Direct naar artikelinhoud
NieuwsZonnestorm

Plots is het noorderlicht ook zichtbaar vanuit België: Zonnestorm zorgt voor uitzonderlijke beelden

Noorderlicht zichtbaar vanuit Knokke.Beeld Photo News

De aarde ervaart haar eerste extreme geomagnetische storm sinds 2003, heeft de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) vrijdag bekendgemaakt. Als gevolg daarvan was in de nacht van vrijdag op zaterdag in België en op veel andere plaatsen het noorderlicht te zien. Ook zaterdagavond mogen we in ons land allicht op poollicht rekenen.

, en

De storm werd vrijdagavond op aarde waargenomen, een primeur sinds 2003, aldus NOAA. De storm wordt veroorzaakt door de uitstoot van zonnevlammen. “GPS, elektriciteitsnetwerken, ruimtevaartuigen, satellietnavigatie en andere technologieën kunnen erdoor worden beïnvloed”, voegde de instantie eraan toe.

De laatste zonnestorm, uit 2003, die ook niveau 5 had, zorgde voor stroomstoringen in Zweden en beschadigde transformatoren in Zuid-Afrika. De storm zal naar verwachting het hele weekend aanhouden, aldus NOAA.

Naast mogelijke verstoringen veroorzaken deze zonnestormen indrukwekkend noorderlicht, dat soms veel zuidelijker te zien is dan in de regio’s waar het gewoonlijk waarneembaar is.

Dilbeek.Beeld Photo News

Vrijdagavond leidde de hoge geomagnetische activiteit al tot noorderlicht in zuidelijker gelegen delen van Europa dan gewoonlijk; ook boven België was een rode, groene of blauwe gloed aan de hemel waar te nemen. Ook zaterdagavond kunnen we allicht poollicht verwachten, al zal het dan minder zichtbaar zijn dan vorige nacht.

Poollicht ontstaat door elektrisch geladen deeltjes van de zon die door het aardmagnetisch veld worden afgebogen naar de polen en met een hoge snelheid tegen deeltjes in de atmosfeer botsen.

Noorderlicht in de nacht van vrijdag op zaterdag boven de Zwitserse plaats Daillens.Beeld ANP / EPA
Het noorderlicht in Kroschel, in de Amerikaanse staan Minnesota, op 10 mei.Beeld AP
Het noorderlicht in de Canadese staat Ontario op 10 mei.Beeld AFP
Het noorderlicht in Edinburgh op 10 mei.Beeld AFP
Het noorderlicht bij Treisberg op 11 mei.Beeld AP
Het noorderlicht in Ohio op 11 mei.Beeld AFP
Het noorderlicht in East Brandenburg op 10 mei.Beeld AP