Jan Peumans neemt niets terug van kritiek op Spanje: “Buitenlandse Zaken heeft mij niks te vertellen”

© Belga

Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans neemt geen woord terug van zijn kritiek aan het adres van Spanje. Hij had die geuit in een brief aan de voormalige voorzitster van het Catalaanse parlement, die momenteel opgesloten zit. Madrid is daarover niet te spreken en vraagt Buitenlandse Zaken de N-VA’er duidelijk te maken dat zijn brief onaanvaardbaar is. Peumans is echter niet onder de indruk. “Buitenlandse Zaken heeft mij niks te vertellen”, zei hij in De Ochtend op Radio 1.

Spanje heeft de Belgische ambassadeur op het matje geroepen omwille van de brief aan Carme Forcadell. Voor Madrid komt die neer op een belediging. Peumans schrijft immers dat “de centrale overheid in Spanje niet in staat is aan de voorwaarden te voldoen om deel uit te maken van een moderne, democratische Europese Unie”.

Diplomatieke rel

Het zit de N-VA’er nog steeds hoog dat de Spaanse autoriteiten hardhandig hebben opgetreden tegen Catalaanse kiezers tijdens het referendum. “Bovendien ken ik die vrouw heel goed. Die zou geen vlieg kwaad doen. Dat politici in 2018 worden opgesloten, raakt mijn rechtvaardigheidsgevoel en is een democratische rechtsstaat onwaardig. Ik neem hier geen woord van terug”, aldus Peumans.

Er is nog geen officieel contact opgenomen met de parlementsvoorzitter. “Ik denk niet dat iemand bij Buitenlandse Zaken mij op de vingers zal tikken. Ik denk dat er dan intern (in België) een diplomatieke rel ontstaat”, besluit Peumans.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen