Nieuw op 1 mei: geen kwartier wachttijd meer bij alcoholtest en terugbetaling lenzen en brillen uitgebreid

Een nieuwe maand betekent ook nieuwe regels. Zo verdwijnt vanaf 1 mei de 15 minuten wachttijd bij een alcoholtest en komen meer mensen in aanmerking voor een tegemoetkoming bij de aankoop van lenzen en brillen. Ontdek hieronder alle veranderingen.

Geen kwartier wachttijd meer om te blazen bij alcoholtest

Vanaf 1 mei kunnen autobestuurders geen 15 minuten wachttijd meer vragen voor een ademtest bij een alcoholcontrole. De wachttijd werd ingevoerd om het effect van 'mondalcohol' te neutraliseren. Dat is alcohol die zich nog in de mond bevindt kort na het drinken en die het resultaat van de blaastest kan beïnvloeden.

"De nieuwste toestellen detecteren en neutraliseren mondalcohol automatisch. Een wachttijd is dus overbodig geworden", zegt de FOD Mobiliteit.

Vanaf juli wordt ook het minimumvolume uitgeademde lucht verlaagd, van 1,9 naar 1,2 liter. Het is de bedoeling dat de politie met deze maatregel minder vaak een arts zal moeten bellen om een bloedstaal te nemen wanneer iemand het minimumvolume niet haalt.

Deze maatregelen moeten de blaastests efficiënter maken, waardoor de politie meer controles kan uitvoeren in dezelfde tijdspanne.

Meer mensen komen in aanmerking voor terugbetaling contactlenzen en brilglazen

Op 1 mei verlaagt het RIZIV de sterkte voor een tegemoetkoming van de ziekteverzekering bij de aankoop van contactlenzen of brilglazen. Tot nu was er enkel een terugbetaling voor een sterkte vanaf -7 of +7 bij brilglazen en -7,75 en +7,75 bij contactlenzen.

Die drempels worden verlaagd naar 6 dioptrieën. Een dioptrie is de afwijking die weergeeft hoe slecht iemand ziet. Lenzen en brilglazen vanaf -6 en +6 komen dus voortaan in aanmerking voor terugbetaling.

Volgens het RIZIV zullen zo'n 105.000 meer mensen die sterk bijziend of verziend zijn, in aanmerking komen voor een tegemoetkoming bij brilglazen. Voor contactlenzen zullen dat er ongeveer 154.000 meer zijn.

Mensen kunnen tegelijkertijd voor brilglazen en contactlenzen een terugbetaling krijgen. Het gaat hier om de terugbetaling van de verplichte ziekteverzekering, die kan nog aangevuld worden door de ziekenfondsen.

Leefloners moeten zich verplicht inschrijven bij VDAB

Vanaf 1 mei krijgt iedereen in de beroepsactieve leeftijd die al een leefloon ontvangt, 3 maanden de tijd om zich in te schrijven bij de VDAB. Wie een leefloon heeft aangevraagd, krijgt na de beslissing van het OCMW over de toekenning 4 maanden de tijd om zich in te schrijven.

Wie in aanmerking komt en bewust niet meewerkt, riskeert een sanctie via het OCMW.

Zodra de betrokkene is ingeschreven bij de VDAB, zal het OCMW kunnen bepalen of het zelf de begeleiding naar werk op zich neemt of dat het daarvoor een beroep doet op de VDAB. Met de verplichte inschrijving moet de VDAB een duidelijk zicht krijgen op alle leefloongerechtigden die stappen naar werk kunnen zetten.

De maatregel past binnen de ambitie van de Vlaamse regering om de werkgelegenheidsgraad op 80 procent te krijgen. Van alle mensen met een leefloon is na een jaar amper 1 op de 5 aan het werk. Bij leefloners die zich inschrijven bij de VDAB is na een jaar 4 op de 10 aan het werk.

Nieuwe regels voor de tewerkstelling van niet-EU-werknemers in Vlaanderen

Vanaf 1 mei kunnen houders van de Europese blauwe kaart voor hooggekwalificeerde werknemers eenvoudiger van werkgever veranderen zonder nieuwe aanvraag. Wel moeten ze voortaan een jaarsalaris ontvangen van minstens 130 procent van het gemiddelde Vlaamse loon. Tot nu toe was dat 120 procent.

Voor bepaalde IT-profielen wordt geen rekening meer gehouden met diploma's, maar enkel met relevante ervaring. 

Inspectiediensten kunnen voortaan ook een aanvraag weigeren op basis van rechtsgrond, bijvoorbeeld bij ondernemingen zonder personeel of met te weinig omzet om extra personeel te kunnen rechtvaardigen. 

Tegelijkertijd wil de minister de prikkel versterken om eerst de Vlaamse of Europese arbeidsmarkt te bevragen. Zo wordt de dynamische knelpuntenlijst voor middengeschoolde profielen sneller herzien. Die lijst bevat functies waarvoor de binnenlandse arbeidsmarkt niet meer bevraagd moet worden.

Voor kortgeschoolde functies op de ruimere knelpuntberoepenlijst van de VDAB kan buiten de EU worden gerekruteerd, maar dan moet de werkgever eerst bewijzen dat hij minstens 9 weken een geschikte kandidaat gezocht heeft binnen Europa. Tot nu toe was dat maar 6 weken.

Met de nieuwe regels wil de Vlaamse regering buitenlands toptalent op eenvoudige wijze aantrekken in functie van structurele tekorten op de arbeidsmarkt. Tegelijk is het de bedoeling om het economische migratiebeleid aan te scherpen om misbruik en oneigenlijke economische migratie terug te dringen. 

Meest gelezen