De 26-jarige Rachel Tshinkobo uit Willebroek zet in juni haar eerste stappen in de politiek.© Wout Van Den Eede

“Ik wil iets betekenen voor de burgers”: Willebroekse studente zet eerste stappen in politiek

Willebroek -

De 26-jarige Rachel Tshinkobo uit Willebroek zet in juni haar eerste stappen in de politiek. Voor Open VLD neemt ze een plaats in op de Kamerlijst. Rachel studeert en werkt tegelijkertijd. Werk en samenleving zijn dan ook haar stokpaardjes.

Wout Van Den Eede

“Als je mij drie of vier jaar geleden de vraag had gesteld wat ik wilde doen na mijn studies, had ik direct een antwoord klaar gehad”, vertelt Rachel Tshinkobo. “Ik wilde nieuwsanker worden en mij smijten in de media.”

Rachel staat op het punt om haar masteropleiding in de Journalistiek af te ronden. “Pas op, ik kijk daar naar uit. Maar toch ga ik iets helemaal anders doen.”

Ze zet namelijk haar eerste stappen in de politiek. Onbewust vergaarde ze de laatste jaren heel wat vaardigheden om een job in die richting aan te kunnen. “Tussen mijn studies door heb ik altijd studentenwerk gedaan, voornamelijk functies waar ik continu en correct moest communiceren”, zegt ze. “Zo ben ik ook een tijdje hier in de gemeente Willebroek onthaalmedewerkster geweest.”

Communicatieve profielen

Daar leerde de lokale afdeling van Open VLD haar kennen. Die zagen meteen meer in Rachel. “De partij zocht naar communicatieve profielen. Je ziet ook heel veel mensen met diploma’s Journalistiek, Rechten en Taal- en Letterkunde terechtkomen in die wereld. Ik paste dus perfect in hun plaatje.”

© Wout Van Den Eede

Ze voelde zich geflatteerd door het aanbod.“Ik dacht: ‘waarom ook niet?’”, vervolgt Rachel. “Van jongs af aan ben ik graag onder de mensen en heb ik in meer sportclubs gezeten dan ik kan opnoemen. Uiteindelijk komt het erop neer dat ik iets wil betekenen voor de burger. Hetzij voor de schermen of er achter. Daar ben ik flexibel in.”

Rachel werd geboren in Antwerpen en woonde er tot ze 8 jaar was. Intussen vertoeft ze al bijna twintig jaar in Willebroek en kent ze de gemeente door en door. “Als gemeente hebben we heel wat troeven”, vertelt Rachel. “Die mogen we best meer uitspelen. We hebben bijvoorbeeld het prachtige kanaal van Willebroek dat tot in Tisselt loopt. Ik ga daar vaak wandelen en vraag me dan wel eens af waarom er nergens een brasserie of iets dergelijks te vinden is. Willebroek zou zichzelf meer als toeristische trekpleister mogen verkopen.”

Ook in het centrum wil ze wat meer leven in de brouwerij brengen. “De lokale economie verdient een boost”, verklaart ze. “Nu gaan mensen snel naar Aartselaar om te shoppen. Eigenlijk zou je hier in het centrum, of in de buurt ervan, ook terecht moeten kunnen.”

Open VLD

Open VLD gelooft in haar. Omgekeerd schaart Rachel zich achter de boodschap van de partij: ‘morgen doen werken’. “Ik vind dat iedereen zijn of haar steentje moet bijdragen aan onze welvaart en economie. We moeten in een samenleving proberen om zo veel mogelijk aan hetzelfde zeel te trekken.”

“Als gemeente hebben we heel wat troeven. Die mogen we best meer uitspelen. Willebroek zou zichzelf meer als toeristische trekpleister mogen verkopen”

Rachel Tshinkobo

Komt op voor Open VLD

Werken en samenleving is een belangrijk thema voor de Willebroekse. “Als iemand heel lang afwezig is geweest, vind ik dat we er alles aan moeten doen op die persoon weer een plek te geven op onze arbeidsmarkt”, verklaart ze. “We hebben zo veel vacatures die open staan en we zitten met een hoop knelpuntberoepen. Ons systeem ondersteunt mensen die het nodig hebben, maar soms wordt ervan geprofiteerd. Dat zou niet mogen.”

Zelf heeft Rachel niet veel motivatie nodig om haar politieke ambitie uit te spreken. “Ik wil niet zomaar in de politiek gaan”, besluit ze. “Mijn doel is mensen echt te helpen waar ik kan.”

© Wout Van Den Eede

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER