Direct naar artikelinhoud
Catalonië

Duits hof stuurt Puigdemont niet terug de cel in

Duits hof stuurt Puigdemont niet terug de cel in
Beeld EPA

De gewezen Spaanse minister-president Carles Puigdemont moet in Duitsland niet opnieuw naar de gevangenis. Dat heeft de rechter in de noordelijke deelstaat Sleeswijk-Holstein vandaag beslist. Daarmee wordt een verzoek van Spanje van de hand gewezen.

Duitse aanklagers hebben vastgesteld dat er vermoedelijk toch voldoende grond is om Puigdemont uit te leveren vanwege rebellie. Een Duitse rechtbank oordeelde eerder dat de separatistenleider niet voor dat strafbare feit aan Spanje kan worden overgedragen, maar het Openbaar Ministerie heeft inmiddels nieuwe informatie ontvangen van de Spaanse autoriteiten.

Op basis van die informatie had Madrid gevraagd om Puigdemont opnieuw op te sluiten. Maar een woordvoerder van de rechtbank stelt dat de Duitse rechter heeft beslist om niet op die vraag in te gaan. Er is geen reden om aan te nemen dat Puigdemont het land zal ontvluchten, zo luidt de motivering.

Er is geen reden om aan te nemen dat Puigdemont het land zal ontvluchten, zo luidt de motivering van de Duitse rechtbank

Puigdemont was na zijn afzetting, die volgde op het illegale onafhankelijkheidsreferendum van 1 oktober 2017, naar België gevlucht. Op 25 maart werd hij op basis van een Europees aanhoudingsbevel opgepakt in het Duitse Sleeswijk-Holstein. Het Duitse gerecht moet later nog beslissen of de Catalaan aan Spanje wordt overgeleverd.