© Robbie Depuydt

Kaasboerin gaat volgende week onherroepelijk tegen de vlakte

Ondanks een strijd van de buurt en het Deurnese districtsbestuur is de Kaasboerin niet meer. Deze week begonnen de afbraakwerken aan de bekende brasserie. Eind volgend jaar al nemen de eerste residenten hun intrek in de 22 nieuwe appartementen.

Rebecca Van Remoortere

Met de start van de sloop van de Kaasboerin verdwijnt het vertrouwde beeld van de limousines in de Schotensesteenweg onherroepelijk. Aan de sloop ging heel wat vooraf. Zo protesteerde het voltallige districtsbestuur van Deurne in oktober 2016 net na de sluiting nog voor het behoud van de Kaasboerin. Afgelopen mei leverde de stad uiteindelijk toch een bouw- en sloopvergunning af aan Bouwwerken Peeters dat instaat voor de bouw van 22 nieuwbouwappartementen.

De sloop ging deze week van start met het rooien van acht platanen die op het ruime terras van de Kaasboerin stonden. Buurtbewoner Willy Michielsen (79) legde die bomenkap vast met zijn videocamera. “Ik heb de laatste weken veel telefoontjes gepleegd in een poging om de bomen alsnog te redden of te recupereren. Tevergeefs. Het waren prachtige jonge platanen die perfect ergens anders zouden kunnen staan”, zegt een droevige Willy. Voor Willy roept de afbraak van de brasserie veel herinneringen op. “Het verdwijnen van de Kaasboerin markeert het einde van een tijdperk. Als zevenjarige, net na de oorlog, kwam ik hier al spelen in de speeltuin. Thuis heb ik nog een oude foto liggen van de Kaasboerin in de jaren ‘80. Nu volg ik de afbraak op de voet. Ik hou alles in het oog en neem alles op met mijn camera. Dat is het enige dat we nog kunnen doen: beelden maken ter herinnering. Nu nog protesteren heeft geen zin meer.”

Buurman van de Kaasboerin Filip Goor (65) sluit zich aan bij het gesprek. “Ook ik heb geprobeerd om wat groen van het terras te redden. De dennenboompjes die er nog staan zou ik heel graag in mijn tuin recupereren als herinnering, maar dat mag blijkbaar niet van de aannemer. Ook die bomen gaan dus tegen de vlakte.”

Elke ochtend een koffie

Ook Willy kijkt niet uit naar het verdwijnen van de Kaasboerin. “Ik dronk er ’s morgens elke dag een koffie om de dag te beginnen. Dat mis ik nu al een tijdje. Het verdwijnen van de zaak zal de buurt veranderen.”

Na de sloop krijgt Filip er meer dan twintig nieuwe buren bij. “Ik ben heel benieuwd hoe dat zal verlopen. Als het gebouw te hoog wordt of als het te druk wordt in de buurt, dan verhuis ik. Dat kan ik nu al beloven.”

Vlak tegenover de leegstaande Kaasboerin liggen de scoutslokalen van Sint-Bernadette Deurne. Ook daar zien ze de nieuwbouwappartementen niet graag komen. “Dat zijn 22 nieuwe appartementen vlak tegenover ons”, zegt de 19-jarige Sander Vandamme. “Wij organiseren hier af een toe een feestje en horen daarover nu al regelmatig klachten van de buurtbewoners terwijl we bij feestjes buiten altijd ons best doen om zeilen hangen om het geluid te dempen. Nog eens meer dan twintig buren erbij krijgen, vinden we een jammere zaak. Met de leidingsploeg van de scouts trokken we ook regelmatig naar de Kaasboerin. Ik at er altijd ribbetjes. Die waren heerlijk.”

Volgens bouwfirma Peeters moeten de afbraakwerken deze maand afgerond zijn. “De bouwwerken worden aansluitend opgestart. Tegen eind 2019 worden de eerste appartementen opgeleverd. In de nieuwbouw komen appartementen met een, twee en drie slaapkamers, elk met een eigen terras of tuin en veel lichtinval. De verkoop is opgestart en er zijn al appartementen verkocht”, aldus Roel Peeters van de bevoegde bouwfirma. De naam van de nieuwe residentie lag volgens Peeters snel vast: residentie ‘De Kaasboerin’.