Inlichtingenbaas niet op de hoogte van wat Trump en Poetin elkaar vertelden

© AP

De directeur nationale inlichtingen van de Verenigde Staten, Dan Coats, heeft donderdag verklaard dat hij geen weet heeft van wat Amerikaans president Donald Trump en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin elkaar verteld hebben tijdens hun top maandag in Helsinki.

dgs

“Ik denk dat we er meer over zullen vernemen binnen afzienbare tijd. De president heeft al enkele zaken aangehaald die tijdens de ontmoeting zijn gezegd”, zei Coats, die aanwezig was op een veiligheidsforum in Aspen, in de westelijke staat Colorado.

Coats, die de werkzaamheden van inlichtingendiensten als de CIA en NSA overziet en coördineert, benadrukte dat het “een prerogatief van de president” is om voor zich te houden wat hij met Poetin besprak.

De twee leiders bereikten maandag verschillende akkoorden, over Syrië, de veiligheid van Israël en nucleaire ontwapening. Maar details maakten ze niet bekend.

“Rechtzetting was nodig”

Trump wekte wel felle reacties op in de VS omdat hij had verklaard “geen enkele reden” te zien waarom Rusland zich zou ingemengd hebben in de presidentsverkiezingen van 2016. Hij ging zo lijnrecht in tegen het unanieme advies van de inlichtingendiensten van de VS. Later kwam Trump terug op die uitspraken.

© REUTERS

Coats reageerde al snel op Trumps uitspraken. In een persbericht verdedigde hij de “heldere” inschattingen van zijn diensten over Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen. Hij vermeldde ook de “huidige inspanningen” van Moskou om de Amerikaanse democratie “te ondergraven”. “Ik denk dat die rechtzetting nodig was (...) Dat was mijn taak”, zei hij in Aspen.

Geen microfoontje in voetbal

Hij drukte ook zijn ontevredenheid uit over de wijze waarop de top tussen de twee leiders in Helsinki is verlopen. Enkel hun twee vertalers waren tijdens die ontmoeting van twee uur aanwezig. “Ik zou gesuggereerd hebben om het op een andere manier te doen, als iemand me daarnaar had gevraagd.”

Coats zei dat “het risico altijd bestaat” dat de Russen de conversatie hebben opgenomen. Met een glimlach op het gezicht sloot hij wel uit dat er een microfoontje zat in de voetbal van de Wereldbeker 2018 die Poetin aan Trump gaf. “We hebben de capaciteit om dat soort dingen te controleren (...) Ik ben zeker dat de bal zeer aandachtig bestudeerd is.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen