LIVE. Benny Gantz houdt morgen persconferentie: “Neemt ontslag uit noodregering”

Benny Gantz.© AP

De oorlog tussen Israël en Hamas in de Gazastrook blijft duren, terwijl de spanningen ook hoog oplopen in de rest van het Midden-Oosten. Volg alle ontwikkelingen hier live.

jvh, gjs, tg, mtm, wver, lto, sgg, gli, mts, adb
Wim Verhaert

Benny Gantz houdt morgen persconferentie: "Neemt ontslag uit noodregering"

De Israëlische politicus Benny Gantz, die lid is van het oorlogskabinet, kondigt mogelijk zaterdag zijn ontslag uit de Israëlische regering aan. Hij houdt zaterdagavond een persconferentie en diverse Israëlische media vermoeden dat hij dan zijn ontslag aankondigt.
Benny Gantz is de leider van de centrumrechtse Partij van Nationale Eenheid en is oud-minister van Defensie in Israël. De oppositieleider stapte in een noodregering van nationale eenheid na de Hamas-aanval van 7 oktober 2023. De drie belangrijkste leden van het oorlogskabinet zijn premier Benjamin Netanyahu, Gantz en minister van Defensie Yoav Gallant.
De partij van Gantz eiste eind mei dat er nieuwe parlementsverkiezingen uitgeschreven worden. De Partij van Nationale Eenheid diende op 30 mei een wetsvoorstel in om de Knesset te ontbinden. Gantz dreigde midden mei er mee uit de noodregering te stappen als de Netanyahu niet met een concreet plan komt voor naoorlogs Gaza. Gantz gaf Netanyahu tot zaterdag 8 juni. De persconferentie van Gantz start zaterdag om 20.40 uur.
Wim Verhaert

Blinken pleit volgende week in Midden-Oosten voor vredesvoorstel

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken reist volgende week naar het Midden-Oosten om te pleiten voor een voorstel voor vrede in de Gazastrook. Hij bezoekt Israël, Egypte en Qatar. De Amerikaanse president Joe Biden presenteerde vorige week een vredesvoorstel. Dat gaat over onder meer een permanent staakt-het-vuren, de terugtrekking van Israëlische militairen uit Gaza en de vrijlating van de laatste gijzelaars door Hamas. Het wordt Blinkens achtste bezoek aan de regio sinds de oorlog in Gaza op 7 oktober begon. De minister reist door vanuit Frankrijk, waar hij nu is voor herdenkingen van D-day. Er wordt al maanden onderhandeld over een akkoord, waarbij Egypte, Qatar en de Verenigde Staten als bemiddelaars optreden. Een doorbraak blijft uit omdat de twee strijdende partijen vasthouden aan hun eisen. Zo is Hamas voor een permanente wapenstilstand in Gaza, terwijl Israël de Palestijnse groepering wil blijven aanvallen.
Wim Verhaert

Israël "walgt" van plaatsing op zwarte lijst Verenigde Naties: "Schandalige beslissing die Hamas beloont"

Israël vindt het volkomen onterecht dat zijn strijdkrachten op een zwarte lijst komen van landen en legers die falen bij het beschermen van kinderen tijdens oorlog. De Israëlische gezant bij de Verenigde Naties (VN) zegt ervan te walgen dat het Israëlische leger op de jaarlijkse lijst van de VN wordt geplaatst, die naar verwachting eind juni verschijnt.

"Ik ben volslagen geschokt en walg van deze schandelijke beslissing", aldus VN-ambassadeur Gilad Erdan in een verklaring. "Het leger van Israël is het moreelste ter wereld en dat weten jullie. Dit is een immorele beslissing die terrorisme alleen maar steunt en Hamas beloont." Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zal de stap gevolgen hebben voor de Israëlische banden met de VN.
Wim Verhaert

Demonstranten in Tel Aviv roepen Duitsland op wapenexport te stoppen: "Hebben jullie niet genoeg bloed aan jullie handen?"

afp
Demonstranten hebben zich verzameld voor de Duitse ambassade in Tel Aviv om van de Duitse regering te eisen de wapenexport naar Israël stop te zetten.

