vrijdag 24 mei 2019 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

 Kioni Papadopoulos

“Wachtlijsten in ouderenzorg zijn weg tegen 2025”

BrusselDe wachtlijsten in de woon-zorgcentra zijn tegen 2025 verleden tijd. Dat zegt afscheidnemend minister van Welzijn Jo Vandeurzen. “De 91.914 bedden die er tegen dan normaal gezien zijn, zullen volgens berekeningen van de KU Leuven volstaan.”

De komende vijf jaar mogen er in Vlaanderen 4.564 rusthuisbedden bijkomen. De woon-zorgcentra die die erkenningen krijgen, worden daar dezer dagen over ingelicht.

Daarnaast mogen verschillende rusthuizen nog voor 1.840 bestaande bedden meer personeel inzetten en krijgen ze ook subsidies voor 115.425 extra uren thuiszorg. Tegen 2025 zouden er zo 91.914 rusthuisbedden moeten zijn in Vlaanderen. “We hebben aan professor Erik Schokkaert van de KU Leuven gevraagd om uit te rekenen hoeveel we tegen dan nodig hebben”, zegt Vandeurzen. “Het decreet op de Vlaamse sociale bescherming wil dat we die inschatting maken. Die berekening is zeer complex en studie van de professor Schokkaert is nog niet klaar, maar uit zijn eerste analyse blijkt dat die 91.914 plaatsen volstaan.” Zijn de wachtlijsten dan weg? “Ja, toch als je dat bekijkt op Vlaams niveau. Maar er zullen altijd rusthuizen zijn die populairder zijn dan andere, en waar je wel zal moeten wachten. Het budget – 162 miljoen euro – is ook al voorzien in de meerjarenplanning.”

810 Limburgse bedden

Voor Limburg betekent dit dat er de volgende vijf jaar 810 extra bedden bijkomen, dat is een verhoging van 10 procent van het huidige aanbod. De meeste zijn voor het Ziekenhuis Maas en Kempen dat honderd extra bedden krijgt in Maaseik, en voor woon-zorgcentrum Limburg-Maas dat er negentig mag zetten in Maasmechelen. In Alken mag Integro vijftig bedden bouwen en in Tessenderlo krijgt Foyer De Lork 59 bedden.

Tot 2013 werden er elk jaar een aantal vergunningen gegeven voor een bepaald aantal rusthuisbedden per regio. Van die vergunningen waren er op een bepaald moment 18.000 in omloop, maar vaak werd daar niets mee gedaan. Want aan de vergunningen waren geen voorwaarden gekoppeld.

Extra zorg

Sinds de staatshervorming is Vlaanderen bevoegd voor rusthuizen en heeft Vandeurzen die regels aangepast, waardoor die vergunningen opnieuw moesten worden aangevraagd. In een eerste fase (2014-2019) zijn zo bijna 10.000 bedden gerealiseerd met die hernieuwde vergunningen. Voor 2020-2025 waren er nog 7.300 vergunningen die opnieuw bekeken moesten worden. Maar deze keer kregen instellingen de kans om die om te zetten in extra zorg of in thuiszorg. Vooral de interesse in extra zorg valt op.

In Limburg krijgen 296 plaatsen extra zorg. Dus een op de vier vergunningen is ingezet voor de omzetting naar zorg, in plaats van naar extra plaatsen. Voor intensieve zorg krijgt een instelling 20 euro per dag meer subsidies, 80 procent van alle rusthuisbedden is al gefinancierd voor zware zorg. Vorig jaar was dat nog 74 procent.

Voor het omzetten van vergunningen in thuiszorguren is in er Limburg veel minder interesse dan in West-Vlaanderen. Aan Limburg zijn zo 3.078 uren toegekend, aan West-Vlaanderen liefst 69.255. Maar om daarvoor in aanmerking te komen, moest je ook zo’n 25 vergunningen inleveren.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws