Lien Du Four bij haar aantreden als schepen ruim vijf jaar geleden.© Joren De Weerdt

‘Leading lady’ van Groen Nijlen stopt met politiek en getuigt over burn-out: “Mijn lichaam maakt me duidelijk dat ik deze koers niet kan blijven varen”

Nijlen -

Schepen Lien Du Four (Groen) neemt per direct afscheid van de actieve politiek in Nijlen. Daarmee verliezen de groenen hun absolute leading lady en stemmenkanon. Bij de jongste verkiezingen was de 37-jarige politica nog de op twee na populairste politicus van de gemeente. Aan de basis van haar beslissing liggen gezondheidsproblemen. “Sinds begin dit jaar word ik geconfronteerd met een ernstige burn-out”, getuigt ze.

Bert Provoost

Met haar 817 voorkeurstemmen deed lijsttrekker Lien Du Four het bij de verkiezingen in 2018 erg goed. Enkel burgemeester Paul Verbeeck en schepen Griet Van Olmen (beiden CD&V) haalden er nog meer, respectievelijk 2.573 en 849. Mede dankzij haar aantrekkingskracht op de kiezer kon de kartellijst Groen-Open VLD mee in het beleid stappen. Ze werd voorzitter van het bijzonder comité sociale dienst (het vroegere OCMW) en verzorgde als schepen de bevoegdheden Sociale Zaken, Seniorenzorg, Armoedebestrijding, Ontwikkelingshulp en Huisvesting.

Maar Lien stelde de laatste tijd naar eigen zeggen ook vast dat de combinatie van de vaak harde politieke stiel met een gezin met drie jonge kinderen niet evident is. De ergotherapeute botste steeds vaker op haar limieten. Daarom kondigt ze nu aan dat ze de actieve politiek zal verlaten. Op 7 mei, tijdens de volgende gemeenteraad, legt Lien zowel haar ambt van raadslid als schepen neer.

Lien Du Four naast burgemeester Paul Verbeeck.© Joren De Weerdt

“Het is met pijn in het hart dat ik afscheid neem”, getuigt ze. “Maar mijn lichaam heeft me al geruime tijd proberen duidelijk maken dat ik deze koers niet kan blijven varen. Ondanks de signalen die ik achteraf gezien niet had mogen negeren, heb ik toch geprobeerd door te gaan. Helaas ben ik sinds het begin van dit jaar geconfronteerd met een ernstige burn-out. Ik heb geprobeerd praktische oplossingen te vinden om zo snel mogelijk weer op de been te geraken, maar ik heb moeten leren dat ik mezelf niet te streng moet beoordelen en dat ik het herstelproces niet kan forceren.”

Eigen welzijn

“Voor mijn eigen welzijn, mijn gezondheid en mijn gezin heb ik moeten accepteren dat loslaten nodig is om nadien hopelijk langzaam weer iets op te kunnen bouwen. Ik kijk met grote dankbaarheid terug op deze periode, waarin ik veel heb geleerd en bijzondere mensen heb mogen ontmoeten. Ik wil dan ook iedereen bedanken met wie ik de afgelopen jaren heb samengewerkt, zowel collega-politici als medewerkers en vrijwilligers, binnen en buiten onze gemeente”, zegt Lien.

Lien Du Four in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in 2018.© Joren De Weerdt

“Ik beschouw dit niet als falen, want ik ben erg trots op wat ik heb kunnen verwezenlijken in de afgelopen jaren. Ik besef nu meer dan ooit hoeveel moed het vergt om een burn-out te doorstaan, te beginnen met aan jezelf toe te geven dat het zo niet meer verder kan. Dus mijn oprechte bewondering voor iedereen die de moed heeft om die eigen grenzen aan te voelen en hulp te gaan zoeken.”

“Ik beschouw dit niet als falen, want ik ben erg trots op wat ik heb kunnen verwezenlijken in de afgelopen jaren”

Lien Du Four

‘Leading lady’ van Groen Nijlen

Ze is er nog niet uit hoe haar toekomst eruit zal zien. “Ik ben nog niet ver genoeg gevorderd in mijn herstel om al te weten welke richting ik hierna uit wil op professioneel vlak. Mijn ontslag als schepen en raadslid zorgt ervoor dat ik dit hoofdstuk nu kan afsluiten.”

Lien Du Four in 2015.© Joren De Weerdt

Haar grootste verwezenlijking als schepen is wellicht het Buurtpunt. Daar bracht ze de sociale kruidenier samen met het praatcafé voor anderstaligen. Ook huiswerkbegeleiding en heel wat andere initiatieven van het Huis van het Kind, zoals de spelotheek en de fietsbib, kregen er onderdak. Met een zitdag van het JAC, onthaal van het CAW en Koffie & Formulieren vonden mensen er ook hun weg naar de juiste hulpverlening. “Het brengt mensen samen en zorgt voor mooie, warme ontmoetingen”, zo zegt ze het zelf.

Lien Du Four en collega Tom Covens bij de voorstelling van de plannen voor het Buurtpunt.© JDW

Lijstduwer

Partijvoorzitter Maarten Bellens zegt dat Du Four de lijst Groen & Pro zal blijven steunen als lijstduwer. Tot aan de installatie van de nieuwe gemeenteraad en het nieuwe schepencollege in december van dit jaar, zal voormalig schepen en huidig gemeenteraadslid Bert Celis de bevoegdheden van De Four overnemen. In de gemeenteraad zal Lien worden vervangen door Nicholas Van der Veken van kartellijstpartner Open VLD.

Lien tijdens de gemeenteraad, met haar opvolger Bert Celis (rechts).© Joren De Weerdt

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen