‘Bracelets for Life’ voor overleden voetbalcoach: “Wout was altijd iemand die de kinderen het positieve liet zien”

In augustus werd het lichaam van Wout Christiaens gevonden in een maïsveld dicht bij zijn ouderlijk huis in Sint-Niklaas. Een hele week lang hadden zijn vrienden en familie met man en macht gezocht naar de 36-jarige leerkracht uit Ekeren, maar tevergeefs. Wout trainde de U10 van Ossmi uit Brasschaat. De technische staf van de club wil Wout nu herdenken met de armbandjesactie ‘Bracelets for Life’ voor Music for Life.

kma

De affiches van de jongeman met de baard herinnert iedereen zich wel. Half Antwerpen en het Waasland keken mee uit, maar na een week bleek waarvoor gevreesd werd: Wout Christiaens was zelf uit het leven gestapt.

Voor de U10 van voetbalclub Ossmi uit Brasschaat en de hele entourage was het overlijden van Wout een schok. De trainer zat slecht in zijn vel, maar dit had niemand zien aankomen, zeker niet omdat Wout zelf altijd de man was die vorig seizoen toen het sportief wat minder liep, de groep had opgepept.

“Dat uitgerekend een positief ingesteld mens als Wout op den duur zelf niet meer het positieve kon zien, was heel confronterend”, zegt voetbalmama Annik Dirkx. Haar jongste zoon werd getraind door Wout. “Wout trainde al drie jaar de ploeg waarin zijn oudste zoon speelde. Dit seizoen zou dat de U10 zijn. We leerden hem kennen als een heel lieve en vriendelijke man die optimisme uitstraalde. Dat maakt het des te harder.”

© rr

Eind vorig seizoen had Wout al aangegeven dat hij graag versterking van een collega-trainer had. Die heeft de trainingen dan opgevangen na zijn overlijden, en intussen is er nog een tweede coach bijgekomen. Maar Wout is nog lang niet vergeten.

“Wij zijn altijd open en eerlijk geweest tegenover de kinderen”, zegt Annik. “Bij de eerste wedstrijd nadat hij gevonden was, hebben we met rouwbanden gespeeld en na de match ballonnen opgelaten. We wilden al langer iets doen ter nagedachtenis van Wout. Met de Warmste Week van Studio Brussel in aantocht verkopen we nu elastische armbandjes in rood en wit - de kleuren van Ossmi - met daarop de tekst ‘Teamwork makes the dream work’.”

De armbandjes worden vandaag, zaterdag, voor het eerst verkocht tijdens de match tegen Berendrecht. “We gaan ze verkopen tijdens en na onze thuis- en uitmatchen. En de kinderen kunnen ze thuis ook in hun eigen netwerk verkopen. De armbandjes kosten 2 euro per stuk.”

Twee goede doelen

De opbrengst gaat naar twee goede doelen. De vzw Akindo richt vakanties in voor kinderen uit maatschappelijk kwetsbare situaties. En de vzw Missing You organiseert praatgroepen en rouwkampen voor kinderen en jongeren die een dierbare hebben verloren. “De rode draad is dus het welzijn van kinderen en jonge mensen omdat Wout er als voetbalcoach en leraar in het PITO in Stabroek ook altijd was voor kinderen en jongeren.”

Of het zoontje van Wout intussen opnieuw voetbalt? “Het is moeilijk geweest voor hem omdat hij altijd door zijn papa getraind werd. De jongste tijd is hij wel opnieuw af en toe komen trainen. We laten hem er volledig vrij in: wil hij opnieuw mee wedstrijden spelen of gewoon met zijn vrienden wat komen oefenen. Hij moet zelf bekijken wat voor hem het beste lukt.”

Het initiatief van ‘Bracelets for Life’ gaat uit van de technische staf van de U10. De familie van Wout steunt de actie. De spelers van Ossmi zijn vastberaden om tussen 18 en 24 december ter ere van hun betreurde coach met een mooie cheque te scoren in het Provinciaal Domein Puyenbroeck in Wachtebeke. De actie ‘Bracelets for Life’ is al geregistreerd op de officiële website van Music For Life 2018.