Direct naar artikelinhoud
Economie

Belgische dronesector kan duizend extra jobs opleveren

België moet daarvoor snel zijn wetgeving in orde brengen
Beeld ANP

Drones kunnen de Belgische economie tegen 2020 een jaarlijkse omzet van 409 miljoen euro en duizend extra jobs opleveren. Dat zeggen technologiefederatie Agoria en consultancybureau PwC in een studie. Voorwaarde is wel dat het wetgevende kader snel aangepast wordt.

Drones kunnen in verschillende sectoren een meerwaarde opleveren. Denk aan de snelle inspectie van infrastructuur, zoals windmolens, of aan transport en logistiek. "De drone-industrie is klaar voor een take-off", zegt Floris Ampe van PwC. Vooral de ontwikkeling van software voor de drones brengt nieuwe mogelijkheden. Het aantal toepassingen zal bovendien alleen maar toenemen.

Maar, zo zeggen de onderzoekers, België moet daarvoor wel snel zijn wetgeving in orde brengen als Europa met nieuwe regels komt. "Polen is bijvoorbeeld heel snel met een dronewetgeving gekomen. Dat maakte de ontwikkeling van een drone-ecosysteem daar mogelijk. Het raamwerk is belangrijk, maar ook hoe men er operationeel mee omgaat. Hoe vlot kan men vluchten uitvoeren?", legt Ampe uit.

Droneguide.be

In dat verband wijst luchtverkeersleider Belgocontrol op het bestaan van de website droneguide.be. Op die site kunnen dronepiloten nagaan waar ze hun toestel kunnen laten opstijgen en waar niet. In juni komt daar ook een app van, zodat particulieren op locatie kunnen checken of ze mogen vliegen. Na de zomer komt er een app voor professionele dronepiloten, die bijvoorbeeld op eenvoudige wijze een uitzondering zullen kunnen aanvragen.

'De drone-industrie is klaar voor een take-off'
Floris AmpePwC

Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) van zijn kant benadrukte dat hij drone-activiteiten ten volle steunt. "Ik denk dat wij onze verantwoordelijkheid nemen op verschillende niveaus. Zo hebben we de FOD Mobiliteit versterkt met extra personeel en hebben we de interne processen en de klantvriendelijkheid verbeterd. De implementatie van de Europese regels wordt voorbereid." 

Het Nederlandse leger zet sinds dit jaar de Black Hornet in. De drone van achttien gram wordt gebruikt door verkenningseenheden van de landmacht.Beeld ANP