Diana (77) kan overvallers uit haar woning verjagen door om pas overleden echtgenoot te roepen. “Het mag nu stoppen, ik heb mijn deel gehad”

© PTB

Diana Vandamme (77) werd afgelopen maandag rond de middag brutaal overvallen in haar woning in de stationsbuurt van Wervik.

Thijs Pattyn

“Een Franstalige man belde aan en zei dat hij van de watermaatschappij was”, vertelt ze. “Hij zei dat hij binnen het water moest controleren. Ik zag hoe hij alles wat hij aanraakte, afkuiste met een doek. Dat maakte me wantrouwig. Hij leek ook even te treuzelen, precies alsof hij wachtte op iemand.”

Niet veel later stonden inderdaad zijn twee kompanen aan de deur. “Ik probeerde nog de voordeur dicht te duwen, maar zij duwden terug en geraakten binnen”, gaat Diana verder. “Ik kreeg rake klappen ter hoogte van mijn gezicht. Ik weet niet goed met wat ze sloegen, het was precies een zak. Ik had enorm veel pijn. Op het moment zelf dacht ik dat ik mijn oog kwijt was of dat mijn kaak gebroken was. Het enige wat ik kon doen was mijn keel openzetten in de hoop dat iemand me zou horen.”

Buurtbewoner Filip Van Loo had het getier van de dame gehoord. “Ik ging rond 12.30 uur de was ophalen in wassalon 't Paviljoen, naast de woning van de vrouw”, aldus Van Loo.

Overvallers afgeschrikt

“Ik hoorde iemand tieren en zocht waar het geschreeuw precies vandaan kwam. Plots zag ik mannen uit de woning komen en weglopen. Enkele ogenblikken later kwam de roepende vrouw naar buiten. Ze zei dat ze overvallen was door die mannen. Ik liep hen nog achterna, maar kon ze niet meer bijhalen. Dan heb ik meteen de politie gebeld en me ontfermd over de dame.”

Opvallend: Diana had geroepen om haar man Jean-Pierre Koopman, die vorig jaar overleed na een duw van een vrouw in het wassalon. Ze dacht hiermee de overvallers af te schrikken, wat ook effectief lukte. “Dit onheil mag nu stoppen, ik heb mijn deel gehad”, besloot Diana.

De overvallers hadden allerlei kasten en laden in het huis doorzocht, maar op het eerste gezicht leek er niet meteen iets van grote waarde verdwenen. De politie heeft voorlopig nog geen spoor van de daders.