Kenners blijven bij cijfers Philips scherp op slaapapneu-affaire

Nieuws
Kenners verwachten bij de kwartaalcijfers van Philips maandag geen grote nieuwe aankondigingen over de slaapapneu-affaire bij het zorgtechnologieconcern. Maar analisten zijn niet helemaal gerust. ‘Je weet het nooit bij Philips’, zegt Jos Versteeg van InsingerGillissen. Marc Hesselink van ING schat in dat Philips nog een miljardenschikking boven het hoofd hangt.
anp
zondag 28 april 2024 om 11:00
Afbeelding
beeld anp

Het Nederlandse bedrijf kwam in 2021 in de problemen door een grote terugroepactie voor miljoenen apparaten tegen slaapapneu voor thuisgebruik. Isolerend schuim kon bij die apparaten loslaten. De kwestie heeft Philips al honderden miljoenen euro’s gekost aan herstelkosten, afschrijvingen en schikkingen. Topman Roy Jakobs waarschuwde vorig jaar dat het bedrijf mogelijk nog jaren bezig is met de afwikkeling van de affaire.

Op het eerste gezicht lijken de cijfers van Philips maandag niet heel spannend te worden. Analisten rekenen voor het eerste kwartaal in doorsnee op een omzet die min of meer in lijn is met een jaar geleden. Daarbij is de verwachting dat Philips een winst in de boeken kan zetten.

Onderhandelingen

Een jaar terug was nog sprake van een flink verlies, omdat Philips toen aankondigde 575 miljoen euro apart te zetten. Dat geld was bedoeld om Amerikaanse patiënten te compenseren voor zogenoemde economische schade door problemen met de apneu-apparaten.

Zo’n soort aankondiging zou zomaar nog eens kunnen volgen. Het belangrijkste dat nog moet komen, is een schikking met patiënten met gezondheidsklachten, stelt Hesselink. Hij verwacht daar nu nog geen nieuws over. Maar als Philips in onderhandelingen tot een overeenkomst komt, zou daarmee wel eens zo’n 3 miljard gemoeid kunnen zijn, denkt Hesselink. Hij benadrukt dat dit een hele ruwe schatting is.

Door alle commotie over het schandaal is de aandelenkoers afgelopen jaren al flink gedaald. Versteeg wijst erop dat het aandeel Philips nu dus relatief ‘goedkoop’ is. Maar beleggen in Philips is ook niet zonder risico, voegt hij daaraan toe. Als bijvoorbeeld opeens uit onderzoek naar voren komt dat vrijgekomen materiaal toch kankerverwekkend was, dan zou Philips volgens Versteeg met een groot probleem te maken kunnen krijgen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Universiteiten maken demonstratieprotocol

Universiteiten zijn bezig met het maken van een demonstratieprotocol. Dit zei Jouke de Vries, interim-voorzitter van de Universiteiten van Nederland (UNL), zondag in het tv-programma Buitenhof. Hij gaf twee voorbeelden van regels.

Afbeelding

Activisten dreigen met acties tegen uitbreiding Tesla-fabriek

Verschillende activistische groepen waarschuwen voor nieuwe protestacties tegen de uitbreiding van de grote autofabriek van Tesla bij Berlijn.

Afbeelding

Beleggers kijken uit naar cijfers ABN AMRO en inflatie VS

Beleggers krijgen in de nieuwe beursweek nog wat kwartaalresultaten te verwerken, al hebben zij de meeste cijfers achter de rug. Op de Amsterdamse beurs is ABN AMRO aan de beurt. Uit de Verenigde Staten komen inflatiecijfers.

Afbeelding

Dijksma over illegale feestvierders Utrecht: schaamteloos gedrag

Burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma is boos over het gedrag van mensen rond de demonstratie Rave voor de Rafelranden zaterdag. In de stad vonden twee illegale feesten plaats en werd een pand gekraakt.

Afbeelding

Opnieuw zware gevechten in uiterste noorden van Gazastrook

In Jabalia, enkele kilometers ten noorden van Gaza-Stad, wordt hevig gevochten tussen Israël en Hamas, melden zowel het Israëlische leger als Hamas.

Afbeelding

QatarEnergy en ExxonMobil delen Egyptische gasvondst

QatarEnergy, een van 's werelds grootste exporteurs van vloeibaar gemaakt aardgas (lng), is mede-eigenaar geworden van twee grote gasvelden voor de kust van Egypte. Het Qatarese staatsbedrijf krijgt een belang van 40 procent in de velden, die samen een oppervlakte van 11.