Direct naar artikelinhoud
Tour de France

Teruglezen etappe 12 - Urenlange solo van Kruijswijk eindigt in laatste kilometers, Thomas wint

Met nog ruim 70 kilometer te gaan vertrok Steven Kruijswijk in deze slopende Alpenetappe. Een onmogelijk avontuur. Maar het was geen bluf: zijn aanval strandde pas in de laatste kilometers. Op de Alpe d'Huez won uiteindelijk geletruidrager Geraint Thomas (Sky) net voor Tom Dumoulin.

Geraint Thomas, bovenop de Alpe d'HuezBeeld Photo News

Live

  1. Etappeverslag

    ‘Het was het proberen waard’, zei Steven Kruijswijk (Lotto-Jumbo) met een onderkoeld lachje net na de finish. Dat was eufemistisch uitgedrukt. Want het was ruim 70 kilometer voor de finish dat hij uit de kopgroep vertrok op de loodzware Col de la Croix de Fer, een monster van 29 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,2 procent.

    Hij reed vanaf dat moment alleen. Moederziel alleen. Begonnen aan solo zoals maar zelden vertoond. Langs grote stuwmeren, de weg recht en lang, moest Kruijswijk zijn voorsprong verdedigen. Zoekend naar ritme, zoekend naar de juiste houding. Dan weer handen in de beugels, soms op het stuur.

    In de achtervolging waren het meerdere Sky-renners die zich helemaal kapot reden om Nederlander terug te halen. Zelfs met nog wat hulp van AG2R. Maar alsnog kwam hij met ruim vier minuten voorsprong aan onderaan de Alpe d’Huez. De hoop op een Nederlandse winnaar op de gecultiveerde Hollandse berg groeide: zou het dan toch? De laatste winnaar was alweer 29 jaar geleden, zijn naam: Gert-Jan Theunisse.

    Op de Alpe d’Huez werd het een gevecht van Kruijswijk tegen de groep met favorieten. Daarbij nog geletruidrager Geraint Thomas, Chris Froome, Mikel Landa, Romain Bardet en Tom Dumoulin. Nairo Quintana en Vincenzo Nibali moesten lossen, nadat ze in de aanval waren gegaan. 

    Van de schermutselingen in de groep met favorieten kon Kruijswijk niet meer profiteren. Hij werd op een paar kilometer van de finish bijgehaald. Een heroïsch avontuur ten einde. 

    'Ik stond zesde in het klassement, dus het was wel een gewaagde actie. Als ik niet alleen was doorgegaan, had ik het zeker niet gehaald. Ik houd er wel van om op zo'n manier te koersen. Gewoon kijken waar het schip strandt in plaats van drie weken achtervolgen. Het was een mooie dag', aldus Kruijswijk, met een diepe zucht voor de camera's van de NOS. Een zucht van bewondering zal door de Nederlandse huiskamers zijn gegaan. 

    De strijd om de etappewinst ging boven op de Alpe d'Huez uiteindelijk tussen Thomas, Froome, Bardet en Dumoulin. Een teleurgestelde Dumoulin zei na de finish: 'Ik verkloot het in de laatste paar honderd meter. Een schakelfout. Mijn fout. Anders had ik zeker kans gemaakt.'

    Dylan Groenewegen, ploeggenoot van Kruijswijk, stapte af in de twaalfde etappe. De Amsterdammer, deze Tour al goed voor twee ritzeges, had te veel last van de gevolgen van een valpartij zondag in de kasseienrit. Ook erkende sprinters als Fernando Gaviria en André Greipel haalden de finish niet. Mark Cavendish en Marcel Kittel overschreden woensdag al de tijdslimiet.

    Het nieuwe algemeen klassement:

    1. Geraint Thomas (GBR) Team Sky 49:24:43

    2. Chris Froome (GBR) Team Sky +1:39

    3. Tom Dumoulin (NED) Team Sunweb +1:50

    4. Vincenzo Nibali (ITA) Bahrain - Merida +2:37

    5. Primož Roglic (SLO) Team LottoNL - Jumbo +2:46

    Het was druk op de Alpe d'Huez. Vincenzo Nibali kwam ten val, hoogstwaarschijnlijk omdat hij werd opgehouden door het publiek langs de kant. En op onderstaande beelden is te zien hoe Chris Froome een tikje krijgt wat een gek op de weg. 

    Twitter bericht wordt geladen...

  2. Geraint Thomas wint, Dumoulin tweede

    De sprint wordt gewonnen door Geraint Thomas. Dumoulin wordt net tweede. Het lijkt nu wel duidelijk dat Thomas de beste man is bij Sky. 

  3. Nog twee kilometer: aanval Dumoulin

    Dan toch: de aanval van Tom Dumoulin. in zijn wiel krijgt hij Geraint Thomas mee, in zijn gele trui. Die mag nooit op kop. Want ook Chris Froome zuigt zich weer vast aan het tweetal. 

  4. Nog 3 kilometer: Dumoulin met Froome/Thomas

    Oké, dat worden alsnog een paar zinderende kilometers voor de Nederlandse wielerliefhebbers. Nee, het avontuur van Kruijswijk is ten einde. Maar dan is daar altijd nog Tom Dumoulin. Nu in de groep met Chris Froome, Geraint Thomas en Romain Bardet.

    Komt Vincenzo Nibali dan nog terug? Want ze staan bijna stil in de laatste kilometers. 

  5. Einde avontuur Kruijswijk

    Dat was de eenzame vlucht van Kruijswijk. Want Chris Froome sluit aan. De viervoudig Tourwinnaar. Die de hele dag van zijn teamgenoten heeft kunnen profiteren.

    Kan hij nog aanhaken? Met zijn superbenen? Daar lijkt het niet op. 

    Wat een geweldige dag van Kruijswijk. Een diepe buiging maken we. Hij zakt er nu echt doorheen.

  6. Nog 3,5 kilometer

    En daar is natuurlijk Chris Froome. In de aanval. Zoals verwacht. Achter Froome rijden Geraint Thomas en Tom Dumoulin samen. 

  7. Nog 4 kilometer: houdt Bardet stand?

    Ook een belangrijke vraag: houdt Romain Bardet stand? Want achter hem is het inmiddels geletruidrager Geraint Thomas die de achtervolging heeft ingezet. 

  8. Nog 5 kilometer: houdt Kruijswijk stand?

    Met Romain Bardet in aantocht lijkt het een lastig verhaal te worden voor Steven Kruijswijk. Want Bardet reed niet de hele dag in de aanval, maar kon rustig volgen in de Sky-trein. 

    De voorsprong van Kruijswijk is al minder dan een minuut. We vrezen het ergste.

  9. Nog 6 kilometer

    Er klinkt onheilspellend boe-geroep langs het parcours als Froome daar lang rijdt. Het is druk. Laten we hopen dat ze van hem afblijven.

    Steven Kruijswijk moest ook even uitwijken. Omdat er twee meerennende idioten op elkaar botsten. 

  10. Nog 6,5 kilometer

    Dit zagen we niet aankomen: Nairo Quintana moet lossen uit de groep met favorieten.  En het lijkt er niet op dat hij er weer snel bij komt. Moet hij zijn aanval dan direct bekopen? 

  11. Nog 7 kilometer: aanval Landa en Bardet

    En daar is de volgende aanval. Ja, we vallen in herhaling. Maar goed, opnieuw is het Bernal, de Sky-knecht die langzaam het gat dicht rijdt. In ieder geval naar Landa.

    Romain Bardet, de Franse hoop in bange Tourdagen, heeft nog een tweede versnelling. Hij krijgt iets meer ruimte. 

    Ondertussen loopt de voorsprong van Kruijswijk steeds sneller terug. Hij heeft nog meer iets meer dan twee minuten voorsprong over. 

  12. Nog 8,5 kilometer: aanval Quintana

    En daar is de volgende aanval. Nu is het Nairo Quintana. 

    We schreven het al bij de aanval van Nibali: 'Wat doet Sky dan? Eigen tempo blijven rijden. Zoals ze dat altijd doen.' 

    Ook hij lijkt het niet te redden.

    Update: Quintana weer terug.

  13. Nog 9 kilometer: Nibali

    En daar is de eerste aanval uit de groep favorieten: Vincenzo Nibali probeert weg te springen. Wat doet Sky dan? Eigen tempo blijven rijden. Zoals ze dat altijd doen. 

    We wachten. Het lijkt erop dat hij niet weg kan komen. 

    Achteraan dit groepje lijkt Dumoulin het moeilijk te hebben. Of is hij aan het sparen in de staart van de groep favorieten?

    De voorsprong van Kruijswijk zakt terug naar 2 minuten en 50 seconden.

    Update: Nibali weer terug.

  14. Nog 10 kilometer: 3,5 minuut

    Oké, daar ging even iets mis met de tijdsmeting op de Alpe d'Huez. De tijd liep ook wel heel snel terug. Nu krijgen we ede officiële voorsprong van Kruijswijk. Zo rond de 3,5 minuut.

  15. Nog 11,5 kilometer: nog één Sky-man

    Er is nu één Sky-knecht over voor Chris Froome en Geraint Thomas. Egan Bernal, het jonge Colombiaanse klimtalent. Hoe sterk is hij nog? Zouden de kopmannen naar elkaar gaan loeren zodra hij wegvalt. Want dan rijdt ineens Geraint Thomas in zijn gele trui op kop.

  16. Peloton ook begonnen

    En het peloton is ook begonnen aan de klim. Houdt Sky nog even het tempo hoog? Of gaan er direct andere klassementsrenners in de aanval? 

    Robert Gesink kan al vanaf de eerste kilometer niet meer volgen. Maar die zal zo wel een duw krijgen op de Alpe die vol staat met Nederlanders. Zou ook Kruijswijk een stiekem duwtje krijgen zo?

  17. Nog 13,8 kilometer: Kruijswijk gaat

    Daar gaat Steven Kruijswijk. De Alpe d'Huez op. Hij voert twee gevechten. De eerste is de etappewinst. Op de Hollandse berg. Voor de eerste Nederlandse zege sinds Gert-Jan Theunisse in 1989.

    Maar wat we ook niet moeten vergeten: zijn achterstand op Geraint Thomas in het algemeen klassement. Die is nu: 2 minuten en 40 seconden. 

    Zijn voorsprong op het groepje met favorieten: 4 minuten en 20 seconden. Wat houdt hij over? We zullen u zo goed mogelijk op de hoogte houden. Want het zal straks chaos worden, voorspellen we nu al, als de andere klassementsmannen ten aanval gaan. 

  18. Nog 17,5 kilometer: Alpe dichterbij

    De Alpe d'Huez komt dichterbij. Het zal mentaal voelen als een laatste hoofdstuk in deze geweldige etappe van Steven Kruijswijk. Nog één doel: naar boven, zo hard als je kunt. Aangemoedigd door drommen Nederlanders. Op een berg die hij goed kent. 13,8 kilometer.

    Want alleen op het vlakke is ondankbaar als je al ruim 50 kilometer in de aanval bent.

  19. Nog 20 kilometer: wat doet Sky?

    Ook bij Sky zullen ze zo toch aan de komende klim denken? Dan komt de keuze: alle krachten verspelen in de achtervolging of nog wat overhouden voor het begin van de klim, over een kilometer over zeven.

    De voorsprong van Kruiswijk wordt nu gegeven op 4.50 minuten.

  20. Nog 20 kilometer: voorsprong zakt terug

    Het is ook bijna niet te doen. Als eenzame vluchter strijden tegen een jagende groep klassmentsrenners. Zeker als de weg kaarsrecht is, het asfalt goed en het uitzicht tot honderden meters ver reikt. 

    Maar goed: de voorsprong van Kruijswijk blijft alsnog vijf minuten. Het is hopen dat de klassementsrenners straks elkaar het licht in de ogen niet meer gunnen. 

    Het gaat niet meer vanzelf bij Steven Kruijswijk, zo veel is duidelijk. Hij schudt. Hij beeft. Hij wisselt veel van greep met zijn handen - bovenop het stuur, onderin de beugels. Wel goed nieuws: de wind staat dadelijk vol in de rug. 

  21. Nog 30 kilometer: Kwiatkowski op kop

    Slecht nieuws voor Kruijswijk als Mikel Kwiatkowski op kop gaat rijden van de groep favorieten. Een superknecht van Chris Froome. En in dit geval ook van Geraint Thomas, de geletruidrager van Sky.

    Zijn voorsprong loopt terug. Van zes minuten naar 5,5 minuut. En hij is alleen. Terwijl daarachter dus de Sky-mannen aan het jagen zijn. Het wordt nu ook vlak. Zo'n vijftien kilometer lang. Hier is Kruijswijk echt in het nadeel.

    We durven niet te zeggen hoe veel hij nodig heeft om als eerste boven te kunnen komen op de Alpe d'Huez. 

    Goed om te zien: Kruijswijk die eten aanneemt van de ploegleiderswagen. Want een hongerklop zou eeuwig zone zijn, in deze heroïsche ontsnapping van Kruijswijk.

  22. Nog 33 kilometer: op naar Alpe d'Huez

    Waren we maar alvast bij de Alpe d'Huez, de slotklim van de dag. Maar dat duurt nog wel even. Als Kruijswijk straks klaar is met dalen, wacht er nog een flink stuk tot aan de voet van de Alpe d'Huez. Die klim is 13,8 kilometer lang, met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,1 procent. Dus nog 20 kilometer.

    Voor het eerst sinds lange tijd zakt de voorsprong van Kruijswijk onder de zes minuten. Maar goed, nog steeds: zo'n zes minuten. Dat is veel. 

    Hieronder het profiel van de beroemde berg. 

    Gevreesd, geliefd, verketterd. Geen berg die zoveel emoties oproept als de Alpe d’Huez. Wielerverslaggevers Iwan Tol en Rob Gollin maakten rondgang in het peloton. ‘De Alpe d’Huez hoort bij jullie cultureel erfgoed, net als de Elfstedentocht’

    Profiel Alpe d'HuezBeeld Tour
  23. Nog 40 kilometer: Kruijswijk loopt iets uit

    Het lijkt er toch echt opdat Steven Kruijswijk zelfs wat uitloopt in de afdaling in aanloop naar de Alpe d'Huez. Houden de klassementsrenners hun kruit droog tot aan de laatste klim? Dat zou goed nieuws zijn voor de Nederlandse klimmer van Lotto-Jumbo.

    In de groep achtervolgers zitten ze allemaal, de mannen die naar Frankrijk zijn gekomen om te winnen. Froome, Dumoulin, Bardet, Nibali, Quintana. Ook nog Landa, Roglic, Jungels. 

    En dan vergeten we nog Martin en natuurlijik geletruidrager Thomas.

  24. Ongehoord: solo van 72 kilometer

    We schrijven het nog maar een keer op: 72 kilometer van de streep vertrok Steven Kruijswijk uit de kopgroep, waar hij heel stilletjes bij was aangesloten op de Col de la Madeleine. 

    Op de Col de la Croix de Fer had hij er genoeg van. Dat gezuig en getraineer van zijn medevluchters. Hij vond het mooi geweest. Ik ga alleen, moet hij gedacht hebben. Alles of niets. Dood of de gladiolen. Op weg naar de Alpe d'Huez, voor Nederlanders een mythische berg. 

    Goed, de voorsprong blijf nu zo'n zes minuten. Het is afwachten wat er in de groep met favorieten gebeurt. Daar rijden nog veel Sky-renners samen. En ook Movistar is nog met drie man.

    Hieronder de beelden van Kruijswijk, die als eerste over de top van de Col de la Croix de Fer komt.

    Twitter bericht wordt geladen...

  25. De stopwatch van Ducrot: 6.10 minuten

    We kijken mee met de NOS. Daar heeft commentator Maarten Ducrot zijn stopwatch ingedrukt bij het passeren van de top door Kruijswijk. Is het echt zes minuten? Jazeker, bevestigt Dijkstra. Sterker nog: 6 minuten en tien seconden.

    We wachten af en hopen op een feilloze afdaling van Kruijswijk. En dat het enigszins stilvalt in de groep met favorieten. 

  26. Kruijswijk de afdaling in

    Goed, dat was een imponerende beklimming van de legendarische Col de la Croix de Fer. Maar nu. Afdalen. Veertig kilometer, rond die koers. Op naar de Alpe d'Huez. Houdt hij stand? Durft Kruijswijk risico te nemen?

    En ook belangrijk: laten we hopen dat de klassementsrenners in het peloton naar elkaar blijven kijken.

  27. Demarrage van Kruijswijk?

    We wijzen u graag nog even op onderstaande beelden. Is het nou een versnelling van Kruijswijk of is de Nederlander zo sterk dat de rest gewoon niet kan blijven volgen? 

    Hoe dan ook: hij houdt stand, terwijl achter hem in het peloton er steeds verse krachten op kop komen. De voorsprong nog steeds zo'n zes minuten, de top van de Col de Croix de Fer komt steeds dichterbij.

    Twitter bericht wordt geladen...

  28. AG2r en Movsitar op kop

    Wat doet AG2r daar ineens op kop? Gaan ze nu Sky helpen? En ook Movistar meldt zich vooraan het peloton. 

    Of zijn ze helemaal niet bezig met Kruijswijk? Dan gaan we zo aanvallen zien van Bardet, de kopman van AG2r en de Movistar-mannen Landa en Quintana.

  29. Nog 60 kilometer: Kruijswijk op zes minuten voorsprong

    Steven Kruijswijk valt niet stil. Kan hij straks tempo blijven maken in de afdaling? En houdt het het vol tot de top? Die ligt op vijf kilometer. En de finish: die ligt op bijna 60 kilometer no.g

    Hebben we ondrertussen ook wat muziek.

    Speciaal voor deze Tour heeft Excelsior Recordings een playlist gemaakt met louter fietsliederen. Journalisten Nando Boers en Bert Wagendorp maakten een selectie en introduceren dagelijks de mooiste liedjes over fietsen. 

    Guus Meeuwis – Ik kom hier boven

    Wat niet veel mensen weten: Guus Meeuwis is gek van de koers. Hij heeft een zoon die wielrent en diep in zijn hart is hij zelf een vermaard klimmer. Daarover gaat dit lied, dat ook afkomstig is van de cd Sint Willebrord Sessions Vol. I uit 2012. 'Met mijn hoofd in de wolken / Snot voor mijn ogen / Kom ik hier boven.'


  30. Abandon: Fernando Gaviria

    Voor de mindere sprinters komen er nog mooie dagen aan. Want de grote jongens stappen één voor één af. Mark Cavendish en Marcel Kittel, die kwamen te laat binnen. 

    Tweevoudig etappewinnaar Dylan Groenewegen had te veel last van zijn valpartij afgelopen zondag in de kasseienrit. Ook die andere tweevoudig etappewinnaar Fernando Gaviria is afgestapt. 

    Kansen dus voor mannen als Sonny Colbrelli, Peter Sagan, Arnaud Demare en John Degenkolb.

  31. 'Zonde om het niet te proberen'

    De ambities van Steven Kruijswijk deze Tour de France waren helder: top-5. Hij reed in eerdere etappewedstrijden dit seizoen telkens al top-10. Zijn positie als kopman bij Lotto-Jumbo leek onbetwist, maar ook ploeggenoot Primoz Roglic meldde zich de afgelopen dagen als een aardige schaduwkopman voor de Nederlandse ploeg. 

    Het is de vierde deelname van Kruijswijk aan de Tour, maar niet eerder lag voor hem het zwaartepunt alleen in Frankrijk. Voorheen was hij vooral gericht op de Giro d'Italia. Bij de keuze speelde mee dat de derde week loodzwaar is. Het is doorgaans de periode waarin hij goed rijdt. 'In de Tour is alles groter. Het niveau ligt net wat hoger. Het zou zonde zijn het niet een keer te proberen.'

    Hij probeert het nu op zo'n 70 kilometer van de streep. Waarom ook niet? Als je goede benen hebt. Zijn voorsprong gaat richting de zes minuten. 

    Over de Giro van 2016, nog een keer dan.

    Vijf dagen leidde Steven Kruijswijk het klassement in de Ronde van Italië. Hij deed dat zo soeverein en ruimschoots dat de concurrentie eigenlijk al de handdoek had gegooid. Maar een stuurfout, drie dagen voor het einde, werd hem fataal. Het kostte hem in ieder geval wel zijn Giro-zege.

    We spraken Kruijswijk vorig jaar nog over zijn val. Of hij er een trauma aan heeft overgehouden?‘Nee. Het was goed dat ik de dag erna gewoon weer de fiets op moest. Toen moest ik ook gewoon mee met de afdalingen, dan is het gewoon weer koers. Weer volle snelheid naar beneden.’


  32. Kruijswijk alleen op Col de la Croix de Fer

    Is het verstandig? Dat weten we niet. Maar Steven Kruijswijk gaat alleen op pad op de Col de la Croix de Fer. Hij heeft genoeg van de rest van de kopgroep, die allemaal profiteren in het wiel. Dan maar alleen.

    Nog even over de vraag of dit verstandig is, dat maakt eigenlijk niet uit. Hij heeft superbenen, anders ga je niet in je eentje, op zo'n 18 kilometer onder de top.

    Gedurfd, ja, misschien zelfs iets te druistig. Dat zullen we straks wel zien. Maar het getuigt van lef. Hij versnelt op de wat vlakkere stukken. Hoekig en staand op de pedalen als het steiler wordt.

    Gisteren was het Dumoulin, verrassend met een aanval in de afdaling. Vandaag is het Kruijswijk, verrassend met een aanval op de zware beklimming.

    Zijn voorsprong loopt op richting de vijf minuten. We schrijven op: virtueel in het geel, met meer dan 2 minuten voorsprong op Thomas, de huidige geletruidrager.

  33. Nog 20 km tot de top

    De top van de Col de la Croix de Fer ligt op zo'n 20 kilometer nog. Er lijkt een status quo te zijn op dit moment. Wout Poels voert het peloton aan in zijn witte Sky-shirt. De kopgroep volgt het tempo van Robert Gesink, in het geel-zwart van Lotto-Jumbo.

    Het verschil zo tussen de 4 en 4,5 minuut de gehele tijd.

    Twitter bericht wordt geladen...

  34. Samenwerking in de kopgroep

    De mannen die het tempo bepalen in de kopgroep: Amador (Movistar) en Gesink (Lotto-Jumbo). Er zal een akkoord zijn gesloten tussen de twee ploegen. Rijden om zo veel mogelijk tijd te winnen voor kopmannen Valverde en Kruijswijk. 

  35. Afgestapt: Dylan Groenewegen

    Slecht nieuws over de Tourradio: abandon Dylan Groenewegen. De Amsterdamse sprinter van Lotto-Jumbo was heel hard gevallen tijdens de Roubaix-etappe afgelopen zondag. Zijn stuur was afgebroken op de kasseien. 

    Behalve een reeks schaafwonden liep hij daarbij ook een gekneusde linkerknie op. Na controle in het ziekenhuis bleek dat dat er niets gebroken was. Maar goed, Groenewegen had wel veel pijn gehad.

    'Opgeven daar houd ik niet van. En als je niet start weet je ook niet of het gaat', had hij nog gezegd bij de start. Nu ging het dus niet. 

    We wijzen u graag op dit verhaal van Iwan Tol, die op bezoek was bij Dylan Groenewegen, tijdens zijn hoogtestage in de Sierra Nevada.  ‘In de finale komt de arrogante klootzak in mij naar boven’


    Dylan Groenewegen met een van pijn vertrokken gezichtBeeld Klaas Jan van der Weij
  36. Met drie: Rolland, Kruijswijk, Valverde

    Drie man op kop: Steven Kruijswijk, Alejandro Valverde en Pierre Rolland. Met Kruijswijk die het meeste kopwerk verricht. Wordt er zo overgenomen door de andere twee vluchters? Of gooien ze het op een akkoordje met de Fransman: hijde zege, Valverde en Kruijswijk de tijdswinst. 

    Ook aangesloten: Warren Barguil, de Franse klimmer die vorig jaar de bolletjestrui en twee etappes won in de Tour de France. 

    Kortom, een sterk viertal.

  37. Nog 84 kilometer: op de Col de la Croix de Fer

    Voorop in de achtervolging op Pierre Rolland: Steven Kruijswijk. De Nederlander wil graag met een groepje, dat goed samenwerkt, aan de Col de la Croix de Fer beginnen. Het is een zware beklimming. Van de buitencategorie: 29 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,2 procent. 

    Gaan de Sky-renners op de Col de la Croix de Fer het gat dichtrijden? Zijn er andere klassementsrenners met ambities die hier aan gaan vallen? We wachten af.

  38. Nog 90 kilometer: Pierre Rolland, alleen op avontuur

    EF-Drapac verloor vanochtend kopman Rigoberto Uran, de Colombiaanse klimmer die vorig jaar verrassend op de tweede plek eindigde in het algemeen klassement. Hij had te veel last van een valpartij zondag in de kasseien-etappe. 

    Dus Pierre Rolland is niet meer de meesterknecht, maar weer de rittenkaper van weleer. Hij won al twee keer een etappe. Lang geleden: 2011 en 2012. Zou hij vooruit kunnen blijven tot de Alpe d'Huez? Misschien met wat hulp van andere avonturiers als Alaphilippe, Barguil en Pauwels.

    Update: Rolland komt als eerste boven, maar de kopgroep sluit alweer bijna aan. De voorsprong van de koplopers op het peloton schommelt zo rond de vier minuten.

  39. Prachtige col: Lacets de Montvernier

    Niet zo lang, redelijk steil: 3,4 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,2 procent. Maar de beklimming van de Lacets de Montvernier is o, zo mooi. Zie hieronder.

    Beeld AFP
  40. Virtueel in het geel: Steven Kruijswijk

    We schrijven het toch op: Steven Kruijswijk rijdt inmiddels virtueel in de gele trui. Zijn achterstand op Geraint Thomas in het algemeen klassement is 2 minuten en 40 seconden. 

    Het peloton rijdt zo'n drie minuten achter de kopgroep nu. Daar voert nog steeds de Sky-ploeg de groep aan in de afdaling naar de Col de la Croix de Fer.


    Kruijswijk in de groep favorieten van gisteren Beeld Photo News
  41. Bellen met Iwan: 'Alpe d'Huez, helemaal geen hel'

    Bovenop de Alpe d'Huez staat wielerverslaggever Iwan Tol. Een berg die wordt gevreesd om z'n drommen mensen, geliefd om z'n historie, verketterd om zijn imago.  We bellen met Iwan, die alvast een kijkje nam in de beruchte bocht zeven. De 'Hollandse bocht' op de 'Hollandse berg'.

    Ha Iwan, de kleren nat van de bierdouche?
    'Nee, helemaal niet! Ik had van allerlei mensen gehoord dat we de ramen beter dicht konden doen omdat er met bier gegooid zou worden door supporters langs de weg. Niets van dat alles. Het was best beschaafd.

    'Natuurlijk, hier en daar wat rookwalmen van de barbecue. En de muziek hard uit de speakers. Maar als dat al niet meer kan.'

    Stilte voor de storm?
    'Ik denk het eigenlijk niet. Het deed me een beetje denken aan die keer dat ik op reportage moest in Molenbeek, de beruchte Brusselse wijk. Ik moest een profiel schrijven van de lokale voetbalclub. 

    'Toen ik daar aankwam verwachtte ik een beetje dat ik in een soort no-go-zone terecht zou zijn gekomen. Maar dat was natuurlijk helemaal niet. De terrassen zaten vol. Er was een gezellig markt vol mensen. 

    'Toen ik hier op de Alpe d'Huez aankwam verwachtte ik een beetje de hel. Een kermis. Maar het is hier ook gewoon gezellig.'

    Ik las dat er ook Nederlandse politieagenten op de berg staan.
    'Klopt, die heb ik ook gezien. Maar het ging er allemaal zeer gemoedelijk aan toe. Mensen hebben er gekampeerd, zijn biertjes aan het drinken. Het was ook minder druk dan voorgaande jaren, hoorde ik van meer ervaren verslaggevers.

    'Dat imago van gekkenhuis is deels ingegeven door de media, denk ik. Als je het maar vaak genoeg opschrijft dat het er een banale kermis is, dan wordt het een soort self fulfilling prophecy.'

    Wij doen er nu dus ook een beetje aan mee.
    'Nee! We checken het. En zeggen: het valt dus allemaal wel mee. Door alle verhalen vergeet je ook hoe mooi het hier is. Op de top is het stil. Het uitzicht is prachtig. Het landschap 
    magnifiek.'

  42. Nog 120 kilometer: kopgroep boven

    De strijd om de bolletjestrui gaat tussen Warren Barguil en Julien Alaphilippe. De sprint om de bergpunten boven op de Col de la Madeleine wordt gewonnen door: Alaphilippe, de Quick-Step-renner die al in de bolletjestrui rijdt.

    Barguil wordt daar wel tweede. En nu? Valt de kopgroep stil? Of trekken ze door in de afdaling. 

  43. Nog 125 kilometer: complete Sky-trein

    Een zware col van de buitencategorie, de Col de la Madeleine. Na een razendsnelle openingsfase. Veel renners hebben al moeten lossen, maar de gehele Sky-ploeg is nog samen. Op de kop van het peloton. Het beeld is zo vertrouwd dat de klassementsrenners er niet eens meer moedeloos van zullen worden.

    Als dus zelfs Luke Rowe, geen superklimmer, er bij kan blijven, betekent het dat er geen moordend tempo wordt gereden. 

    Twitter bericht wordt geladen...

  44. Herstel: grote kopgroep

    De kopgroep is weer gegroeid. Steven Kruijswijk is aangesloten, net als Alejandro Valverde. En nog een kopman: Ilnur Zakarin, de Rus van Katoesja. 

    De mannen met de beste benen in die kopgroep lijken: Andrey Amador, knecht van Movistar. Pierre Rolland, de aanvaller van EF-Drapac, die zijn kopman Uran vandaag verloor. En Serge Pauwels, de sterke Belgische klimmer van Dimension Data. 

    Laten we dan ook Robert Gesink noemen. Hij is gebrand op die etappezege. Vorig jaar was hij er heel dichtbij.

    De voorsprong van de kopgroep is inmiddels iets meer dan twee minuten.

  45. Nieuwe kopgroep: Gesink nog

    Er vormt zich een kleinere kopgroep. Zes renners. We geven u de namen: Serge Pauwels (Dimension Data), Robert Gesink (Lotto-Jumbo), Lukas Pöstlberger (Bora), Pierre Rolland (EF-Drapac), Gregor Mühlberger (Bora), Nicolas Edet (Cofidis). 

    Daar achter sluiten nog Laurens ten Dam (Sunweb) en Tejay van Garderen (BMC).

  46. Is dat Steven Kruijswijk?

    Zien we dat goed: Steven Kruijswijk in de kopgroep? Zeker. Hij staat zesde in het algemeen klassement. Op 2 minuten en 40 seconden van geletruidrager Geraint Thomas. 

    Maar zijn achterstand op bijvoorbeeld Tom Dumoulin en Chris Froome is maar zo'n minuut. Slecht nieuws dus voor de avonturiers, want Sky zal de kopgroep niet zo ver weg laten rijden. 

    Hun voorsprong op dit moment: 45 seconden. Nog 15 kilometer tot de top.

  47. In de kopgroep: Gesink, Mollema en Ten Dam

    De oude Rabo-tijden herleven. Want in de kopgroep kunnen we melden: Robert Gesink (Lotto-Jumbo), Bauke Mollema (Trek) en Laurens ten Dam (Sunwen). Hun voorsprong is zo'n 30 seconden op het peloton, waar Sky het tempo bepaald.

    Zou het dan misschien de Alpe d'Huez zijn, die groot in het routeboek prijkt als aankomstberg. Ooit 'De Hollandse Berg' genoemd. Van de acht Nederlandse etappeoverwinningen boekte Gert-Jan Theunisse in 1989 de laatste.

    Gevreesd, geliefd, verketterd. Geen berg die zoveel emoties oproept als de Alpe d’Huez. Wielerverslaggevers Iwan Tol en Rob Gollin maakten rondgang in het peloton. ‘De Alpe d’Huez hoort bij jullie cultureel erfgoed, net als de Elfstedentocht’

  48. Nog 139 kilometer: wel Poels, wel Mollema

    Excuus, we waren te vroeg met onze conclusies: Wout Poels moest gisteren inderdaad al vrij vroeg lossen. Maar nu heeft hij zich weer keurig in de Sky-trein genesteld. De benen toch niet zzo slecht. 

    En komt dan ook nog Bauke Mollema terug? Sterker: Mollema gaat in de aanval. 

    Oké, vergeet onze laatste post dan maar helemaal. We komen zo met een update.

  49. Nog 140 kilometer: geen Poels, geen Mollema

    Van Bauke Mollema wisten we het: die heeftveel last van zijn rug na de valpartij van afgelopen zondag. Hij kan niet mee met het peloton. 

    Wie daar ook lost: Wout Poels, de meesterknecht van Chris Froome zou dat toch moeten zijn. Maar ook gisteren moest Poels al vroeg lossen. 

  50. Uitvallers (2): Rigoberto Uran

    Rigoberto Uran is vandaag niet meer van start gegaan. De Colombiaan, vorig jaar tweede achter Chris Froome in het eindklassement, heeft nog te veel last van de verwondingen die hij zondag opliep in de kasseienrit naar Roubaix, meldt zijn ploeg EF-Drapac.

    Uran had veel last van zijn linkerarm en -been en liep in de afgelopen twee bergetappes veel tijdverlies op. Hij stond dertigste in het algemeen klassement op meer dan een halfuur van geletruidrager Geraint Thomas. 'Ik ben niet voldoende hersteld van de val. Het ging gisteren vanaf de eerste berg al niet meer', aldus Uran. 'Doorrijden zou de schade alleen maar vergroten', meldde ploegleider Charly Wegelius. 'Na overleg is besloten dat hij ermee stopt. Hij kan nu herstellen en werken aan een goed vervolg van het seizoen.'

    Rigoberto Uran feliciteert Chris Froome, op het podium in Parijs vorig jaarBeeld Photo News