Omstaanders filmen trouwstoet die heel dorpscentrum op stelten zet: “Omdat er vorige keren niet of maar half werd ingegrepen”

© Jozef Croughs

Een huwelijksfeest heeft zaterdagnamiddag het centrum van Heers in rep en roer gezet. Op de Nieuwe Steenweg reden feestvierders in tegenovergestelde richting over de voetpaden en blokkeerden ze de volledige doorgang. Er werd ook vuurwerk afgestoken. Voor het gemeentebestuur is de maat vol.

Jozef Croughs

Zaterdag omstreeks 16 uur arriveerde de trouwstoet aan privéfeestzaal ’t Pleintje op de Nieuwe Steenweg. Met luid getoeter reden de bestuurders over de voetpaden in tegenovergestelde richting de straat in en blokkeerden de volledige doorgang. Er werd ook vuurwerk afgestoken.

Buurtbewoners en mensen die op een van de terrasjes van het zonnetje zaten te genieten, zagen hun rust brutaal verstoord worden. Het was niet de eerste keer dat dat gebeurde en ook nu was men niet opgezet met het tumult op straat. “We hebben er geen probleem mee dat men hier komt feesten, maar dan moet men wel aan onze normen en waarden voldoen en niet de hele buurt in rep en roer zetten”, klinkt het.

De hele heisa werd als bewijs op video vastgelegd. “Wij hebben dit gedaan omdat er de voorbije keren niet of maar half werd ingegrepen”, luidt het. “Zodra de politie patrouilleerde was het stil en rustig en konden wij niets bewijzen. Nu komen we met harde feiten.”

Camera

Vorig jaar zijn er duidelijke afspraken gemaakt met de zaaluitbater en de verhuurder van de zaal. De eigenaar is een inwoner van Heers die de zaal verhuurt aan een Turks koppel uit het Waalse Amay. Zij onderverhuren de zaal op hun beurt aan derden. Meestal worden er Turkse trouwfeesten gevierd.

Voor schepen Kristof Pirard (Open Vld) is de maat vol. “Ik heb zaterdag al overleg gehad met de korpschef om definitief een einde te maken aan deze wantoestanden”, zegt hij. “We gaan streng optreden. De beelden van de politiecamera zullen geanalyseerd worden en de overtreders van de wegcode en het afsteken van niet vergund vuurwerk krijgen een proces-verbaal in de bus.”

“Wat de uitbating van de zaal betreft is er nu donderdagvoormiddag samen met de parketmagistraat een overlegvergadering. Tijdens die vergadering zullen we kijken welke juridische stappen we kunnen nemen om de uitbater een tijdelijke sluiting van de zaal op te leggen. Indien men zich daarna nog niet naar onze normen schikt, is een definitieve sluiting van de zaal niet uit te sluiten”, besluit Pirard.