© RR

Afpersers viseren grote voedingsbedrijven: “300.000 euro of we vergiftigen jullie producten”

Het gerecht jaagt op anonieme afpersers die grote voedingsbedrijven zoals IJsboerke en Jules Destrooper proberen te chanteren. De voorbije twee weken kregen die een brief toegestuurd met daarin poeder. De afpersers eisen 300.000 euro en dreigen anders hun voedingswaren te vergiftigen met oleandrin, dat hartverlamming kan veroorzaken. Ook grote voedingsfirma’s in het buitenland kregen vanuit België dreigbrieven toegestuurd.

marc klifmantim lescrauwaet

Bij het West Vlaamse koekjesbedrijf Jules Destrooper kregen ze maandagochtend een dreigbrief in de Ieperse vestiging. Hij was gericht aan de zaakvoerder. Een onbekende afperser eiste dat hem 300.000 euro zou worden overhandigd. Als dat niet zou gebeuren, dan dreigde de dader ermee de producten van Destrooper te vergiftigen met oleandrin.

Oleandrin is een gevaarlijke stof die bij voldoende dosis hartverlamming kan veroorzaken. De koekjesfabriek haalde er meteen de politie bij. “In de dreigbrief stak inderdaad ook poeder. Daarom werd onmiddellijk beslist de voorgeschreven procedure op te starten en een deel van het bedrijf in quarantaine te plaatsen”, bevestigt hoofdcommissaris Georges Aeck van de politiezone Arro Ieper. Uiteindelijk werd er volgens de politie niets schadelijk gevonden in het bedrijf en konden ze gewoon verdergaan met koekjes bakken.

Puurs en Tielen

Opmerkelijk is dat minstens drie andere grote voedingsbedrijven in ons land de voorbije twee weken een gelijkaardige brief kregen toegestuurd. Zoals begin april in de kantoren van roomijsfabrikant IJsboerke in Tielen bij Kasterlee. Het bedrijf werd toen een tijdje ontruimd nadat er een envelop was teruggevonden met daarin een poeder en een dreigbrief waarin 300.000 euro in de virtuele munt bitcoin werd geëist. Een derde firma die een dreigbrief kreeg bezorgd, is volgens onze informatie Continental Foods uit Puurs (bekend van producten als Devos-Lemmens en Royco). Daarnaast zou een voedingsbedrijf uit het Brusselse Watermaal-Bosvoorde een identieke brief hebben ontvangen.

Maar wellicht is dat nog maar het topje van de ijsberg, want ook in het buitenland kregen begin deze maand tal van grote voedingsbedrijven een gelijkaardige brief toegestuurd. Volgens Italiaanse media was dat onder meer het geval bij koffieproducent Lavazza in Turijn, bij het hoofdkwartier van Ferrero in Cuneo en bij de fabriek van Caffé Vergnano in Turijn.

Perfect Engels

Die dreigbrieven waren óók afkomstig uit ons land en in de envelop stak telkens de giftige stof oleandrin met daarbij een tekst, geschreven in perfect Engels, waarin de afpersers zich voordoen als “zakenmannen”. Ze ontkennen volgens Italiaanse media een terroristisch motief te hebben, maar eisen 300.000 euro in bitcoins, betaald voor 20 mei. “Laat je niet misleiden door het uitzicht van de stof. Het gif is heel erg efficiënt”, waarschuwen ze. “Zoals jullie zullen weten is het heel makkelijk om een klein beetje vergif in jullie producten te verspreiden in de gangen van een supermarkt. Kan je je de rampzalige gevolgen voorstellen voor het imago van je bedrijf, als klanten vergiftigd zouden worden of beginnen te sterven?”

Politie en parket in ons land zijn volgens onze informatie volop op zoek naar de afzender van de dreigbrieven, maar voorlopig is niet bekend om wie het gaat en is het ook nog onduidelijk waarom de daders in binnen- en buitenland voedingsbedrijven proberen af te persen.

Belgen?

Volgens plaatselijke media moesten hulpdiensten en specialisten begin april ook in het Zweedse Malmö uitrukken na een brief met poeder in de grote voedingsfirma Findus. Het is niet duidelijk of ook daar een link is met ons land. In Nederland en het Verenigd Koninkrijk zouden er eveneens verdachte brieven bij bedrijven zijn toegekomen.

De vraag is hoeveel daders betrokken zijn en van waar ze precies afkomstig zijn. De brieven zijn dan wel vanuit ons land verstuurd, dat hoeft niet te betekenen dat de afpersers daadwerkelijk uit België afkomstig zijn. Het is voorlopig ook niet duidelijk of het gerecht een verdachte op het spoor is en of er voedingsbedrijven zijn die de geëiste som daadwerkelijk in bitcoins hebben overgemaakt.

“Niets mis met koekjes”

Voorlopig zijn er ook geen aanwijzingen dat de voedingsproductie van de bedrijven in gevaar zou zijn. “Er is zeker niets mis met onze koekjes. Die zijn nog steeds perfect in orde.”, reageert Emmanuel Blomme, CEO van Jules Destrooper. “Maar veel meer details kan ik er verder niet over kwijt. Er is effectief een onderzoek lopende, maar wij verwijzen daarvoor naar de politie.”

Bij IJsboerke wensten ze gisteren niet veel commentaar te geven omdat het bedrijf het onderzoek wil afwachten. Bij Continental Foods was niemand bereikbaar voor een reactie.

Het federaal parket, dat het onderzoek coördineert, wenste geen commentaar te geven.