Costa Rica kampt met problemen met de elektriciteitsbevoorrading.
Foto: Samuel Charron/Unsplash

Costa Rica gaat de stroom afsnijden wegens de droogte, de president bidt om regen

In Costa Rica wordt vanaf maandag de elektriciteit gerantsoeneerd. Volgens het staatsbedrijf voor energie (ICE) is het groot neerslagtekort de schuldige. Costa Rica beleeft de ergste droogte in 50 jaar en daardoor kunnen de waterkrachtcentrales niet meer voldoende stroom leveren. 

Je associeert Costa Rica wellicht vooral met exotische stranden, regenwouden en bijzondere fauna en flora. Het land in Midden-Amerika scoort sterk op biodiversiteit en ecotoerisme en is een populaire vakantiebestemming. Maar de algemene klimaatverstoring en het weerfenomeen El Niño slaan er nu hard toe. 

Niemand zal een hele dag zonder stroom zitten

ICE-topman Roberto Quirós probeert de bevolking gerust te stellen

Vanaf volgende week wordt voor maximaal 3 uur per dag de stroombevoorrading stilgelegd in grote delen van het land. Ziekenhuizen en de industrie worden gespaard. Los daarvan vraagt ICE de burgers om zoveel mogelijk hun verbruik te beperken.

Er is veel onrust bij de bevolking door de geplande black-outs. De overheid zegt dat de stroom maximaal gedurende 1, 2 of 3 uur zal worden afgesneden, tussen 5 uur 's morgens en 10 uur 's avonds. Volgens ICE-topman Roberto Quirós "zal niemand een hele dag zonder stroom zitten". 

"Waterniveaus bereiken kritische waarde"

Quirós zegt de waterniveaus in de voornaamste reservoirs kritische waarden hebben bereikt. Costa Rica zou voor ongeveer 70 procent van zijn energiebevoorrading afhangen van waterkracht. Er zou ook minder windenergie zijn dan normaal, omdat de wind bijzonder grillig bleek.

Bovendien steeg het verbruik, wat de problemen nog in de hand werkte. Er was in januari 9 procent meer verbruik dan in januari vorig jaar. 

De president bidt om regen

President Rodrigo Chaves zegt intussen dat hij elke dag bidt voor regen. Hij zegt dat hij elektriciteit gevraagd heeft aan de buurlanden, maar daar hebben ze het ook al niet te breed wat stroom betreft. Het is de eerste keer sinds 2007 dat Costa Rica de stroom moet uitschakelen in grote delen van het land.  

Costa Rica leert intussen omgaan met droogte. Eerder is in scholen een project opgestart om water zoveel mogelijk op te vangen en vast te houden onder de noemer "YoCosecH2O" (ik oogst water). 

Ook Mexico kreeg onlangs te maken met stroomonderbrekingen door de droogte, net als andere landen in de regio. Het natuurlijke weerfenomeen El Niño is intussen aan het afvlakken en zo goed als afgelopen, waardoor de scherpste kantjes er stilaan af zouden moeten gaan. Experts hebben wel al onderstreept dat het door de algemene klimaatopwarming om veel meer draait dan El Niño alleen.  

Meest gelezen