Met deze opstelling kan het lichaam van de patiënt volledig en gericht bestraald worden.© RR

Antwerpse ziekenhuizen pakken uit met nieuwe techniek voor totale lichaamsbestraling

Kankerpatiënten die totale lichaamsbestraling nodig hebben, bijvoorbeeld bij de behandeling van leukemie, kunnen nu ook rekenen op bestraling met de nieuwste technieken. Dat gebeurt slechts op enkele plaatsen in de wereld, waaronder onze regio. “Zo willen we mogelijke bijwerkingen verminderen.”

Sylvia Mariën

Acht ziekenhuizen in de Antwerpse regio – ZNA, UZA, GZA, AZ Klina, AZ Monica, AZ Rivierenland, AZ Voorkempen en Vitaz – vormen samen het grootste radiotherapienetwerk van België, het Iridium Netwerk. Jaarlijks worden er 6.500 patiënten bestraald. Iridium investeerde de afgelopen jaren in de modernste apparatuur.

“Maar voor totale lichaamsbestraling werd tot nu toe een techniek gebruikt die al tientallen jaren bestaat en in essentie nauwelijks was gewijzigd”, zegt radiotherapeut-oncoloog professor Paul Meijnders. Het komt nochtans geregeld voor. “Totale lichaamsbestraling is een cruciaal onderdeel bij de behandeling van verschillende vormen van kanker, vooral leukemie, en met name bij de voorbereiding op beenmerg- of stamceltransplantatie.”

“Gevoelige organen zoals de longen en nieren kunnen bijvoorbeeld deels gespaard worden, bij de oude techniek was dat veel lastiger”

Paul Meijnders

Radiotherapeut-oncoloog

In München werd een nieuwe techniek ontwikkeld voor totale lichaamsbestraling, die nu door Iridium werd overgenomen. Grote troeven zijn precisie en nauwkeurigheid, zegt Meijnders. “Gevoelige organen zoals de longen en nieren kunnen bijvoorbeeld deels gespaard worden, bij de oude techniek was dat veel lastiger.”

Controle

Tijdens de bestraling ligt de patiënt op een 180 graden draaibaar plateau. “Zo kunnen we elk deel van het lichaam bereiken zonder dat de patiënt daarvoor van plaats moet veranderen”, legt Meijnders uit. Tegelijk is er elektronisch gestuurde beeldvorming. Beweegt de patiënt, heeft de machine het ‘gezien’. Of de juiste dosis straling op de juiste plaats in het lichaam komt, wordt meteen gecontroleerd.

De afgelopen maanden werden zeven patiënten met de techniek behandeld. “Die is weliswaar niet rechtstreeks gericht op een hogere genezingskans,” zegt Meijnders nog, “maar kan de mogelijke bijwerkingen verminderen.” Denk bijvoorbeeld aan misselijkheid, hoofdpijn of ontstekingen. “Soms kunnen die wel zware gevolgen hebben, en daarom is een optimale techniek zo belangrijk.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER