vrijdag 17 augustus 2018 - Nieuws
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

 HBVL

Politiek

Parlementslid Grete Remen (N-VA) wil statuut van zelfstandige in bijberoep beperken tot twee jaar

“Bijkluswet is klap in het gezicht van echte zelfstandigen”

BrusselVlaams Parlementslid Grete Remen (N-VA) vindt dat een statuut als zelfstandige in bijberoep beperkt moet zijn in de tijd. “Want nu is die zelfstandige activiteit in bijberoep oneerlijke concurrentie voor de zelfstandigen in hoofdberoep”, zegt Remen die ook spreekt als CEO van voedingsbedrijf Damhert Nutrition in Heusden-Zolder. “Ook de nieuwe bijkluswet is een klap in het gezicht van echte ondernemers.”

Liliana CASAGRANDE

“Eind 2017 hadden we in België maar liefst 260.000 zelfstandigen in bijberoep. Dat is 6 procent meer dan in 2016”, zegt N-VA’ster Grete Remen. Vergeleken met 2013 zijn er zelfs 28.000 bijberoepers bijgekomen, dat is een groei van meer dan 10 procent, zo blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ).

Die stijging is dubbel zo groot als het aantal zelfstandigen in hoofdberoep dat in die vijf jaar met 5 procent is gestegen. “Tussen 2016 en 2017 is er zelfs maar 1 procent zelfstandigen in hoofdberoep bijgekomen.” Ter vergelijking: eind 2017 waren er bijna 723.000 zelfstandigen in hoofdberoep. Ongeveer één op vier van alle zelfstandigen is dus iemand in bijberoep.

Beide walletjes

“Hoe meer zelfstandigen, hoe beter”, vindt Remen. “Maar het bijberoep zou beperkt moeten zijn in tijd. Want zoals de situatie nu is, doe je de zelfstandige in hoofdberoep concurrentie aan. Een traiteur in bijberoep kan bijvoorbeeld veel goedkoper werken dan een traiteur in hoofdberoep, want hij moet veel minder sociale bijdragen betalen. Intussen blijft hij als werknemer beschermd, heeft hij recht op vakantie en op arbeidsongeschiktheid, en bouwt hij pensioenrechten op. Het kan niet zijn dat je van beide walletjes blijft eten.”

Overgangsfase

Remen vindt dat het bijberoep een overgangsfase moet zijn naar een hoofdberoep. “Maar hoeveel mensen in bijberoep maken daar hun hoofdberoep van? Die cijfers zijn niet beschikbaar, die moeten we dringend hebben. Dan kunnen we ook zien hoeveel zelfstandigen in bijberoep dezelfde activiteit uitoefenen als hun werkgever in hoofdberoep.”

Een traiteur in bijberoep kan veel goedkoper werken dan een traiteur in hoofdberoep. Het kan niet zijn dat je van beide walletjes blijft eten Grete REMEN (N-VA) Vlaams Parlementslid

Om de overgang naar een voltijdse zelfstandige activiteit vlot te laten verlopen, pleit Remen voor de invoering van een premie. “Zoals de transitiepremie die werkloze 45-plussers nu al kunnen krijgen als ze ondernemer worden. Je zou die premie voor twee jaar kunnen betalen om zo het gebrekkige sociaal statuut van een zelfstandige te compenseren.”

Grete Remen noemt net dat slechte statuut als reden waarom veel mensen niet durven te ondernemen. “Dat sociaal statuut is erg discriminerend, zeker als je het vergelijkt met dat van ambtenaren.”

Bijkluswet

Het Vlaams Parlementslid van N-VA is ook niet te vinden voor de bijkluswet van de federale regering die in juli is ingegaan, nochtans met de zegen van de N-VA. “Wie zal er nog de ambitie hebben om echt te ondernemen als je tot 6.000 euro per jaar onbelast kan bijverdienen, zonder dat je daar één euro sociale bijdragen voor betaalt en je intussen kan genieten van een vast loon en van volledige sociale bescherming?” vraagt Remen zich af. “De FOD Sociale Zaken verwacht dat een derde van de zelfstandigen in bijberoep zal overschakelen naar het bijklussen. Dat is ook 109 miljoen euro aan sociale bijdragen die verdwijnt.”

Deelplatform Trixxo

“600 klussers geregistreerd maar al 18.000 aanvragen voor klusjes”

HasseltWie onbelast wil bijklussen kan zich registreren op bijklussen.be of bij de erkende deelplatformen, zoals dat van Trixxo. “Bij ons hebben zich tot nu toe 600 klussers gemeld. Nog niet genoeg voor de 18.000 aanvragen die we al hebben”, zegt Ronny Domen van Trixxo.

Wie wil bijklussen kan zich sinds 15 juli registreren op de officiële website bijklussen.be of via een deelplatform. Via de website van de overheid hebben zich intussen 500 mensen geregistreerd, vooral voor sportactiviteiten of kleine onderhoudswerkzaamheden. Je krijgt ook meteen een akkoord, toch als je minstens vier dagen per week werkt, zelfstandig bent of gepensioneerd, zo zegt het kabinet van de bevoegde minister Maggie De Block (Open Vld).

Verenigingen

Dat bijklussen is ingedeeld in twee categorieën: burgers die een andere burger willen helpen, bijvoorbeeld met bijlessen of tuinonderhoud, of burgers die een vereniging willen bijstaan, zoals een sportclub.

Vooral de verenigingen zijn in trek. Daarvoor hebben zich op bijklussen.be al 445 mensen aangemeld. Voor de gewone klussen, van burger tot burger, zijn er dat nog maar 100. Ook via de deelplatformen kunnen klussers zich registreren. Die cijfers hebben ze in Brussel nog niet.

Tuin

Trixxo, een dienstenchequebedrijf uit Hoeselt, is zich al een tijd aan het toespitsen op dat bijklussen. “We waren eind vorig jaar al klaar, maar daarna is de wet uitgesteld”, zegt Ronny Domen. “We leveren al aan 55.000 mensen poetshulp en krijgen vaak de vraag of we dan ook iemand kunnen sturen voor bijvoorbeeld de tuin. Zo hebben we al 18.000 vragen verzameld. We hebben intussen ook al 600 klussers die hun diensten willen aanbieden, vooral voor kleine onderhoudswerken. Maar je hebt er ook die bijvoorbeeld oppas willen zijn voor bejaarden, op huisdieren willen letten of IT-diensten aanbieden. Wij proberen nu om die 18.000 vragen te matchen met de klussers. Momenteel bekijken we nog geval per geval, maar we willen dat je dit binnenkort ook via onze website kan regelen met mensen uit je buurt. Vergelijk het met een datingplatform. We nemen ook de administratie over, daarvoor rekenen we een commissie van 10 procent aan. Een tuinman die 10 euro vraagt, betaalt dan aan ons 1 euro.”

Hebben ze bij Trixxo ook een idee van de tarieven die de klussers vragen? “Die prijzen spreken mensen onderling af. Maar meestal is dat 10 à 15 euro per uur. Veel meer kan ook niet, want dan kan je net zo goed professionele hulp inschakelen.” (lc)

 Dick Demey

“Ik klus bij op de rustige momenten”

KinrooiPatrick Vandeberg (foto) uit Kinrooi is een van de 600 klussers die zich heeft aangemeld bij Trixxo. Hij wacht nu op zijn eerste opdracht. “Ik wil graag tuinen onderhouden of kleine werkjes doen zoals een tuinhuis schilderen.” Vandeberg is drukker in hoofdberoep. “Ik wil tuinieren als klus, ik neem dit werk aan op rustige momenten in de drukkerij. Voor welke prijs? Daar moet ik nog eens over nadenken. Maar die zal lager zijn dan voor mijn ander werk.” (lc)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws