Direct naar artikelinhoud
NieuwsVS

Trump zwicht en maakt einde aan apart opsluiten kinderen van illegale immigranten

Na een storm van protesten heeft president Trump woensdag per decreet bepaald dat kinderen van illegale immigranten voortaan niet meer van hun ouders worden gescheiden en opgesloten. Met die aanpak hoopte de regering-Trump illegale immigranten af te schrikken, maar het liep uit op een pr-ramp voor het Witte Huis.

Trump zwicht en maakt einde aan apart opsluiten kinderen van illegale immigranten
Beeld AFP

De Amerikaanse president zette woensdagmiddag (Amerikaanse tijd) zijn handtekening onder het decreet dat erop neerkomt dat ouders en kinderen voortaan samen moeten worden vastgezet. ‘We willen gezinnen samenhouden. Dat is erg belangrijk’, zei Trump. 

Zelfs Trumps vrouw Melania had openlijk kritiek op de harde aanpak, waarbij immigrantengezinnen die illegaal de VS binnen waren gekomen aan de grens met Mexico worden opgesplitst. De ouders gaan naar de gewone gevangenis, de kinderen naar detentiecentra voor vluchtelingen. In Texas blijken zelfs speciale opvangcentra te zijn voor kleuters. Volgens het ministerie van Binnenlandse Veiligheid zijn sinds begin mei ruim 2300 kinderen van hun ouders gescheiden.

Videobeelden van kinderen in kooien en geluidsopnamen van kinderen die om hun ouders huilden lokten een storm van protesten uit in de Verenigde Staten en daarbuiten. Zelfs paus Franciscus verhief zijn stem. Ook binnen de Republikeinse partij klonk veel kritiek. Republikeinen begonnen ook te vrezen dat de keiharde aanpak hen weleens de Congresverkiezingen in november zou kunnen kosten.

Twitter bericht wordt geladen...

Zero-tolerance-beleid

Trump legde de schuld voor het apart opsluiten van de kinderen  bij de Democraten, hoewel die praktijk pas begon toen de regering-Trump een zero-tolerance-beleid introduceerde om illegale immigratie tegen te gaan. ‘Het is de schuld van de Democraten’, zei hij woensdagochtend nog op Twitter. ‘Zij willen open grenzen, waardoor je misdaad krijgt. De Republikeinen willen veiligheid. Maar ik werk aan iets, het houdt nooit op!’

Terwijl Trump zijn handen in onschuld waste, noemde zijn minister van Justitie Jeff Sessions het ‘bijbels’ om de hand aan de wet te houden. Kennelijk vond Trump echter dat de politieke schade te hoog opliep en besloot hij het roer radicaal om te gooien. Voor Democraten is dat een bewijs dat het Witte Huis steeds heeft gelogen dat het Congres verantwoordelijk was voor het opsluiten van kinderen. Maar het is heel goed mogelijk dat het Amerikaanse publiek het anders zal opvatten en juist Trump zal zien als de man die met zijn decreet een einde heeft gemaakt aan een praktijk waarvoor veel Amerikanen zich schaamden.

Het is overigens nog onzeker of met de ondertekening van het decreet alle problemen zijn opgelost. Trump houdt eraan vast dat opgepakte illegalen strafrechtelijk moeten worden vervolgd. Gedurende die tijd moet het hele gezin worden vastgehouden. Dat is mogelijk in strijd met een eerdere uitspraak van de rechter. Die verbood de regering-Obama eerder ouders met kinderen langer dan twintig dagen vast te houden. Ook is er nog geen plan gepresenteerd om de ruim 2300 kinderen die gescheiden van hun ouders vastzitten te herenigen met hun familie.