijken. Dat De Bruyne, die bij zijn collega's vanwege zijn droge humor bekend staat als 'de droogtrommel', nu floreert onder auspiciën van een Cruijff-leerling is poëtisch. De oudere City-fans, groot geworden met ploetervoetbal, kunnen hun ogen niet geloven bij de klasse die 'Koning Kevin' wekelijks laat zien. 

Eén toeschouwer moet zaterdag evenwel gemengde gevoelens hebben gehad: Engeland-manager Gareth Southgate. Op 28 juni speelt Engeland in Königsberg namelijk tegen de Rode Duivels tijdens het wereldkampioenschap.