Tweede Kamer wil 25 april als landelijke dag tegen antisemitisme

Foto: ANP

De Tweede Kamer wil dat 25 april de landelijke dag tegen antisemitisme wordt. Elk jaar rond die datum moet de Tweede Kamer ook een plenair debat voeren over antisemitisme. Het voorstel hiertoe van JA21 wordt breed ondersteund door de Kamer, zo bleek tijdens een Kamerdebat.

Het toenemende antisemitisme behoeft “voortdurende politieke aandacht”, zei Joost Eerdmans (JA21). Zijn motie om 25 april uit te roepen tot landelijke dag tegen antisemitisme is medeondertekend door de PVV, VVD, NSC, BBB, SGP, ChristenUnie en CDA. Daarmee staat een ruime Kamermeerderheid achter het plan.

Vrijwel de volledige Kamer, behalve het afwezige Forum voor Democratie, wil dat daders van antisemitisme ook een educatieve straf moeten krijgen, als bijzondere voorwaarde bij een straf die de rechter oplegt. Daarbij kan worden gedacht aan een verplicht bezoek aan het Nationaal Holocaustmuseum. “In theorie kan een rechter dit doen, maar in de praktijk wordt zo’n educatieve maatregel nauwelijks opgelegd”, zei initiatiefnemer Mpanzu Bamenga (D66).