Direct naar artikelinhoud
Dating-apps

“Hij wist niet wat een avocado was. Tja, dan stopt het”: Vrouwen op Tinder willen hoogopgeleide mannen

“Hij wist niet wat een avocado was. Tja, dan stopt het”: Vrouwen op Tinder willen hoogopgeleide mannen
Beeld Levi Jacobs

Vrouwen kiezen op Tinder voor hoogopgeleide mannen. Dat blijkt uit een grootschalig undercoveronderzoek door de UGent op de populaire dating-app. Het is wereldwijd de eerste studie die Tinder-beslissingen analyseert.

“Als hij een kelner of arbeider is, ben ik geneigd om weg te swipen”, geeft Sofie (29) toe. “Zelfs al is hij knap en leuk om naar te kijken, ik kan daar niets mee beginnen. Ik heb al eens iets gehad met een man die niet gestudeerd heeft en je merkt dat verschil enorm. Wij konden niet praten over mijn job omdat hij niet begreep wat ik doe.”

Sofie is niet de enige vrouw die op Tinder vooral zoekt naar profielen van mannen met een hoger opleidingsniveau. Tot die conclusie komen onderzoekers van de vakgroep economie aan de UGent na undercover te gaan op de veelgebruikte app. 91,4 procent van de geteste vrouwen gaf de voorkeur aan fictieve profielen met een masterdiploma tegenover fictieve profielen met een bachelor.

“Het opzet van ons onderzoek komt voort uit een cliché: dat vrouwen meer gaan voor een man met een hoger opleidingsniveau, want dat betekent meer financiële zekerheid”, zegt hoofdonderzoeker Brecht Neyt. “Is dat nog altijd het geval in 2018? Dat vroegen wij ons af.”

Jens en Jana

Daarvoor maakten de onderzoekers acht fictieve accounts aan. Ze baseerden zich op de meest voorkomende namen bij 23-jarigen en kwamen zo uit bij vier mannen (Jens, Michiel, Simon en Niels) en vier vrouwen (Lisa, Eline, Jana en Melissa). Foto’s werden beschikbaar gesteld door buitenlandse studenten of vonden ze in beeldbanken. “Het onderzoek werd goedgekeurd door de ethische commissie van onze faculteit”, zegt Neyt. “We waren wel beperkt in het aantal fictieve profielen dat we konden aanmaken, het was niet de bedoeling dat we Tinder overspoelden. Ook mochten we met onze matches geen gesprek aanknopen.”

De gecreëerde accounts hadden allemaal dezelfde eigenschappen behalve het opleidingsniveau. “De methode die ons team heeft gehanteerd, is dezelfde als waarmee ik discriminatie op de arbeidsmarkt meet”, zegt professor arbeidseconomie Stijn Baert, die het onderzoek heeft overzien. “In dat geval stuur ik valse cv’s naar dezelfde vacatures; ze verschillen enkel op migratieachtergrond. Voor dit onderzoek hebben we valse Tinder-profielen een ander opleidingsniveau gegeven en die laten matchen met echte gebruikers.”

3.600 echte Tinder-gebruikers in Gent, Leuven en Brugge kregen een ‘right swipe’ van de door de onderzoekers aangemaakte profielen. “En dan registreerden wij welke van onze profielen een like terug kregen. Waren het vooral de masters of de bachelors? Door dit te vergelijken konden we aantonen dat opleidingsniveau wel degelijk significant is”, concludeert Brecht Neyt.

Lola (28): “Ik knap af op een vent die niet weet wat een avocado is. Een vriendin van mij heeft daarom eens iemand moeten dumpen. En gelijk heeft ze. Je moet op hetzelfde niveau kunnen praten.”

Baert hamert op de betrouwbaarheid van de studie: “Uit de statistieken kan je een duidelijk effect afleiden: vrouwen geven een zodanige voorkeur aan masters dat toeval uit te sluiten is. Mannen niet: zij hechten het meeste waarde aan het uiterlijk.”

Echte waarde diploma 

De onderzoekers testten ook of Tinder-gebruikers liever een partner met een gelijk opleidingsniveau hebben dan een partner met een hoger opleidingsniveau. Dit wordt in academische kringen ‘educatieve homogamie’ genoemd. “Wanneer hoogopgeleide mensen enkel relaties aangaan met andere hoogopgeleide mensen, zal inkomensongelijkheid in de maatschappij alleen maar groter worden”, duidt professor Baert. Uit het onderzoek bleek dat mensen op Tinder wel degelijk op zoek zijn naar iemand met een hoger opleidingsniveau. Opmerkelijk, want in het ‘echte datingleven’ verkiezen mensen personen met hetzelfde onderwijslevel.

“Economisten zijn altijd op zoek naar wat succes verklaart”, zegt Baert nog. “Wat levert een bepaald diploma u op? Niet alleen op de arbeidsmarkt, maar ook in andere domeinen zoals het datingleven. Daarom is dit waardevol.”

‘Het is eigenlijk oppervlakkig om zo te denken… Maar Tinder is nu eenmaal oppervlakkig’
Annelies (26)

Toch is een diploma niet alles. Een opleiding zegt niets over intelligentie, ondervond Annelies (26): “Ik was eens tegen mijn principes uitgeweest met iemand die maar een bachelor in de journalistiek op zak had. Bleek dat hij betere zinnen kon typen dan iemand met een master geschiedenis met wie ik ook al een match had. Zo zie je: het is eigenlijk oppervlakkig om zo te denken… Maar Tinder is nu eenmaal oppervlakkig.”

Sofie, Lola en Annelies zijn schuilnamen.