VOORBESCHOUWING RIT 8. Bergrit van vijf sterren is uitgelezen kans voor Uijtdebroeks om jongerentrui opnieuw op te eisen

We zitten vol in de Apennijnen en dat zal de Giro-karavaan voelen. Het is de eerste zware bergrit en na Oropa van zondag de tweede die bergop aankomt. We verwachten een koers in de koers: eentje om de dagzege en eentje onder de klassementsrenners die zullen vechten voor de tweede plaats achter Tadej Pogacar. Cian Uijtdebroeks kan misschien nu al de witte trui opnieuw pakken.

Hugo Coorevits

Kort:

Start: om 12.30 uur

Aankomst: om 17.15 uur

Afstand: 152 km (defilé van 6,7 km)

LIVE.Volg hier LIVE de 8e etappe!

Het parcours:

Dit is veruit de zwaarste rit sinds de start vorige week zaterdag in Venaria Reale. De organisator gaf vier sterren aan de tijdrit van vrijdag, maar nu pakt RCS met vijf sterren uit. Of 3509 hoogtemeters over 151,7 km. Met andere woorden: het gaat de hele dag op en af, dwars door de Apennijnen.

De drie cols van de dag liggen netjes over de rit verspreid, al moeten ze bij een start bergop in Spoleto al meteen over een niet meetellende col (de Forca di Cerro) die wel voor de vlucht van de dag kan zorgen.

De drie cols zijn de Forca Capistrello (tweede categorie), de Croce Abbio (derde categorie) en klim naar het eindpunt Prati di Tivo die bij de eerste klasse is ingedeeld.

De top van de eerste col ligt na 37,1 km. Het is een klim van 16,3 km die gemiddeld 5,6 procent stijgt. Het gaat van 292 meter boven de zeespiegel naar 1211 meter. Vooral de aanhef is met een 4,5 km en een gemiddelde stijgingsgraad van 8,9 procent ‘Italiaans’ zwaar.

De eerste sprint vindt na 58 km plaats in Leonessa, dan nog bergop. Veel snelle mannen zullen daar niet meespelen.

De Intergiro (104,4 km) ligt aan de voet van de Croce Abbio waarvan de top bereikt wordt na 112,6 km. Da’s een niemendalletje in vergelijking met de rest. Slechts 8,1 km lang waarbij het gemiddeld 4,7 procent omhoog loopt. Daarna gaat het dertig kilometer bergaf naar de voet van de laatste col die 14,6 km lang. De laatste sprint van de dag is in Pietracamela op zes kilometer van de top. De streep ligt op 1450 meter hoogte na laatste klauterpartij van 7 procent gemiddeld.

Onze sterren:

Het is niet eenvoudig om in de hoofden van de ploegleiders te kijken. We verwachten dat er dit keer een grote groep wegrijdt helemaal in het begin van de etappe en dat we dan natuurlijke selectie krijgen. De jongens die deel uitmaken van de ontsnapping van de dag moeten voldoende kunnen klimmen en voldoende ver staan in de stand. Zoals bijvoorbeeld Mauri Vansevenant. Het is Pogacar en UAE-Team Emirates die beslissen of de vlucht voorop blijft of niet. Voor hetzelfde geld krijgen we een strijd onder de klassementsrenners die elkaar nog staan te verdringen om tweede en derde te worden. Het is deel één van deze oorlog die begint.

We verwachten ook dat Cian Uijtdebroeks zaterdagmiddag al zijn witte trui opnieuw opeist. Hij is een betere klimmer dan Luke Plapp, die niet echt oog heeft voor dit nevenklassement.

*** Valentin Paret-Peintre

** Damiano Caruso, Jefferson Alexander Cepeda

* Lilian Calmejane, Christian Scaroni, Nairo Quintana

© Getty Images

Dit zijn de sleutelmomenten:

Vooreerst is er de Forca di Cerro waar de ontsnapping van de dag kan gemaakt worden. En dan heb je op de laatste col die zone van 12 procent in Pietracamela op 5950 meter van de streep. Wie de dagzege wil, kan daar finaal de tegenstand testen. Om god weet welke reden, ligt de laatste tussenspurt van de dag daar. Anderzijds kan ook daar de strijd onder de klassementsrenners losbarsten op de Prati di Tivo die qua steilheid naar het einde toe afneemt. De slotklim bevat 22 haarspeldbochten. De weg is er breed, want ‘s winters gebruiken veel skitoeristen deze weg die naar het skioord leidt.

Dit moet u nog weten:

* De Giro eindigt voor het eerst in deze editie op 1450 meter hoogte. Da’s een pak hoger dan Oropa van zondag waar de finish op 1142 meter lag.

* Prati di Tivo is een toeristische trekpleister waar slechts 218 mensen permanent wonen. Het skidorp ligt aan de voet van de Gran Sasso.

* De slotklim kwam al dikwijls voor in het parcours van Tirreno-Adriatico. Zowel Vincenzo Nibali (2012), Chris Froome (2013), Tadej Pogacar (2021) wonnen er. Toch is het pas de tweede keer dat deze col uit de Apennijnen in de Ronde van Italië erbij is. De eerste keer was dat in 1975 toen Giovanni Battaglin er won en uiteindelijk ook de Giro.

* De bergetappe vertrekt in Spoleto die centraal in Umbrië gelegen is. Veel oog zullen de zich op de rollen opwarmende renners niet hebben voor het kerkje uit de achtste eeuw en de aquaduct die uit de veertiende eeuw stamt. Een start bergop geeft altijd de nodige stress.

* Het wordt een zonnige dag waarbij we starten met een temperatuur van een 22 graden, maar in de valleien staat er wat tegenwind die naar het einde toe verandert in zijwind. En op een kleine 1500 meter hoogte zal het snel een achttal graden kouder zijn. Dat wel.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer