Direct naar artikelinhoud
Antwerpen

Land Invest mag woontorens bouwen van Antwerps stadsbestuur: "Vriendjespolitiek"

De slachthuissite in Antwerpen.Beeld Google Maps

Het Antwerpse college zet het licht op groen om samen met ontwikkelaar Land Invest vier hoge woontorens neer te poten op de Slachthuissite.  "Alweer moet het belang van de Antwerpenaar wijken voor vriendjespolitiek", zegt Wouter Van Besien (Groen).

Een dag nadat het Antwerps stadsbestuur in opspraak kwam door de aanwezigheid op een feestje van een vastgoedontwikkelaar, heeft het college een vergunning goedgekeurd voor diezelfde ontwikkelaar. Volgens oppositiepartij Groen gebeurde dat tegen het advies van de eigen administratie in. Kopman Wouter Van Besien maakte dat gisteren bekend op Terzake.

Bedoeling is dat er op de Slachthuissite vier hoge torens verrijzen, goed voor 2.400 nieuwe appartementen. Zij bieden plaats aan 4.900 nieuwe inwoners. Daarmee gaat het om het grootste woningbouwproject van Antwerpen. "Maar de Slachthuissite is nu al dicht bevolkt", legt Van Besien uit. "Uit alle administratieve adviezen blijkt dat de bouw een aanfluiting is van de leefbaarheid."

'Uit alle adviezen blijkt dat de bouw een aanfluiting is van de leefbaarheid'
Wouter Van Besien (Groen)

"Het is duidelijk dat het college slechts één doel heeft: projectontwikkelaar Land Invest op zijn wenken bedienen door het zo veel mogelijk appartementen te laten bouwen", zegt Van Besien. "Het belang van de Antwerpenaar wordt hier zonder scrupules aan de kant geschoven en ondergeschikt gemaakt aan commerciële belangen en vriendjespolitiek.”

't Schoon Verdiep ontkent formeel. "Dit is alweer uit de lucht gegrepen", reageert Philippe Beinaerts, de kabinetschef van burgemeester Bart De Wever (N-VA). "Het gaat om een evenwichtig project, waarbij het industrieel erfgoed op de site wordt beschermd. Er komt veel groen, een school. We letten erop dat er betaalbare woningen komen." Wat de opmerkelijke timing betreft, is Beinaerts kort: "Deze beslissing zit al weken in de pijpleiding van het schepencollege. We gaan onze agenda echt niet laten bepalen door artikels op Apache." 

Verjaardagsfeest

Het college keurde vandaag het voorontwerp van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) goed. Na het openbaar onderzoek moet het RUP nog definitief worden vastgesteld. Zo ver zijn we nog niet.

Wij eisen dat de goedkeuring wordt opgeschort tot er duidelijkheid is over de banden tussen het college en Land Invest
Joris Giebens (Groen), gemeenteraadslid

Maar voor de oppositie is de maat vol. Gisteren diende Groen al klacht in bij het Bureau voor Integriteit van de stad Antwerpen. Aanleiding zijn de beelden van nieuwssite Apache waarop te zien is dat verschillende leden van het stadsbestuur aanwezig zijn op het verjaardagsfeest van Erik van der Paal, een stille vennoot van Land Invest. "

Volgens Groen-gemeenteraadslid Joris Giebens is de komst van de torens op verschillende vlakken problematisch. "In de adviezen wijst de administratie naar de woondichtheid, de openbare ruimte, groen, luchtkwaliteit, geluid en veiligheid”, zegt hij. “Het college negeert die en doet gewoon verder of er niets aan de hand is.”