Direct naar artikelinhoud
Politiek

Van Besien reageert op De Wever: "Een beetje stoerdoenerij in plaats van een goed antwoord op problemen"

Wouter Van Besien.Beeld BELGA

De Antwerpse oppositie is niet meteen gewonnen voor het idee van burgemeester Bart De Wever (N-VA) om jongeren in het drugsmilieu uit hun gezin weg te halen. Sp.a en Groen benadrukken dat dit alleen de allerlaatste oplossing kan zijn.

Wouter Van Besien (Groen) erkent tegenover de VRT dat de problematiek van de jonge veelplegers zeer ernstig is en aangepakt moet worden. Maar de kinderen uit hun gezin halen is niet de beste oplossing. "Zorgverleners zeggen dat het het allerbelangrijkste is om de gezinnen te versterken. Jongeren uit hun gezin halen is de allerlaatste oplossing en meestal een niet erg effectieve. Dat naar voren schuiven is de wereld op zijn kop. Het is een beetje stoerdoenerij in plaats van een goed antwoord op de problemen."

Ook voormalig OCMW-voorzitter Monica De Coninck (sp.a) vindt dat kinderen uit hun gezin halen alleen een allerlaatste oplossing kan zijn. "Ik denk dat je de drugsproblematiek niet geïsoleerd moet bekijken. Er zijn heel veel jongeren die in heel moeilijke situaties leven. Als het nodig is en er bijvoorbeeld geen ouders meer zijn, dan moet je die jongeren plaatsen, maar ik denk dat we algemeen veel meer jongeren en gezinnen moeten begeleiden."