© rr

Gratis kanovaren voor wie een emmer vol zwerfafval uit de haven haalt

Dokano, een verhuurdienst voor kano’s in Gent, biedt gratis vaarten aan in ruil voor afval. Gebruikers van de vuilkano krijgen een grote emmer, een grijptang en handschoenen mee en moeten terugkeren met een volle emmer.

Rebecca Van Remoortere

Dokano is gehuisvest in de tijdelijke invulling DOK in Gent. DOK is een creatieplaats in de oude haven waar verschillende residenten zijn ondergebracht om ideeën uit te proberen in afwachting van het stadsontwikkelingsproject De Nieuwe Dokken.

Dokano test er voor het eerst een dienst voor kanovaarten uit. “DOK ligt aan het water, maar er werd nog niet vaak gebruikgemaakt van dat water door de residenten. Wij doen dat nu wel”, zegt Jo Verhenne van Dokano. Tijdens een van de eerste proefvaarten op het water zagen de initiatiefnemers dat de Gentse binnenwateren er niet schoon uitzien. “Er drijft enorm veel zwerfvuil samen aan de randen en in de hoeken van de dokken. In samenwerking met afvalverwerkingsbedrijf Ivago begonnen we daarom met het initiatief van de afvalinzameling. Klanten die de opvouwbare vuilkano gebruiken, krijgen al het nodige materiaal mee om afval te verzamelen. Ze zien het zelf vaak als een leuke uitdaging. Zonder de moraalridder te willen spelen, moedigen we mensen aan om mee op te ruimen en zich ook nog eens te amuseren.”

Idealistisch kanovaren

© rr

Volgens Verhenne is er nu al enorm veel afval verzameld. “We halen de gekste dingen uit het water. Van splinternieuwe schoenen tot dekbedovertrekken, flesjes en blikjes. Het afval verzamelen we in een container die opgehaald wordt door Ivago. We hopen dat mensen hierdoor de reflex krijgen om na te denken over het afval dat zij misschien wel eens op straat gooien.”

Volgend jaar wil Dokano zich graag opnieuw vestigen bij DOK. Dat wordt ook het laatste jaar van DOK voor het op zoek moet naar een nieuwe locatie vanwege de stadsontwikkeling daar. “Dan zouden we graag een maatschappelijk luik koppelen aan onze kanotochten. We werken nu al aan een podcast die te beluisteren is vanuit de kano. Die podcast brengt verhalen die je anders niet meteen zou horen, zoals bijvoorbeeld het verhaal van een nieuwkomer. Zonder drama, maar op een leuke manier biedt dat de luisteraar nieuwe perspectieven.”

Zwemdromen

Kanovaren wint steeds meer aan populariteit, ook in steden. “Wie met de kano door het centrum van een drukke stad vaart, ziet de stad op een heel andere manier. Pas dan valt de gejaagdheid van de auto’s en de mensen echt op. In een kano kun je alleen maar denken aan het varen, je gsm zit weg in een ton. En je bent ook nog aan het sporten”, verklaart Verhenne de populariteit.

De opruimactie van het water in de dokken moet ook op lange termijn zijn vruchten afwerpen. “Het afval en de slechte waterkwaliteit laten zwemmen in het dok nu absoluut niet toe. In een ideale toekomst willen we zwemmen in een afgebakende zone mogelijk maken, in samenwerking met andere DOK-residenten. De behoefte aan verkoeling stijgt met de temperatuur in volgebouwde steden. Daarom lijkt het ons fantastisch om die afkoeling te vinden in onze eigen binnenwateren.”