© Shutterstock

Fraudeurs maken 21.000 euro buit bij bejaarde slachtoffers uit Lier, Lommel en Lint: trio uit Mol en Limburg opgepakt

Lier/Mol/Lommel -

In een gerechtelijk onderzoek naar helpdeskfraude zijn vorige week drie verdachten uit Mol en Kinrooi gearresteerd. Dat bevestigt het Antwerps parket. Het trio wordt ervan verdacht minstens drie bejaarde slachtoffers te hebben gemaakt.

Het onderzoek ging midden januari van start. “Een vrouw (83) uit Lier kreeg op 16 januari telefoon omdat er op haar bankrekening een verdachte transactie zou hebben plaatsgevonden. Er werd iemand gestuurd om haar zogezegd te helpen, maar in realiteit was het een list om met vertrouwelijke bankgegevens en de bankkaart aan de haal te gaan”, zegt woordvoerder Kristof Aerts van het Antwerps parket. “Meteen na dat bezoek verdween er geld van de rekening.”

De recherche van de lokale politie Lier startte een onderzoek en het parket schaalde op naar een gerechtelijk onderzoek. Uit dat onderzoek bleek dat de bende vermoedelijk nog twee slachtoffers had gemaakt. “Een man (88) uit Lint werd op dezelfde dag op eenzelfde manier slachtoffer, net als een man (95) uit Lommel begin februari. In totaal werd 21.000 euro gestolen”, zegt Aerts.

De speurders konden in het onderzoek drie verdachten identificeren. “De onderzoeksrechter in Mechelen gaf vorige week maandag de opdracht tot drie huiszoekingen. Een 21-jarige verdachte uit Mol werd aangehouden, de jeugdrechter besliste een 17-jarige verdachte te plaatsen in een gesloten jeugdinstelling. Een 18-jarige uit Kinrooi werd vrijgelaten onder voorwaarden.”

Toevallige verkeerscontrole

Begin mei kon de politie in Lier ook al drie Nederlandse verdachten oppakken die zich valselijk uitgaven als bankmedewerker. De drie liepen louter toevallig tegen de lamp tijdens een verkeerscontrole. De mannen hadden meerdere bankkaartlezers van verschillende banken bij.

Het Openbaar Ministerie waarschuwt nogmaals voor helpdeskfraude. “Geef nooit codes of belangrijke bankgegevens telefonisch door en onthoud dat bankmedewerkers deze ook nooit zullen vragen of aan huis zullen komen”, klinkt het. Wie toch slachtoffer is geworden, verwittigt best onmiddellijk de politie en blokkeert onmiddellijk de bankkaart(en) via Card Stop op het nummer 078.170.170. (jtp)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen