Politie over protest UvA: nacht zonder ordeverstoringen

Foto: ANP

De Amsterdamse politie kijkt terug op een “nacht zonder ordeverstoringen”. Dat zegt een woordvoerder over de studentenblokkade op het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam (UvA) in het centrum van de hoofdstad. Daar brachten pro-Palestijnse studenten de nacht van dinsdag op woensdag door achter door hen opgeworpen barricades.

Afgelopen maandagavond was er ook een pro-Palestijns protest op de Roeterseilandcampus van de UvA. De universiteit deed toen aangifte van erfvredebreuk. Na een besluit van de zogeheten driehoek van politie, stadsbestuur en Openbaar Ministerie heeft de politie dat protest opgebroken. Daarbij werd onder meer de wapenstok gebruikt.

Op het Binnengasthuisterrein zijn woensdagochtend nog altijd tientallen studenten aanwezig. Een ANP-verslaggever ziet dat er af en toe mensen langskomen om boodschappen te brengen, zoals brood, water en toiletartikelen. Organisatoren van de blokkade roepen studenten op om naar de protestlocatie te komen om hen te ondersteunen.