© Jan Van der Perre

Veertig Mollenaars kiezen negentig Belgische werken voor Mol Kiest Kunst

Mol Kiest Kunst toont volgende maand een groot aantal werken van Belgische kunstenaars. Veertig Mollenaars maakten de selectie. Een groot aantal werken komt uit de provinciale collectie, die wel 2.300 werken telt.

Guy Van Nieuwenhuysen

25 volwassenen en vijftien kinderen kozen na een lang voortraject negentig kunstwerken voor de expo Mol Kiest Kunst, die van 16 september tot 28 oktober op vijf locaties in Mol wordt tentoongesteld. De deelnemers, van wie velen voordien amper met kunst waren geconfronteerd, kozen uit lijsten, catalogi en foto’s die curator Griet Minnebach had geselecteerd. “Om toch een lijn in het geheel te krijgen, hebben we de keuze tot Belgische kunst beperkt. Maar de deelnemers hebben wel bewuste en gemotiveerde keuzes gemaakt. Ze hebben zich niet door namen, maar door het werk zelf laten leiden. Een Tuymans werd pas op het laatste aan de selectie toegevoegd. Het is voor mij ook heel verrassend dat niemand een werk van Michaël Borremans heeft gekozen.”

Griet Minnebach vond het erg boeiend om te zien wat de Mollenaars kozen. Vooral de keuzes die de kinderen maakten, vielen op. “Ik had gedacht dat ze voor felle kleuren en abstracte werken zouden gaan, maar ze selecteerden Jacob Smits en Gustaaf De Bruyne.”

Het erg kleurrijke Portret van Roger Avermaete, een schilderij op doek van Jan Cockx, werd door een volwassene aan de selectie toegevoegd. Het is een van de 36 kunstwerken uit de collectie van de provincie Antwerpen. De provincie bezit niet minder dan 2.300 kunstwerken, waarvan een deel is opgeslagen in het kunstarchief onder het provinciehuis. “Sommige werken lagen er al jaren in plastic verpakt”, weet Griet Minnebach, die hielp bij de verhuizing van de kunstwerken.

Ook tapijten

“Die provinciale collectie is grotendeels opgebouwd in de jaren 1970 en 1980”, vertelt collectiebeheerder Roel De Ceulaer. “Ze omvat niet alleen schilderijen, maar ook beeldhouwwerken, installaties en vooral grafiek, meestal van Antwerpse kunstenaars. En tapijten, die vergeet ik altijd. Een deel van de collectie hing vroeger in het oude provinciehuis en krijgt ook in het nieuwe een plaats. De provincie kocht vooral werk van jonge kunstenaars, om beeldende kunst in de provincie te stimuleren.”

Sinds de zesde staatshervorming is cultuur geen bevoegdheid van de provincie meer. “Maar de collectie hebben we nog en valt nu onder het departement logistiek”, zegt Roel De Ceulaer. “We stellen zelf geen tentoonstellingen meer samen, maar bieden onze collectie wel als een open schatkamer aan. Mol Kiest Kunst is een van die initiatieven aan wie we werken in bruikleen geven.”

Of de provincie nog een budget heeft om kunst aan te kopen, is niet duidelijk, maar de bestaande collectie wordt wel onderhouden. “We hebben onlangs nog een werk van Nicaise De Keyser laten restaureren. Dat zal bij de heropening van de schouwburg in de Warande te zien zijn.”