Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Standard trekt met onthoofde kern naar Brugge voor supercup: "Carcela? Geen contact meer"

Michel Preud'homme overschouwt zijn Rouches tijdens de stage in Nederland, begin deze maand.Beeld Photo News

Orlando Sá is de nieuwe aanvaller, Mehdi Carcela blijft spoorloos. En dan is er nog de supercup tegen Club Brugge zondag. Druk, druk, druk bij Standard, waar coach Michel Preud'homme de boel in goede banen probeert te leiden.

Gisterenmiddag 13.32 uur in de perszaal van de Académie Robert Louis-Dreyfus. Een tweet van Standard de Liège. "News: Orlando Sá opnieuw een Rouche." Van een verrassing gesproken. De Portugese aanvaller keert terug naar Sclessin, waar hij in 62 wedstrijden 30 keer scoorde, nadat hij afgelopen winter koos voor een avontuur in de Chinese Super League. Acht miljoen euro betaalde Henan Jianye voor Sá. Standard zou hem hebben teruggehaald voor minder dan 500.000 euro. Een koopje. Solden in China.

Een halfuurtje later stapt Michel Preud'homme de perszaal binnen. Ontspannen. "Is er hier geen airco", lacht hij, duidelijk tevreden met de terugkeer van de Portugees. "Toen we hoorden dat er wederzijdse interesse was, hebben we niet getwijfeld", zegt de Standard-trainer. "Hij kent de club, de spelers en de competitie. De aanpassing zal vlot verlopen. Sá is offensief een extra wapen voor ons. We kennen zijn kwaliteiten."

Minder goed nieuws kwam er over Mehdi Carcela. De Marokkaanse international heeft zich nog steeds niet gemeld op training. Zonder reden, zonder uitleg, zonder telefoontje.

"Ik was verrast dat hij er maandag niet was", zegt Preud'homme. "Ik heb met Carcela gesproken na het WK, toen hij even in het land was. We hebben de datum vastgelegd waarop hij opnieuw moest beginnen trainen. Het gesprek verliep heel positief. Achteraf is hij zelfs nog komen kijken naar onze oefenwedstrijd, heeft hij gegeten met de groep. Geen idee waar het is misgelopen.

'Ik was verrast dat Carcela er maandag niet was'
Michel Preud'homme, trainer Standard

"Ik weet dat zijn aankoopoptie op de laatste dag gelicht is. De voorzitter (Venanzi, FDZ) beloofde aan de makelaar dat, als hij de prijs kon laten zakken, het verschil voor Carcela was. Een geste. Granada hield echter vast aan de vraagprijs (2,5 miljoen euro, FDZ). Heeft dat ermee te maken? Er is de laatste dagen alleszins nog geen contact geweest met Carcela of zijn entourage.

"Het is vervelend, net omdat het zo onverwacht is. Mochten we dit een maand geleden geweten hebben... Het geld dat we gebruikten om de optie te lichten, hadden we kunnen investeren in een andere speler, iemand die de volledige voorbereiding zou meemaken. Nu investeerden we in een speler die er nog niet is. Bovendien is er geen enkele garantie dat hij terugkomt. Of ik al geprobeerd heb om hem te contacteren? Neen, dat laat ik over aan anderen.

"Weet je, wij gaan verder om deze club op te bouwen. Daarom ben ik teruggekomen, om structureel zaken te veranderen. We willen discipline en organisatie, we willen zo professioneel mogelijk worden op alle niveaus. En we zullen daarin slagen. Zelfs zonder Carcela, al zou het misschien sneller gaan met hem. Maar het individu is alleen belangrijk als het ten dienste staat van de ploeg."

Medhi Carcela.Beeld BELGA

Dan toch wat kopzorgen bij Standard voor de wedstrijd van zondag op het veld van Club Brugge. De eerste officiële match van Preud'homme sinds hij opnieuw de trainer is van de Rouches. Meteen tegen zijn ex-club. "Toevallig en speciaal", grijnst hij. "Net zoals dat in verleden het geval was als ik terugkeerde naar Gent of Luik. Ik heb niets dan goede herinneringen aan Club Brugge.

"De supercup? Het is een trofee, we gaan proberen om te winnen en voluit spelen, ook al is de voorbereiding niet optimaal verlopen. Het zal moeilijk worden tegen de landskampioen, op hun veld. En om nu te zeggen dat supercup een hoofddoel of een prioriteit is dit seizoen, neen, dat niet."

Club met Schrijvers voorin

Gillet staat zondag in doel bij Standard. Ochoa traint pas vandaag voor het eerst opnieuw mee. Hij speelde met Mexico het WK in Rusland.

Bij Club Brugge rekenen ze niet meer op Limbombe en Diaby, die op een transfer azen. Blauw-zwart start zondag bijgevolg zo goed als zeker met Wesley en Schrijvers voorin, in een voor Leko niet onbelangrijke wedstrijd tegen Standard.

"De Supercup is een trofee, toch? Het is geen beker of titel, maar toch is het belangrijk. Voor mij is het extra interessant omdat we tegen Standard spelen, dat vorig seizoen de beste ploeg was in de play-offs. Zondag zullen we zien waar we staan. Ik zie motivatie, honger en grinta en dat is het belangrijkste."