Bij de ingang van de ambassade hielden demonstranten borden vast met slogans als: “Stop met het bewapenen van Israël”, “Hebben jullie niet genoeg bloed aan je handen?” en “Sta voor één keer aan de goede kant van de geschiedenis”. Ze scandeerden ook: “Duitsland, je kunt je niet verbergen, je bent medeplichtig aan genocide.”

De Israëlische politie verwijderde de demonstranten met geweld en hield vijf personen aan.
afp
Wim Verhaert

Tijdelijke aanlegsteiger in Gaza hersteld na storm

De tijdelijke aanlegsteiger die de Verenigde Staten hebben gebouwd aan de kust van de Gazastrook is gerepareerd. Dat heeft het Amerikaanse leger vrijdag bekendgemaakt. De steiger, die dient om hulpgoederen aan land te brengen, raakte eind mei beschadigd door een stom. "Op 7 juni om ongeveer 14.15 uur lokale tijd (13.15 uur Belgische tijd) heeft de U.S. Central Command (CENTCOM) met succes de tijdelijke pier in Gaza hersteld, waardoor de broodnodige humanitaire hulp aan de mensen in Gaza kan worden geleverd", aldus CENTCOM op het socialemediakanaal X.
Wim Verhaert

Rector Van de Walle: "We beraden ons over verdere stappen"

"We hebben kennis genomen van het vonnis van de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg in Gent. We beraden ons over verdere stappen die wel of niet zullen worden gezet", zo heeft Rik Van de Walle, rector van UGent, gereageerd op de beslissing van de rechtbank dat UGent de bezetters van het UFO voorlopig niet mag laten uitzetten.
Wim Verhaert

Studenten in UFO-gebouw: "In de lucht gesprongen van opluchting"

De studenten in het UFO reageren euforisch op het nieuws dat UGent de bezetters niet mag laten uitzetten. “Toen we het nieuws hoorden hebben we gelachen, gejuicht, zijn we in de lucht gesprongen van opluchting”, zegt een van de bezetters. “Het vonnis toont dat deze manier van actievoeren werkt, en de rechtbank bevestigt duidelijk dat ons protest geweldloos is, wat we zelf al wekenlang zeggen. We vragen ons af of er nu terug ruimte voor dialoog zal zijn met de universiteit, en we zijn benieuwd naar het verdere verloop. Zelf zijn we alleszins van plan om te blijven.”
Wim Verhaert

Rechtbank wijst ontruimingsverzoek UGent af

De afdelingsvoorzitter van de rechtbank van eerste aanleg Oost-Vlaanderen, afdeling Gent heeft een eenzijdig verzoekschrift van de Universiteit Gent tot ontruiming van het UFO afgewezen. Dat laat de rechtbank weten in een persbericht. De universiteit wilde via een bevelschrift protesterende studenten verplichten om het universiteitsgebouw te verlaten. De afdelingsvoorzitter van de rechtbank van eerste aanleg Oost-Vlaanderen, afdeling Gent heeft dit eenzijdig verzoekschrift afgewezen als ongegrond. Dat betekent dat een verplichte ontruiming nog niet voor meteen is.

"De universiteit is bij uitstek een plaats waar protest, maatschappelijk debat en een botsing van ideeën mogelijk moet zijn", aldus een van de argumenten van de rechter. Daarnaast wordt ook aangehaald dat de vrije toegang tot het gebouw op geen enkel moment werd afgesloten en dat er geen sprake is van ernstige of onherstelbare schade aan het gebouw, of herhaaldelijk geweld.

"In essentie is er sprake van een vreedzaam studentenprotest in een bepaald deel van een universiteitsgebouw dat ondertussen al een maand wordt gedoogd. De universiteit maakt op heden en in de actuele omstandigheden niet aannemelijk dat een gedwongen ontruiming van het UFO, desnoods met behulp van de openbare macht, op vandaag bij hoogdringendheid moet worden bevolen", klinkt het verder nog. Wel wordt benadrukt dat de bezetting niet eindeloos kan duren en dat wijzigende omstandigheden kunnen leiden tot een andere afweging van de contrasterende grondrechten van de betrokken partijen.
Wim Verhaert

Studenten in UFO-gebouw: "Het voelde intimiderend"

De aanwezige studenten in het UFO-gebouw zijn vrijdag opgeschrikt door de oefening van de politie in de buurt. De zenuwachtigheid nam snel toe. "Op het moment dat wij in het duister tasten over een mogelijke uitzetting en of het al dan niet met politie zal zijn, was dit toch even schrikken", aldus een van de betogers. "Hopelijk was het spijtig toeval dat die oefening net nu gepland is, maar het voelde wel intimiderend."
Michael Temmerman

Nog geen ontruiming van UFO-gebouw van UGent: oefening politie met gepantserde voertuigen schept verwarring

Ondanks onze eerdere berichtgeving is de politie nog niet begonnen met de uitzetting van bezetters in het UFO-gebouw van de UGent, maar het lijkt er wel op dat de politie zich voorbereidt op een ontruiming. Volgens onze reporter ter plaatse zouden verschillende politiebusjes gepasseerd zijn, maar volgens de politie van Gent zou het om een oefening gaan en zou er geen sprake zijn van een ontruiming.

Door een politieopleiding met gepantserde voertuigen deden geruchten de ronde over een uitzetting van de studenten in het UGent-gebouw, bevestigt de UGent. Even voor 14 uur meldde Belga dat de politie zou zijn begonnen met de uitzetting van bezetters in het UFO-gebouw van UGent. Even later trok het persagentschap dat bericht weer in.  In het gebouw zelf is alles rustig. Er is ook nog geen deurwaarder langs geweest met uitzettingsbevel. De actievoerders hadden tot woensdag 12 uur gekregen om het gebouw te verlaten, maar de meesten hebben dat niet gedaan.
Michael Temmerman

Dodental in Gazastrook loopt op tot 36.731

Sinds het begin van de oorlog tussen Israël en de extremistische Palestijnse beweging Hamas op 7 oktober 2023 zijn in de Gazastrook al 36.731 mensen om het leven gekomen. Dat heeft het door Hamas gecontroleerde ministerie van Volksgezondheid vrijdag laten weten.

De voorbije 24 uur zijn nog eens zeker 77 bijkomende doden gevallen, aldus het ministerie in een verklaring. In totaal vielen in precies acht maanden oorlog ook 83.530 gewonden.
Michael Temmerman

Groen steunt bezettende jongeren in UFO-gebouw van UGent

De nationale partijtop van Groen steunt de bezettende jongeren in het UFO-gebouw van de UGent. Dat heeft co-voorzitter Nadia Naji donderdag gezegd op een campagne-evenement in Gent. De pro-Palestijnse en milieu-activisten moesten woensdag om 12 uur het gebouw ontruimen, maar zijn vrijdagmiddag nog steeds op post. In principe kan het elk moment tot een confrontatie met de politie komen indien een rechter bevel geeft tot uitzetting.
"Die jongeren hebben gelijk", zegt Naji over de activisten, die op 6 mei aan de bezetting zijn begonnen. "Wij hebben in februari al opgeroepen tot een boycot. Dat betekent een culturele boycot, een academische boycot en een economische boycot."
Michael Temmerman

Actie van pro-Palestijnse studenten aan Universiteitshal KU Leuven is geannuleerd

De actie van de Leuvense pro-Palestijnse studenten, die normaal gezien zou doorgaan vanaf 9.30 uur aan de Universiteitshal van de KU Leuven, is geannuleerd. Dat melden de studenten vrijdag.
De studenten vinden "dat hun boodschap duidelijk is", nadat ze afgelopen nacht affiches en posters hadden opgehangen aan de Universiteitshal. Daarop stond onder meer dat de universiteit medeplichtig is aan genocide en dat er te weinig transparantie is vanuit de ethische commissie die de samenwerkingen met Israëlische universiteiten evalueert.
Michael Temmerman

Universiteitshal KU Leuven beklad met rode verf en beplakt met pro-Palestijnse affiches

De Universiteitshal van de KU Leuven in de Naamsestraat is beklad met rode verf en beplakt met pro-Palestijnse affiches. Rond 8.45 uur zijn technische diensten van de KU Leuven begonnen met opruimwerken.
De affiches klagen de samenwerkingen van de universiteit met Israëlische universiteiten en onderwijsinstellingen aan. Ook hekelen ze "het gebrek aan transparantie van de EC DMM", de ethische commissie die de samenwerkingen evalueert. 
De boodschappen verwijzen naar @kul.student.encampment, de groep studenten die een collegegebouw al bijna vier weken bezet houdt. Gisterenavond/Donderdagavond kondigde de pro-Palestijnse actievoerders aan een postercampagne te starten in Leuven. De studenten stellen dat de universiteit systematisch liegt over het aantal samenwerkingen dat ze heeft met Israëlische instellingen en over de inhoud ervan. 
Ans Debruyne

VS eisen transparantie over bombardement op schoolgebouw


De Verenigde Staten roepen op tot transparantie over het Israëlische bombardement op een schoolgebouw in de Gazastrook. Het gaat om een school in Nuseirat die het agentschap van de Verenigde Naties voor Palestijnse vluchtelingen (Unwra) gebruikte voor noodopvang. Volgens de radicale Palestijnse beweging Hamas vielen veertig doden. Volgens medische bronnen gaat het vooral om vrouwen, kinderen en jongeren.

Van zijn kant liet het Israëlische leger weten dat de "precisieaanval" gericht was op Hamas en terreurorganisatie Islamitische Jihad die er een basis zouden hebben ingericht. Volgens legerwoordvoerder Daniel Hagari hadden inlichtingen aangegeven dat er "geen vrouwen of kinderen" in de getroffen lokalen waren. De aanval zou ook al twee keer zijn uitgesteld om burgerslachtoffers te vermijden, luidde het.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vindt dat de Israëlische regering en strijdkrachten "volledig transparant" moeten zijn en meer informatie over de gebeurtenissen moeten vrijgeven. "We hebben de berichtgeving gezien over veertien kinderen die gedood werden bij de aanval, en als het klopt dat veertien kinderen gedood werden, dan gaat het niet om terroristen", zei woordvoerder Matthew Miller.
Ans Debruyne

Netanyahu spreekt Amerikaans Congres op 24 juli toe


De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zal in Washington op 24 juli het Amerikaanse Congres toespreken. Dat zeggen parlementaire bronnen.

Dat Netanyahu het Congres als eerste buitenlandse leider voor een vierde keer zou toespreken, was eerder al bekendgeraakt. De Republikeinse en Democratische leiders van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat hadden hem daartoe eind mei in een gezamenlijke brief uitgenodigd.
Archiefbeeld.
Archiefbeeld. AFP
Jef Van Hoofstat

Zeker drie doden bij Israëlische operatie op Westelijke Jordaanoever

Bij een operatie van het Israëlische leger in Jenin, in het noorden van de bezette Westelijke Jordaanoever, zijn drie mensen gedood. Volgens het ministerie van Volksgezondheid van de Palestijnse Autoriteit kwamen de drie om het leven "door kogels van de bezetter". De Palestijnse Rode Halve Maan zegt dat ook dertien mensen gewond zijn geraakt. Het Israëlische leger geeft voorlopig geen commentaar.
De al-Quds Brigades, de gewapende eenheid van de Palestijnse organisatie Islamitische Jihad, zeggen in een mededeling dat er "gewelddadige confrontaties" hebben plaatsgevonden in de buurt van het vluchtelingenkamp van Jenin. Die stad wordt beschouwd als een bolwerk van Palestijnse militanten. Het Israëlische leger voert er regelmatig operaties uit.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen