Deze groep van een veertigtal leerlingen van de handels- en IT-richtingen binnen Sint Maria Geel popelen om dit weekend naar hun buitenlandse stageplaats te vertrekken.© Hans Otten

Recordaantal zesdejaars trekt op buitenlandse stage

Geel -

Middelbare school Sint Maria Geel binnen Kogeka vormt in Vlaanderen al jaren een voorbeeld in de organisatie van buitenlandse stages voor de zesdejaars. Dit jaar trekt een recordaantal van zestig jongeren drie weken naar onder meer Valencia, Praag of zelfs Aruba.

Hans Otten

Zoals in veel scholen lopen de laatstejaars van Sint Maria Geel een tijdlang stage bij bedrijven die actief zijn binnen hun opleidingsgebied. Maar de middelbare school binnen Kogeka biedt de leerlingen ook al jaren de kans om die stage niet alleen bij Kempense ondernemers, maar ook op buitenlandse bodem te voltrekken. Daarvoor hebben de begeleidende leerkrachten in de schoot van Erasmus+ een indrukwekkend netwerk van internationale contacten uitgebouwd. “En dan is onze grote cluster van achttien stageplaatsen in Londen door de Brexit jammer genoeg nog weggevallen”, zegt Hans Geerts, coördinator internationalisering bij Kogeka.

Maar de leerlingen hebben nog heel wat keuze uit tot de verbeelding sprekende locaties. Wat te denken van het Hilton Hotel in Praag, The American School of Valencia of zelfs de Universiteit van Aruba. Wie naar het buitenland wil, moet daar wel een onderbouwde motivatiebrief voor schrijven. “Want onze leerlingen leren er niet alleen hoe het er elders op de werkvloer aan toegaat, minstens even belangrijk is dat ze er ook leren hun blik te verruimen, ondernemend en probleemoplossend te denken én zelfstandiger te worden. De eerste drie dagen gaan we als begeleider mee om hen te settelen, maar de rest van de drie weken moeten ze echt hun eigen boontjes doppen. Ze wonen met een paar stagiairs samen in een appartement, waar ze ook moeten leren de taken te verdelen. Er moet na de werkuren ten slotte ook gewinkeld, gekookt en gepoetst worden. En kleine wrijvingen moeten ze zelf zien te ontmantelen”, zegt Geerts.

Excellence

Dat Kogeka van de Europese Commissie een certificate of excellence voor de aanpak van de internationalisering mocht ontvangen, vervult de scholengroep met trots. “We waren echte pioniers op vlak van Europese projecten en bouwden inmiddels veel ervaring op”, zegt coördinerend directeur Danny Van der Veken van Kogeka.

Dat er nu zestig leerlingen op buitenlandse stage vertrekken, is ook voor Sint Maria Geel een record. “Dat is zowat de helft van al onze zesdejaars.” Een groep leerlingen van Begeleiding Doelgroepen loopt intussen al stage bij zorginstellingen in Amsterdam, terwijl elf leerlingen Sociale en Technische Wetenschappen (STW) aan de slag zijn bij The American School of Valencia. Dit weekend trekken de overige veertig jongeren van de handels- en IT-richtingen vertrekken hun avontuur tegemoet.

Spannend

“Ik ga aan de slag bij Flanders Investment & Trade in Praag,” zegt Anouchka Roodhooft. “Ik hoop er Vlaamse ondernemers te kunnen helpen bij het opzetten van een supply chain richting Centraal-Europa. Ik studeer Office Management en Communicatie en hoop mee de communicatie en social mediastrategie van FIT Praag te kunnen verzorgen. Ik werk in het mooie gebouw van de Belgische ambassade. Het is allemaal nogal spannend, maar ik kijk er enorm naar uit!”

Anouchka Roodhooft© Hans Otten

Haar leeftijdsgenoot Seth Verhaert studeert IT en trekt naar de Universiteit van Aruba. “Ik ga ginds het IT-team versterken. De unief ligt in het hartje van Oranjestad en is enorm belangrijk voor Aruba. Ze leren er hun studenten dat het belangrijk is een positieve impact te creëren. Ik ben van plan om de volgende jaren studies rond cybersecurity aan te vatten, mijn stage is daar een goede voorbereiding op. Want alles loopt alleen maar vlot als de ICT in orde is. Daar ga ik mee voor zorgen”, lacht Seth.

Seth Verhaert© Hans Otten

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners