Tachtig muzikanten blazen hoog maar ook harmonieus van kasteeltoren: “Zo gelukkig dat ons instrument erkend werd als erfgoed”

Schoten -

Er klonk zaterdag bijzonder hoorngeschal uit het park van Schoten. Op de zonovergoten pui voor het kasteel verzamelden tachtig spelers van één van de meest zeldzame ‘toeters’ in ons land: de Duitse Fürst-Pless en Parforcehoorn. Negen groepen uit heel Vlaanderen bekroonden een jarenlange strijd voor de erkenning van hun instrument.

Jan Auman

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), ook bevoegd voor Cultuur in de Vlaamse regering, zat als eregast op de eerste rij van het openluchtconcert. Hij was het die begin dit jaar de fout rechtzette van zijn voorganger Sven Gatz (Open Vld). Die had in 2019 alleen de ‘Franse’ jachthoorn erkend als immaterieel cultureel erfgoed. Een vergetelheid die gevoelig lag. De toenmalige publicatie in het Staatsblad betekende het sein voor de lobby van de ‘Duitse’ hoorn om de jacht te openen op hetzelfde statuut.

“Er is wel degelijk een belangrijk verschil tussen beide hoornsoorten”, zet groot pleitbezorger Pätrick Vernaeve, van de Schotense groep La Garenne, nog eens de puntje op de i. “Onze Duitse hoorn is wat kleiner dan de meer bekende Franse hoorn. Maar er zijn nog meer verschillen. In tegenstelling tot het Franse instrument heeft de onze ook een stemschuif. Wij kunnen hierdoor muzikaler uit de hoek komen en verschillende toonhoogten spelen, al zijn we beperkt tot vijf noten. De ‘Franse’ collega’s krijgen maar twee noten uit hun hoorn.”

Zelfs Mozart en Bach componeerden ooit muziek voor de Duitse variant, die – zo benadrukken de woordvoerders van de lobby - meer is dan een seingever bij de jacht, waarmee het instrument vaak geassocieerd wordt.

De pui van het kasteel van Schoten was de geknipte feestlocatie. Het hoorngeschal klonk er zeer mooi.© Robin Fasseur

 

Toon Daems, alom gewaardeerd en al meermaals gelauwerd componist uit Schoten, schreef naar aanleiding van het jubelfeest van de ‘Duitse’ jachthoorngroepen speciaal een feestouverture. Het klonk prachtig in het historisch decor. De architecturale vorm van het kasteel deed het hoorngeschal ook akoestisch mooi uitkomen.

Nooit eerder speelden zoveel (Duitse) hoornspelers samen en hun harmonieuze klanken deden het park ondanks de zomerse omstandigheden op slag naar herfst ruiken. Alsof dat nog niet volstond, voerden ook de vendeliers van de Schotense volksdansvereniging Gelmel een nummertje op en kwam getalenteerd jong paukenist Ziv Beauquesne het ritme aangeven.

De Duitse hoorn (vooraan rechts) ziet er anders uit en is onder meer kleiner dan de Franse hoorn.© Robin Fasseur

De andere jachthoorngroepen kwamen haast uit alle Vlaamse provincies. Onder meer de muzikanten van Waldo in Heist-Op-den-Berg, Horrido in Lummen, Het Brikske in Diepenbeek, Halali in Arendonk, Die Wildschweinjäger uit Bocholt en de Jachthoorngezellen van het Meerdaelwoud Oud-Heverlee waren van de partij. Gepassioneerde mannen en vrouwen, allemaal gekleed in een sober, maar mooi opgestreken uniform.

Uiteraard waren de thuisblazers van La Garenne/Botermelck er ook in groten getale. Deze muziekvereniging werd genoemd naar het vierhonderd hectare groot natuurgebied in Schoten. Op de grens van Schoten, Schilde en Sint-Job-in’t-Goor beheert eigenaar Luud Maes al decennia een groot wildpark. Precies veertig jaar geleden gaven de voorgangers van Patrick Vernaeve en co daar hun eerste concert. Ook dat mocht gevierd worden.

Vlaams minister-president Jan Jambon, die de erkenning voor elkaar bracht, kwam mee luisteren.© Robin Fasseur

Een Parforcehoorn naar Duitse traditie.© Robin Fasseur

Samen met Vik Rubberecht is de erkenning van de ‘Duitse’ hoorn als Vlaams erfgoed vooral de verdienste van deze Schotenaar: Patrick Vernaeve.© Robin Fasseur

Een zonovergoten pui van het kasteel genoot van de gebrachte muziekwerken uitgevoerd op Fürst-Pless en Parforcehoorn.© Robin Fasseur

De vendeliers van Gelmel uit Schoten, waarvan ook de vlag werd rond gezwaaid.© Robin Fasseur

Enkele hoofdrolspelers die ervoor gezorgd hebben dat de ‘Duitse’ hoorn nu immaterieel erfgoed is: Hoornblazers Patrick Vernaeve en Vik Rubberecht omringd door politici Jan Jambon, Maarten De Veuster, Christof Victor en Mierven De Smet.© Sebastiaan Rubberecht

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners