© Victoriano Moreno

Nederlandse vrouwen tijdens citytrip in Antwerpen op hotel verkracht door vijf mannen

De Antwerpse politie en het parket voeren een onderzoek naar een gruwelijke groepsverkrachting in de nacht van vrijdag op zaterdag in een hotel in Antwerpen. Een lesbisch koppeltje zou zijn gedrogeerd en door vijf mannen zijn misbruikt. Drie verdachten werden reeds opgepakt.

Joris VAN DER AA

R.O. en B.V., twee jonge vrouwen uit het Nederlandse Leiden, verheugden zich al lang op een tripje naar Antwerpen, maar hun bezoek aan de Koekenstad draaide uit op een nachtmerrie. Het verliefde koppeltje boekte een hip boetiekhotel in het centrum van Antwerpen en trok vrijdagavond naar discotheek Roxy, waar de Nederlandse rapper Ronnie Flex een liveoptreden gaf. In de club maakten R.O. en B.V. kennis met een aantal Afrikaanse jongeren.

Vriendjes opgetrommeld

Als R.O. en B.V. kort na middernacht terug willen keren naar hun hotel, krijgen ze van een van de jongens een lift. De jongeman zet de twee twintigers uit Nederland af aan hun hotel in de buurt van het Mechelseplein. Wat er vervolgens precies gebeurd is, is niet helemaal duidelijk. Een van de jongens zou met de meisjes naar hun kamer gegaan zijn. “Onze nachtwaker heeft dezelfde nacht nog twee jongens van Afrikaanse origine aangetroffen in de gang, vlak voor de deur van de meisjes”, verklaart een verantwoordelijke van het hotel. “De jongens beweerden dat een van hun vrienden in die kamer was. Ze vroegen of ze ook een kamer konden boeken. De nachtwaker heeft geweigerd en heeft hen uit het hotel gezet. De deur kan alleen van binnenuit geopend worden.”

De nachtwaker maakt zaterdagmorgen rond 8u melding van het vreemde voorval aan de collega die de shift overneemt. “Twintig minuten later ziet onze medewerkster vijf Afrikaanse mannen uit de hotelkamer van de meisjes komen”, zegt de hotelverantwoordelijke. “Ze zeiden dat ze bij hun vriendinnen gelogeerd hadden en dat ze terug zouden komen om samen te ontbijten.”

Groot zwart gat

Rond 10.30u worden R.O. en B.V. versuft wakker. Ze roepen de hulp in van het hotelpersoneel, omdat ze gsm’s en geld kwijt zijn. “Ze hadden het gevoel dat hun spullen waren doorzocht”, zegt de hotelverantwoordelijke. “Toen we vroegen wie de vijf Afrikaanse jonge mannen waren die uit hun kamer kwamen, reageerden ze verbijsterd. Ze wisten dat ze in club Roxy waren vertrokken, maar verder konden zich nauwelijks wat herinneren. Dan hebben we de politie erbij gehaald.”

Het labo van de politie kwam ter plaatse om de hotelkamer te onderzoeken. De twee vrouwen werden onderzocht in een ziekenhuis. Er zijn aanwijzingen dat ze effectief werden bedwelmd en seksueel misbruikt. Het onderzoek naar de vijf groepsverkrachters kwam zaterdagavond in een stroomversnelling. Een van de mannen dook opnieuw op aan het hotel. “Hij vroeg of zijn Nederlandse vriendinnen er nog waren”, zegt de hotelverantwoordelijke. “We hebben de man staande gehouden en de politie erbij gehaald.”

De verdachte werd opgepakt en voorgeleid bij de onderzoeksrechter, bevestigt parketwoordvoerster Caroline Vanderstokker. “Hij is aangehouden op verdenking van diefstal en verkrachting. Twee andere verdachten zijn in de loop van zondag gearresteerd. Zij zullen maandag (vandaag, red.) worden voorgeleid. Een vierde verdachte is voortvluchtig.”

Het koppeltje zelf keerde zaterdagavond naar huis. De hoteluitbater is er kapot van. “Het besef dat dit bijna onder onze neus is kunnen gebeuren, geeft een slecht gevoel.”