© Isosport

Hoe een Lion-koek symbool staat voor de ommekeer bij Union: “Uit het doelpunt van Puertas spreekt vertrouwen”

Zes punten in vier dagen, maar vooral zeven goals en slechts één tegengoal. Union wervelt weer, Alexander Blessin lacht weer. Zelfs met Lion-koeken. Net op tijd, want nu wachten drie beslissende wedstrijden tegen Anderlecht, Antwerp in de bekerfinale en Club Brugge.

Valerie Van Avermaet

We schreven het donderdagavond na de 0-3-zege tegen Antwerp al, maar ook zondagavond was het opvallend. Hoe anders is de sfeer bij Union plots, nu er weer gewonnen wordt. Plots kan er weer gelachen worden. Donderdag in de perszaal van de Bosuil deelde Mark van Bommel toen een Lion-koek met zijn concullega Alexander Blessin. “Ik heb je al drie punten geschonken, nu ook een koek. Meer krijg je niet, hè”, grapte de trainer van Antwerp. Blessin kon er smakelijk om lachen.

Ook nu waren de Lion-koeken weer een gespreksonderwerp tussen de beide trainers tijdens de persconferentie na de ruime zege van Union. Wat bleek: Blessin had voor de wedstrijd aan Van Bommel een Lion-koek teruggegeven. “Ik dacht dat ik ervan af was als ik je voor de wedstrijd een cadeau teruggaf. Maar tijdens de wedstrijd gaven we je nog een tweede cadeau”, lachte de trainer van Union.

© BELGA

Fout Sadiki

De Duitser doelde op het enige doelpunt van Antwerp in de wedstrijd. Hij hamert er al weken op dat de individuele fouten uit zijn team moeten, maar na het clean sheet van donderdag mislukte het deze keer opnieuw. Noah Sadiki kopte in de eerste helft de bal pardoes in de voeten van Vincent Janssen, die de 0-1 maar binnen te tikken had.

In twee minuten tijd ging Union dan wel weer op en over Antwerp. Voor het eerst in deze play-offs slaagden de Brusselaars erin om een achterstand om te buigen. Een week geleden gingen bij Union de kopjes nog naar beneden na een tegengoal uit een individuele fout. De kracht om terug te vechten, was er toen niet. Tegen Antwerp zondagavond was die er wel opnieuw. Na donderdag twijfelden we nog, nu weten we het daarom zeker: het echte Union is terug. “De reactie na het tegendoelpunt was geweldig”, glunderde Blessin. “Dankzij die zege donderdag was het vertrouwen terug. We geloven weer in onze eigen sterktes. De efficiëntie en het geluk zijn er weer. En mooie goals.”

Die mooie goals kwamen er dankzij de klasse van Machida, Nilsson en Mac Allister. Al luisterde de echte uitblinker opnieuw naar de naam Cameron Puertas. Wat een seizoen speelt de Zwitserse Spanjaard toch. Donderdag tilde hij zijn ploeg met een klasseflits op een vrije trap over de moeilijke momenten heen. Nu was hij alomtegenwoordig met twee goals. Al veertien goals en 21 assists telt hij nu. Het zijn statistieken die indruk maken. “Uit die laatste goal van Cameron spreekt vertrouwen”, zag ook Sadiki.

Einde dip

De dip van Union was zo eigenlijk best van korte duur. Hoe ze dat hebben geflikt na de nul op twaalf? “Hard werken”, antwoordde Blessin overtuigd. “Dit was een les voor mijn spelers. Eerst moet je hard werken, pas daarna kan je voetballen. Het moet stap per stap gebeuren. De basics moesten weer goed zijn. En tja, ik wil geen excuses zoeken, maar we waren het niet gewend om meer dan één wedstrijd op een rij te verliezen. In de competitie gebeurde dat nooit. Als je dan telkens makkelijke tegengoals pakt, brengt je dat toch even uit evenwicht. Daarom was het wat zoeken. Maar na die eerste goal hier tegen Antwerp zag ik dat het vertrouwen terug was.”

De Brusselaars zijn zo net op tijd toch weer helemaal klaar voor de titelstrijd én voor de bekerfinale. Het was nochtans niet het gemakkelijkste parcours de voorbije week, want twee keer in vier dagen tijd was de druk torenhoog nadat Club Brugge en Anderlecht telkens vooraf al punten had gesprokkeld. Ze voerden zo de druk op voor Union, maar de Brusselaars zijn plots weer bevrijd. Geen moment te vroeg, want de komende negen dagen wachten titeluitdagers Anderlecht en Club Brugge in de competitie en opnieuw Antwerp in de bekerfinale.

“Ik wou je een witte Lion geven, want die zijn beter. Maar hier in de Delhaize hadden ze enkel bruine. Sorry”, ging Blessin lachend verder tegen Van Bommel. “Misschien krijg je volgende keer toch een witte. We zullen zien. Heb je ‘m al opgegeten?”

© BELGA

Klasse te sterk

Die volgende keer komt er al sneller aan dan Antwerp misschien zou willen. Over anderhalve week kijken beide ploegen mekaar alweer in de ogen in de bekerfinale. Vol vertrouwen trekken de Brusselaars richting Koning Boudewijnstadion. Union heeft twee keer op vier dagen tijd getoond dat het meer dan een klasse te sterk is voor de Great Old en dat het niets te vrezen heeft. Al is zo’n finale altijd anders, natuurlijk… Afwachten wie wie dan cadeaus uitdeelt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER