© w&f

Eerbetoon aan vriend die uit het leven stapte: “We moeten alerter zijn voor jongeren die naast de kudde lopen”

29 augustus 2015, dienstencentrum, Schilde. De 17-jarige Levy Van Laere organiseert met enkele vrienden Surrounder 1.0. Meer dan alleen een techno- en housefuif, een echt concept, met Levy alias dj Lehigh als bezieler. 29 augustus 2018. In het nieuwe dienstencentrum Werf 44 in Schilde organiseert Robin Krekels met de beste vrienden van Levy Surrounder 2.0, in honour of Levy, die op 28 juni 2017 uit het leven stapte. De opbrengst gaat naar projecten om jongeren die vastlopen, te helpen.

Kristin Matthyssen

Quality House & Techno. Solid Subwoofers. Dazzling Lights. Zo omschreef Levy het in 2015 op de Facebookpagina van Surrounder 1.0. But most of all, good vibes.

“Die eerste fuif was de max”, vertelt Robin Krekels (19), de beste vriend van Levy. “We waren nog heel jong, maar met een perfectionist als Levy aan de knoppen, lukte het. De naam, grafisch ontwerp, kleuren van de affiche, datum: alles klopte gewoon. Levy stond zelf als Lehigh, zijn artiestennaam, in de dj-booth. Er kwamen zo’n 450 jongeren.”

Dat er een Surrounder 2.0 zou komen, stond toen al vast. “Maar 2016 was te snel. Bovendien ging de gemeente Schilde een nieuw dienstencentrum bouwen, Werf 44. Dus stelden we het uit.”

Robin en de dichtste vrienden van toen organiseren nu Surrounder 2.0 de Lehigh Edition, in honour of founder Levy. “Opnieuw quality house en techno. De dj’s die komen spelen, hebben Levy allemaal gekend.”

Getuigen in scholen

Debby en Alexander Van Laere de ouders van Levy, steunen Surrounder 2.0, net als Levy’s oudere broer Anthony (23). “Op één voorwaarde, het mag geen zwaarmoedig event worden. Dazzling lights, good vibes, zoals onze zoon het zag.Een feest met een boodschap die wij uit naam van alle ouders die een kind hebben verloren – in welke omstandigheden dan ook – willen meegeven”, zegt Debby.

© rr

Surrounder 2.0 wordt ook een benefiet: de opbrengst gaat naar concrete hulp aan jongeren die vastlopen in het leven. “Een organisatie waar ze gratis en anoniem – als ze dat willen – beroep kunnen doen op therapeuten. Een puber stapt met zijn problemen niet gemakkelijk naar zijn ouders. Zeker Levy niet. Hij had altijd schrik om mensen – ook ons – teleur te stellen. Als kind had hij al die bezorgdheid. Later ga ik voor jullie zorgen, zei hij. Maar Levy, dat is de omgekeerde wereld, wij zijn uw ouders, en wij zorgen voor onze kinderen, antwoordde ik dan.”

Als er één ding is dat de ouders van Levy geleerd hebben, is dat er in scholen nog veel werk is. Een deel van de opbrengst gaat daarom naar een betere bekendmaking van laagdrempelige hulpverlening via de scholen. “Ik zou iets willen opzetten om in klassen te gaan praten, maar wel met de steun van de juiste organisatie, zoals de vzw Tejo, waarbij we met lotgenoten-ouders in de scholen gaan praten, zoals verkeersslachtoffers nu al voor jongeren gaan getuigen, om het stilzwijgen te doorbreken”, vertelt Debby.

Robin knikt. “Ik denk dat zulke getuigenissen van ouders inderdaad heel waardevol kunnen zijn en dat ze meer indruk zouden maken op jongeren dan een folder. Het taboe moet doorbroken worden. Het is niet omdat je er niet over praat, dat het niet bestaat. Leerkrachten moeten alerter zijn en sneller anticiperen.”

Als je de foto’s van Levy ziet, snap je niet dat zo’n zondagskind op zijn 19de al afscheid nam. Hij was geen zonderling, maar een gast met knappe looks, een vriendinnetje, veel vrienden en een studentenbaantje bij de Pizza Hut. “Maar ook een perfectionist, heel gevoelig, zeker ook voor andermans leed. Hij had een sterk ontwikkeld rechtvaardigheidsgevoel, al van kleinsaf. Op de lagere school had hij nooit problemen. Hij wandelde zo door de leerstof. Het ging vanzelf. Nooit moesten we hem helpen bij zijn huiswerk. De enige problemen die er soms waren, was als hij het opnam voor kinderen die gepest werden. Dan incasseerde hij de klappen, letterlijk. Hij was ook artistiek. Onze oudste zoon speelde ziekenwagen met zijn Playmobil. Hij is ook verpleegkundige bij de mug geworden. Levy speelde niet met Playmobil. Hij tekende en blonk ook uit in sport, maar vond uiteindelijk zijn grootste uitlaatklep in de muziek. Levy was een autodidact. Met de hulp van YouTube-filmpjes leerde hij in drie weken tijd de Mondscheimsonate van Beethoven spelen”, vertelt Alexander. “Hij zong, speelde gitaar en danste graag. Het was de tijd van de vele musicals. Oliver, Fiddler on the Roof: Levy deed er overal in mee. Hij zat zelfs in de finale van My Name is Michael op VTM.”

Relativiteitstheorie

“Hoogbegaafd, hoogsensitief: nu kunnen we er beter de vinger op leggen. Maar toen Levy op school zat, heeft niemand die signalen opgevangen. Na de basisschool, startte hij in de richting wiskunde-wetenschappen. De oudercontacten waren altijd hetzelfde. We hebben niet veel te zeggen, alles loopt prima, zoals altijd bij Levy, zei de klastitularis telkens. Op zijn 13de gaf hij een spreekbeurt over de relativiteitstheorie van Einstein. Rond zijn 15de kwam er een kentering in zijn gedrag. Hij begon heel veel vragen te stellen. Serieuze, existentiële vragen, die je niet verwacht bij een kind van die leeftijd. Natuurkunde, geschiedenis, sterrenkunde, het heelal: wat was de betekenis van alles? Is er meer dan dit leven? Moeilijke vragen. Ook op school begon hij die vragen te stellen. Sommige leerkrachten vonden dat lastig. Hij was op zoek naar andere kennis dan de puur schoolse. Dat hij geen antwoorden vond, moet een grote teleurstelling voor hem zijn geweest.”

Ook Robin zag zijn beste vriend veranderen. “Je moet niet zo veel nadenken, zei ik soms. Wat ging er allemaal in hem om? Er is een periode geweest dat hij zijn focus in zijn sets als Lehigh kwijt kon. Zijn muziek was zijn expressiemiddel. Zo moest je hem proberen te begrijpen. Je moest zijn sets niet horen, maar voelen. Hoeveel uren wij samen achteraan in het kot hebben gezeten. Alles was beredeneerd. Die naam, Lehigh, verwees naar een universiteit in Pennsylvania. En voor Surrounder 1.0 moesten de flyers rond zijn, niet vierkant. We hebben die nu weer zo laten drukken, helemaal naar zijn concept. Als dj Lehigh had hij snel succes. Hij mocht draaien in Club Vaag en Maison Clic’Eau in Antwerpen.”

En toch zakte hij verder weg. Hij werd futloos, zijn glimlach verdween. “Tot het einde is hij met muziek bezig gebleven”, vertelt Robin. “Levy had al een mapje op zijn computer voor Surrounder 2.0. Maar zelf draaien deed hij niet meer de laatste maanden.”

Ook op school liep het mis. “Hij at weinig, sliep weinig. Zonder te studeren, heeft hij toch nog zijn examens afgelegd in het zesde middelbaar. Hij had maar drie herexamens. Toen is hij gecrasht. Een sabbatjaar moest antwoorden brengen. Levy hoefde van ons geen diploma te halen. Ga op reis, ontdek de wereld. Of misschien als uitwisselingsstudent naar het buitenland?”

© Robin Fasseur

Geen antwoorden

Maar het sabbatjaar bracht geen antwoorden. “Hij wou altijd alles goed doen. Op de duur wordt die druk zo groot. Levy had een ongevalletje met zijn Mini Cooper. Hij kon er niks aan doen, was niet in fout, maar meteen krijg je die reacties van ‘ja ja, een jonge gast’. Mensen hebben zo gauw hun oordeel klaar. Er werd geprocedeerd door de tegenpartij. Na anderhalf jaar is recht geschied en zal zijn autootje op Surrounder te bewonderen zijn. Ik kan het niet genoeg herhalen. Wees mild voor elkaar. Luister naar elkaar. Het was ook de boodschap op zijn eerbetoon na zijn overlijden, een afscheid wilden wij het niet noemen. Everyone you meet is fighting a battle you know nothing about. Be kind. Always. Zo was hij ook. Innemend, lief. Altijd.”

Surrounder 2.0 moet een mooi feest worden. “Voor alle jongeren, ook die Levy niet gekend hebben”, zegt Robin. “Tickets kosten 8 euro in voorverkoop en 12 euro aan de kassa. De voorverkoop gaat door in nachtwinkel Ali in Schilde, de winkel die Levy in 2015 had uitgekozen voor de presale, omdat het een plek is waar veel jeugd komt.”

Nog een ideetje van Levy: “Wie zijn polsbandje van Surrounder 1.0 nog draagt tegen Surrounder 2.0, mag gratis binnen. En ja, ik ken nog één iemand die zijn polsbandje al drie jaar draagt. Dat waren geen goedkope stoffen bandjes, maar goed materiaal. Weer dat perfectionisme van Levy. We gaan hem trots maken op 29 augustus. Een woensdag, dus niet de meest evidente fuifdag, maar wel de juiste datum omdat Levy die nog gekozen heeft.”

Surrounder 2.0 in honour of Lehigh, 29 augustus, Werf 44, Schoolstraat 44 in Schilde, Facebook Surrounder 2.0, www.ikdraagjemee.be/m/levyvanlaere

Heeft u vragen over zelfdoding, dan kan u terecht op het telefoonnummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be