Er spoelen steeds minder besmeurde zeevogels aan
Foto: Yves Adams

Steeds minder olie in de Noordzee: "40 jaar geleden was 95 procent van aangespoelde vogels besmeurd, nu 5 procent"

Er zit alsmaar minder olie in de Noordzee. Dat blijkt uit tellingen van besmeurde zeevogels. Tot 40 jaar geleden was 95 procent van de aangespoelde zeevogels besmeurd met olie. Nu gaat het om nog maar 5 procent van de vogels. Dat komt omdat er veel meer controle is.

De hoeveelheid olie in de Noordzee wordt op 2 manieren gemeten. "Bij alle dode vogels die aanspoelen aan de kust, wordt gemeten hoeveel olie er aanwezig is", zegt Jan Seys van het Vlaams Instituut. "Die metingen worden al sinds 1960 gedaan."

"We kijken hier specifiek naar zeekoeten, want dat zijn echte zeevogels. Meeuwen zijn bijvoorbeeld minder geschikt, omdat ze vaker aan land zitten." Naast het tellen van aangespoelde zeekoeten, worden er sinds 1991 ook vliegtuigen ingezet, die olievlekken opsporen op zee.

Dankzij publieke verontwaardiging

Het resultaat van beide metingen is verrassend positief. "Ze tonen een spectaculaire daling van de hoeveelheid olie in de Noordzee", zegt Seys. "Waar in de jaren 60 tot 80 nog 95 procent van de aangespoelde zeevogels besmeurd was met olie, is dat tegenwoordig nog maar 5 procent van de vogels. Het streefdoel was om tegen 2030 aan 10 procent te geraken. Daar zitten we dus al onder.

Hoe dat komt? In de eerste plaats dankzij publieke verontwaardiging. "In de jaren 60, 70 en 80 lag er enorm veel olie op de stranden. Je zag regelmatig zeekoeten druipend van de olie op het strand zitten. Mensen vonden dat zielig en ze vonden de olie ook vies. Er was veel publieke verontwaardiging, ook bij grote olierampen op zee. Er werd toen zelfs betoogd tegen olievervuilingen."

En dan gaat het beleid automatisch reageren, zegt Seys. "Er werden wetgevingen ingevoerd, ook op Europees niveau. Er mocht niet zomaar olie in zee gedumpt worden. Daar is een heel beleid rond gevoerd. Als je dan ook gaat controleren, eindig je met goede cijfers."

Voorbeeld voor andere grote problemen

Seys hoopt dat de cijfers een voorbeeld kunnen zijn voor andere grote problemen, denk maar aan plastic in zee. "Daarvoor worden tellingen gedaan bij Noorse stormvogels. Dat zijn vogels die niet duiken, maar deeltjes oppikken van het wateroppervlak. Bij 95 procent van die vogels vind je plastic in de maag. Daar zitten we nog aan het begin van het proces, maar hopelijk neemt het percentage ook daar snel af."

Een zeekoet die met olie is besmeurd
Foto: Yves Adams

Meest gelezen