Wapenleveringen

Oekraïne zet ballistische raketten in die VS in het geheim leverden

© ap

De Verenigde Staten hebben de voorbije weken voor het eerst ATACMS-raketten naar Oekraïne gestuurd. Kiev heeft de raketten al zeker twee keer gebruikt om doelwitten ver achter de Russische linies te raken.

cm, jvt

Oekraïne heeft met de raketten zowel een vliegveld in de Krim alsook Russische troepen in het zuiden van Oekraïne bestookt. Dat melden The New York Times en Reuters. Amerikaanse functionarissen bevestigen dat Oekraïne de raketten is beginnen te gebruiken.

Eerder had de VS al ATACMS-raketten (Army Tactical Missile Systems) geleverd in een variant die doelen tot zo’n 160 km kan raken. De raketten die nu in het geheim werden geleverd, zouden tot zo’n 300 km ver kunnen vliegen. Daarmee kan het doelen bereiken die verder in het bezette deel van Oekraïne liggen, zoals ook de Krim.

Oekraïne, dat almaar moeilijker stand houdt tegen agressor Rusland, was al lang vragende partij voor de krachtigere raketten. Afgelopen dinsdagnacht heeft Kiev er ook meteen ingezet, onder meer tegen Russische troepen in de Oekraïense havenstad Berdjansk.

Naar verluidt zijn meer dan honderd van deze nieuwe, krachtigere raketten verstuurd. Ze maakten deel uit van een levering van 300 miljoen euro die de Amerikaanse president Joe Biden in maart goedkeurde. Volgens de Amerikaanse veiligheidsadviseur Jake Sullivan gaan de VS meer van zulke raketten leveren. “Ze zullen een verschil maken”, zegt hij. “Maar zoals ik eerder al zei: er bestaat geen wondermiddel.”

Bocht

De levering is een opvallende bocht voor Biden. Het Pentagon wilde eerder niet te veel ballistische raketten afstaan om zelf voldoende “militair paraat” te kunnen blijven. Ook leefde de vrees dat Oekraïne ze zou inzetten voor doelen diep in Rusland. Maar Rusland zette in december en januari zelf Noord-Koreaanse raketten in tegen Oekraïne, ondanks waarschuwingen van de VS. Dat de raketten insloegen op kritieke Oekraïense infrastructuur speelde eveneens mee, stelde een hooggeplaatste ambtenaar die niet bij naam genoemd wilde worden.

Het Kremlin wil na de levering de Oekraïense troepen verder terugdrijven om zijn “bufferzone” groter te maken.

Correctie 25/4: in een eerdere versie van dit artikel werden de ATACMS ‘langeafstandsraketten’ genoemd. Dat zijn ze niet. Langeafstandsraketten hebben een intercontinentaal bereik.