Direct naar artikelinhoud
Londen

Drie gewonden bij aanrijding aan Londens parlement: bestuurder verdacht van terreurdaad

Gewapende agenten in de omgeving van het parlementsgebouw. De buurt is afgesloten.Beeld REUTERS

De antiterreureenheid van de Britse politie opent een onderzoek nadat een wagen aan het Britse parlement in Londen op enkele voetgangers en fietsers is gereden. Daarbij zijn drie mensen gewond geraakt. De bestuurder van de auto is opgepakt, zo meldt de politie. 

Om 7.37 uur (8.37 uur Belgische tijd) is een grijze Ford Fiesta ingereden op een aantal fietsers en voetgangers, alvorens tegen de omheining aan het parlement te botsen. Dat heeft de politie laten weten in een verklaring. De bestuurder van de wagen, een twintiger, werd ter plaatse gearresteerd door gewapende agenten.

De onderzoekers denken dat de man met opzet op de voetgangers is ingereden en verdenken hem van terroristische motieven. Hij werd meegenomen naar het politiebureau, waar hij voorlopig in hechtenis wordt gehouden. Het incident wordt behandeld als een terreurdaad, en de antiterreureenheid van de Britse politie is een onderzoek gestart.

Drie gewonden bij aanrijding aan Londens parlement: bestuurder verdacht van terreurdaad
Beeld REUTERS

"Onze prioriteit is nu om de verdachte formeel te identificeren", verduidelijkt Neil Basu, hoofd van de antiterreureenheid. De man, die waarschijnlijk niet gekend is bij de veiligheidsdiensten, weigert voorlopig elke medewerking aan het onderzoek. 

Er zijn geen aanwijzingen dat er verdere gevaren dreigen voor de Britse hoofdstad, aldus Basu nog. Er zijn geen wapens aangetroffen in de auto van de verdachte.

Twitter bericht wordt geladen...

Twee gewonden

Bij het incident zijn volgens Basu drie mensen gewond geraakt. Eén persoon kon ter plaatse verzorgd worden. Een man en een vrouw werden naar het ziekenhuis gebracht; de man mocht dat intussen verlaten, de vrouw wordt nog verzorgd maar is niet in levensgevaar.

De politie is massaal ter plaatse, en de onmiddellijke omgeving van de parlementsgebouwen is afgesloten. De straten rondom Westminster Palace zullen wellicht nog geruime tijd ontoegankelijk zijn, zo meldt de politie.

Transport for London, dat verantwoordelijk is voor het openbaar vervoer in de Britse hoofdstad, meldt dat ook de toegang tot het metrostation Westminster afgesloten is. Treinen kunnen er wel passeren en passagiers kunnen er overstappen op andere lijnen.

Het Britse parlement is omgeven door veiligheidsbarrières uit staal en beton sinds een aanslag in maart 2017. Toen was een dader met een auto op Westminster Bridge in een mensenmenigte gereden. Daarbij kwamen vier mensen om het leven. De dader stak ook een politieagent neer voor hij door de politie neergeschoten werd.

Twee gewonden
Beeld REUTERS

Twitter bericht wordt geladen...

Twee gewonden
Beeld REUTERS

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...