© HBvL

Sjoemelende Centeabankier moet gedupeerden 770.000 euro: “Na 18 jaar hebben we al 0,0 euro ontvangen”

Al 18 jaar wachten acht spaarders op hun verdwenen 770.000 euro van Valère Celis (70), toenmalig filiaalhouder van Centea in Herk-de-Stad. De man is jaren geleden al tot drie jaar cel veroordeeld voor oplichting en valsheid in geschrifte. In 2012 oordeelde de burgerlijke rechtbank dat hij zijn klanten moest terugbetalen. “Maar mijn cliënten hebben vandaag al 0,0 euro gekregen”, klonk het vrijdag in de rechtbank. Celis staat er nu opnieuw terecht. Deze keer op verdenking van het bedrieglijk wegmaken van zijn vermogen. Hij riskeert een jaar cel.

geho

De gedupeerden, onder wie een nicht en goede vrienden des huizes, hadden hun spaargeld aan Celis toevertrouwd voor een collectieve belegging. Het ging om bedragen van 18.000 tot 190.000 euro per persoon. In 2000 wilden ze hun centen terug. Net toen Celis ze wilde terugbetalen, werd hij naar eigen zeggen overvallen. De politie vond nooit enig spoor en het vermoeden is dan ook groot dat de zeventiger 18 jaar geleden alles veinsde. Hij werd veroordeeld voor oplichting. Een jarenlange juridische strijd – tot cassatie toe – was het gevolg.

Hemelse dauw

In 2012 volgde dan de uitspraak dat Celis de gedupeerden 2,2 miljoen euro moest terugbetalen. Enkele slachtoffers volgden een andere procedure en anderen haakten af wat de som vrijdag terugbracht tot 770.000 euro. “Tot vandaag hebben mijn cliënten 0,0 euro ontvangen. Het enige wat ze gekregen hebben, zijn bijkomende kosten van ons kantoor”, pleitte Danny De Wispelaere. Enkele gedupeerden, onder wie Luc Vanderstukken, gingen furieus in de aanval in de rechtbank en vroegen zich af of de man nu van de hemelse dauw of de liefde leeft. Ze opperden dat hij geld naar goede doelen in Mali en Rwanda had overgeschreven als dekmantel dat hij later terug zou krijgen. Daarnaast stelden ze zich vragen waar de gelden naartoe zijn van de verkoop van drie onroerende goederen en dat hij zijn verzekeringsportefeuille had ondergebracht in een nv die in 2014 plots de vereffening aanvroeg.

Horrorverhaal

De procureur sprak van een emotioneel beladen dossier. “Ik heb begrip voor de frustratie. Alleen zijn er hier veel vraagtekens waar weinig antwoorden op zijn geformuleerd. Er zijn te weinig aanwijzingen voor bewijzen. Het enige wat ik zie is dat hij 20.000 euro ontvangen heeft van zijn moeder en doorstortte naar de rekening van zijn echtgenote. Ik vorder hiervoor een jaar cel met uitstel. Voor zijn echtgenote volstaat een straf met uitstel.” De verdediging sprak van een horrorverhaal. “Hij leeft hier als een paria in Hasselt. Alle mensen keren hem de rug toe. Als hij geld had, was hij wel verhuisd naar een tropisch eiland. Wij gaan voor de vrijspraak.” Vonnis op 14 december.

Vonnis op 14 december.