Luister naar

Opinie: Ik heb als protestant moeite met toenadering tot rooms-katholieken

Nieuws
Als protestanten vinden dat in de Rooms-Katholieke Kerk het gras groener is, dan zijn ze daar ongetwijfeld welkom als lid.
Johan Tekelenburg
donderdag 15 november 2018 om 03:00

Redacteur Roeland van Mourik schrijft in de krant van vrijdag 9 november openlijk wat ik als lezer al had opgemerkt als lijn van de krant, namelijk de wens dat de protestanten en de rooms-katholieken zich verenigen. Zo viel me op dat de krant niets schreef over Hervormingsdag, maar wel een artikel plaatste over Allerzielen. Ik heb hier moeite mee. Het roept bij mij vragen op als: kennen protestanten nog de kroonjuwelen die God in de Reformatie geschonken heeft en waar velen ontzettend veel voor over hebben gehad? Of wordt revitalisering/hervorming van het geloof verwacht door selectief te winkelen bij de Rooms Katholieke Kerk (RKK)? Dat laatste gebeurt namelijk. Ik lees (gelukkig) niet de wens om de celibaatplicht in te voeren, met alle gevolgen van dien voor de RKK en hele christenheid, of plek te geven aan de Mariaverering. Als protestanten het gras bij de RKK groener zien, lijkt het me dat deze kerk graag zegt: ‘Word gewoon lid bij ons!’ Er is plek genoeg op kerk- en knielbanken en onze leken kunnen zeker hulp in de parochies gebruiken.

Gelukkig las ik in het Nederlands Dagblad wel over 400 jaar Dordtse Synode. In dezelfde krant, van 9 november, schrijft Gijsbert van den Brink dat het jansenisme niet in de RKK kon blijven. De jansenisten bepleitten, vergelijkbaar met het standpunt van de Dordtse Synode, dat genade werkelijk genade bleef, verrassende en onverdiende vrijspraak van Gods kant. Zij vormden uiteindelijk de Oud-Katholieke Kerk. Daar zouden protestanten, als die kerk nog hetzelfde voorstaat, inhoudelijk meer mee hebben.

En wat knielbanken betreft, die Roeland van Mourik graag in de protestantse kerken ziet: Op de site van de Maranathakerk in Den Haag las ik dat de knielbanken, die dr. W. Aalders in 1949 in de kerk wilde hebben, er in 2000 uitgehaald zijn. Ik betwijfel of knielbanken ons nederiger maken. Voor we het weten denken we: Zie mij eens nederig knielen!

Graag zie en bepleit ik een reformatie zowel onder protestanten als rooms-katholieken: terug naar de Bijbel, Christus centraal en de verkondiging van genade om niet, door geloof alleen. God geve ons de creativiteit om dit te doen in de taal en cultuur van vandaag met de zeggingskracht van de Geest. Een gezamenlijke reformatie kan wonderen doen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Nederland neemt met zo'n 5000 militairen deel aan de NAVO-oefening Steadfast, waar in totaal 90.000 militairen uit 32 landen aan meedoen. Hier vindt een oversteek van de IJssel plaats.

Dienstplicht alleen voor jongeren? Stel de héle maatschappij in dienst van Defensie

Een oorlogseconomie klinkt eng, maar het gebrek aan zo’n economie is veel zorgelijker, betoogt militair Herwin Meerveld. Hij vindt dat je de dienstplicht veel breder moet zien.

NSC wil dat de overheid regelt dat werkgevers medewerkers aanspreken op welke dag ze naar kantoor komen, om zo de verkeersdrukte te spreiden.

Voorschriften, regels en wetten maken mensen en ondernemingen kapot, zegt Frank van den heuvel

Wanneer stopt de drang bij de overheid naar registratie, regels en controle? Ondernemers zijn volgens Frank van den Heuvel woest en wanhopig. Dit is de reden dat mensen klaar zijn met ‘Den Haag’.

We maken de mooie hoofdstukken van het leven tot kostbare herinneringen.

Liefdevol ontvlechten bij een echtscheiding is mogelijk: erken elkaars menselijkheid

Midden in de storm van een echtscheiding is het mogelijk samen te kiezen voor een proces van liefdevol ontvlechten, stelt voorganger en therapeut Martin de Jong.

Theo Basoski: 'In de beleving van veel jongeren ligt er een heel groot accent op het ene moment van openbare geloofsbelijdenis. Dat werkt onnodig drempelverhogend.'

Het kerkelijke gebruik van de openbare geloofsbelijdenis heeft in deze tijd ook keerzijde

Mooi dat jonge mensen belijdenis van hun geloof afleggen. Maar het gebruik van openbare geloofsbelijdenis, zoals die in veel protestantse kerken bekend is, heeft ook nadelen, stelt studentenpastor Theo Basoski.

CU-leider Mirjam Bikker en minister Carola Schouten van Armoedebestrijding op uitslagenavond van de laatste Tweede Kamerverkiezingen.

ChristenUnie peilt de geest van de tijd onvoldoende: kiezer ziet niet waar de partij verschil kan maken

Zijn er thema’s waarvan de Nederlander zegt ‘dat is typisch de ChristenUnie’? Nee, stellen drie partijgangers uit zuid-Nederland. Zij analyseren de tegenvallende verkiezingsuitslag.

Afbeelding

Twee vrome protestanten die goed waren in de oorlog? Het was een kerkgemeenschap die Joden redde

Israëls president Isaac Herzog noemde bij de opening van het Nationaal Holocaust Museum Kees en Amanda Vissers-van der Linden uit Bussum. George Harinck zocht uit hoe zij Joden hadden gered.