© pol de wilde - corelio

Twaalf bijkomende Vlaamse gemeenten stemmen in oktober digitaal

In oktober 2018 zullen de inwoners van 163 Vlaamse gemeenten - of 61,42 procent van de kiezers - digitaal kunnen stemmen. Dat zijn er 12 meer dan bij de vorige verkiezingen in 2012 en 2014. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) op een schriftelijke vraag van Lydia Peeters (Open VLD).

adm

“In tien gevallen gaat het om gemeenten die met eigen financiering stemapparatuur aangekocht hebben. Twee andere gemeenten - met name Deinze en Meeuwen-Gruitrode - hebben omwille van de samenvoeging met een andere gemeente stemapparatuur in bruikleen gekregen van de Vlaamse overheid”, aldus minister Homans.

De software voor de digitale stemapparatuur werd ondertussen geoptimaliseerd en omvat verschillende aanpassingen die het veiligheidsniveau verhogen. Het testen van de nieuwe verkiezingssoftware door het Agentschap Binnenlands Bestuur en PwC is evenwel nog niet voltooid. De nieuwe software werd ontwikkeld door Civadis, een bedrijf dat aangesteld werd in uitvoering van een samenwerkingsakkoord tussen de federale en regionale verkiezingsoverheden.

© Agentschap Binnenlands Bestuur

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer