© Sven Dillen

Zaakvoerder Stelimet maakt zich geen zorgen na zoveelste incident: “Zo’n brand is eigen aan de sector”, maar politieke weerstand groeit

“Een brand als die van dinsdag is gewoon eigen aan de sector.” Dat zegt Alphonse Stevens, bestuurder van recyclagebedrijf Stelimet. De brand die in de namiddag ontstond, was uiteindelijk pas om 5 uur woensdagmorgen geblust. Het is al het tigste incident bij Stelimet, en de politieke weerstand tegen het schrootbedrijf groeit. Vlaams parlementslid Johan Danen (Groen) gaat alvast minister Joke Schauvliege (CD&V) over de zaak interpelleren.

Chris NELIS

“We kregen de brand echt wel veel sneller onder controle”, zegt Alphonse Stevens over het laatste incident bij recyclagebedrijf Stelimet, aan de Genkse kolenhaven. “Dat is rechtstreeks het gevolg van de maatregelen die we genomen hebben na de zware brand in mei van vorig jaar”, zegt Stevens. Toen brandde het bijna een week lang bij Stelimet, dat oude materialen recycleert. “Onder meer door de brandmuren die we geplaatst hebben kon het vuur niet overslaan naar andere schroothopen. Dat is vorig jaar wel gebeurd. Het is ook zo dat bij een brand waar hoge temperaturen mee gemoeid zijn de rook hoger opstijgt. Bij branden met lagere temperaturen, zoals dinsdag het geval was, blijft de rook laag.”

“Ik weet wel dat we veel geconfronteerd worden met branden”, geeft de zaakvoerder toe. “Maar dat is in onze sector niet zo uitzonderlijk. Verleden weekend heeft het nog bij een collega gebrand.”

Dat de brand Stelimet opnieuw op de politieke discussietafel brengt, is Stevens ontgaan. “Ik ben de ganse nacht en de daaropvolgende dag ter plaatse gebleven. We zijn allemaal doodop.”

Maandabonnement

De brand van dinsdag was allerminst het enige incident bij Stelimet. Zowat elke maand moet de brandweer uitrukken naar het schrootbedrijf. Soms voor een klein brandje dat de werknemers grotendeels zelf kunnen blussen, maar ook regelmatig voor een groter euvel. ‘Hoogtepunt’ was de inferno op 30 mei vorig jaar, toen de brandweer een week bezig was met nablussen.

Burgemeester Wim Dries (CD&V) is alleszins niet van plan het hier bij te laten. “Ik ga het mee agenderen op de provinciale stuurgroep Genk-Zuid”, zegt Dries. “Ik heb alle begrip voor accidentele branden, maar het gebeurt gewoon te vaak. Komend jaar moet het bedrijf haar milieuvergunning laten verlengen. Dat betekent sowieso dat er een MER-audit komt.”

Vlaams parlementslid Johan Danen (Groen) gaat op zijn beurt minister Joke Schauvliege (CD&V) interpelleren over Stelimet. “Ik zou willen weten of de maatregelen die opgelegd zijn na de vorige brand ook effectief zijn nageleefd”, zegt Danen. “Zo niet, vraag ik me af of het daar nog thuis hoort.”

Gemeenteraadslid Harrie De Witte (PvdA) wijst vooral op de kwalijke gevolgen voor de omgeving.: “Bij een verbrandingstemperatuur onder de 800 graden Celsius komen er grote hoeveelheden aan dioxines vrij. Die zijn giftig en gevaarlijk. Hier dringen drastische maatregelen zich op.”

Be-alert

Ondertussen vragen veel Genkenaren zich af waarom Be-alert, het alarmeringssysteem per sms van de overheid, niet geactiveerd werd. “We hebben het wel even overwogen”, zegt Dries. “Maar de brand was niet van die mate dat het naar een gemeentelijke fase zou worden opgetrokken. Nu, we hadden het wel kunnen activeren en gezien de reacties achteraf hadden we dat misschien beter wel gedaan”, geeft de burgemeester toe.